hamburger-icon

Kliker.info

Upozorenje Hrvatskoj : Izetbegović protiv dogovora o hidroelektrani Dubrovnik II

Upozorenje Hrvatskoj : Izetbegović protiv dogovora o hidroelektrani Dubrovnik II

18 Jula
15:09 2012

Predsjednik Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović u srijedu je osporio pravo vlastima Republike Srpske da s Hrvatskom samostalno dogovaraju gradnju nove hidroelektrane kod Dubrovnika upozoravajući kako je to pitanje isključivo u nadležnosti države BiH a istodobno je upozorio kako bi taj projekt mogao nanijeti nesagledivu štetu po okoliš. Izetbegović je reagirao na prošlonedjeljni dogovor potpredsjednika hrvatske vlade i ministra gospodarstva Radimira Čačića i predsjednika vlade RS Aleksandra Džombića o gradnji hidroelektrane "Dubrovnik II" snage 300 megavata što je investicija vrijedna 170 milijuna eura. Voda za tu hidroelektranu osigurala bi se iz sliva rijeke Trebišnjice koja se nalazi na teritoriju BiH.

Pozivajući se na odredbe Ustava BiH Izetbegović je podsjetio kako je Predsjedništvo BiH nadležno za vođenje pregovora za zaključenje međunarodnih ugovora Bosne i Hercegovine, otkazivanje i, uz suglasnost parlamenta BiH, ratificiranje takvih ugovora.Entiteti u BiH, podsjeća Izetbegović, također mogu sklapati sporazume sa državama i međunarodnim organizacijama no uz suglasnost parlamenta BiH koji pak može zakonom predvidjeti da za određene vrste sporazuma takva suglasnost nije potrebna."S obzirom na to, želim upozoriti i Vladu RH i Vladu RS da vode računa o ovim činjenicama, kako ne bi došlo do kršenja Ustava BiH i radnji suprotnih procedurama propisanim zakonom o postupku zaključivanja i izvršavanja međunarodnih ugovora", izjavio je Izetbegović.Pri tom se pozvao i na činjenicu da je BiH 2010. godine ratificirala Konvenciju o procjeni utjecaja na okoliš preko državnih granica, donijetu u Espoou u Finskoj 25. veljače 1991. godine, i obavezna je provoditi njene odredbe.
 
Ta konvencija eksplicitno upozorava na izgradnju "velikih brana", pri čemu se upozorava na "aktivnosti na odvođenju podzemnih voda u slučajevima kada godišnji volumen vode koju treba odvesti iznosi 10 milijuna kubnih metara i više". "Kako se u navedenom slučaju planirane izgradnje hidroelektrane Dubrovnik radi o projektiranom odvođenju oko dvije milijarde kubnih metara vode iz donjeg toka rijeke Neretve, onda je sasvim opravdan strah od prirodne katastrofe koja bi zaprijetila području i Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine od Čapljine do Metkovića, sve do ušća Neretve u Jadransko more. Stručna javnost već je argumentirano upozorila na potencijalne opasnosti koje prijete poljoprivrednom području i kompletnom ekosustavu rijeke Neretve i šireg područja neretvanske doline, dođe li do provedbe ovog projekta", stoji u Izetbegovićevoj izjavi.Predsjednik Predsjedništva BiH istaknuo je kako stoga država BiH i sva nadležna tijela vlasti u njoj moraju ozbiljno analizirati ovo pitanje i izraditi procjenu utjecaja na okoliš a pri tom je potrebna puna suradnja s Hrvatskom i njenim tijelima vlasti.(Kliker.info-Seebiz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku