hamburger-icon

Kliker.info

Ulični rat u Madridu : Rudari najavili da ćer se vratiti s dinamitom (VIDEO)

Ulični rat u Madridu : Rudari najavili da ćer se vratiti s dinamitom (VIDEO)

11 Jula
18:58 2012

200 rudara i više desetaka hiljada ljutitih Španjolaca pjevajući pjesme i bacajući petarde prošlo je u velikoj povorci središtem Madrida u srijedu u znak prosvjeda protiv vladinih oštrih mjera štednje, ali je premijer Mariano Rajoy najavio još bolnih rezova. Rudari su došli u Madrid nakon što su prešli 400 km da bi zatražili od vlade da se ne zatvore rudnici ugljena, ali je sve završilo sukobom s policijom, 80-ak ranjenih i uhićenjima. Rudarima u Madridu pridružili su se članovi radničkih sindikata, što je bilo vrhunac 44-dnevnog prosvjeda protiv 60-postotnog smanjenja državnih poticaja za rudarstvo, što će, kako kažu, zatvoriti rudnike. ‘Mi samo tražimo da oni uvedu smanjenje od 10 posto umjesto 60 posto’, rekao je jedan rudar. ‘Ako ne budu obraćali pažnju na nas, mi ćemo se vratiti – s dinamitom.

‘Neki od rudara, koji su u ‘crnom maršu’ prešli čak 400 kilometara pješice u 44 dana, umarširali su u Madrid u utorak kasno navečer s prepoznatljivim rudarskim kacigama sa svjetlima. Dočekale su ih tisuće pristaša i aktivista. Mjesni mediji su prenijeli da je to bio ‘doček heroja’. Premijer Rajoy u srijedu je u parlamentu predstavio nove stroge mjere, uključujući i povećanje PDV-a, čime namjerava uštedjeti 65 milijardi eura u iduće dvije i pol godine. Riječ je o mjerama koje vlada u Madridu mora poduzeti u zamjenu za odobreni paket pomoći za tamošnji posrnuli bankovni sektor i produljenje roka za svođenje manjka ispod najviše dopuštenih tri posto BDP-a u EU-u. Dodatno su kolege u eurozoni popustile i u vezi s ciljanim smanjenjem ovogodišnjeg manjka, koji bi ove godine trebao biti srezan na 6,3 posto BDP-a. Gospodarstvo u recesiji, visoka nezaposlenost i pad prihoda od poreza na dohodak otežavaju Španjolskoj smanjivanje proračunskog manjka, dogovorenog s članicama EU-a.
 
Sindikalni čelnici dogovaraju još jedan generalni štrajk za kraj srpnja jer tvrde da će novi rezovi dovesti zemlju do dna, pa je marš rudara eskalirao u opće protivljenje sindikata i građana vladinoj politici štednje.I sam marš rudara je bio obilježen incidentnim situacijama jer su se naviše mjesta sukobili građani koji su podržali rudare i snage reda. Registrirane su i pukotine unutar vladajuće Narodne stranke – PP (Partido popular) jer su se lokalni čelnici u pokrajinama odakle stižu rudari (Asturias, Aragón i Castilla y León) suprotstavili centralnim vlastima koji kane za ovu godinu smanjiti i za 60 posto državne subvencije ove grane industrije.Subvencija ugljenokopa nije nova stvar. Dapače, poznata je još od XIX. stoljeća. Prvi sukobi su registrirani prije 50 godina, kada je tadašnji diktator Francisco Franco pokušao ono što sada, izgleda, do kraja kani provesti premijer Rajoy, ali se tada Franco morao povući.
 
Posljednjih 45 dana registrirani su štrajkovi rudara, sukobi s policijom, marševi i ovaj današnji veliki i krvavi miting u Madridu, ali ništa ne pokazuje kako španjolska vlada ima namjeru izvući rudare iz agonije.EU je prije dvije godine zabranio dotacije rudarima dalje od 2014, ali je pod pritiscima sindikata mjeru odložila do kraja 2018. Istina je pak ova: rudnici ugljenokopa su osuđeni na sigurnu smrt, rudnici su preskupi, europski je ugljen, ukratko, jeftiniji od španjolskog i agonija samo ide prema kraju. Primjerice, od nekadašnjih 26.000 radnika te grane u Asturiasu, tamo ih je ostalo tek 1.800.Još prije tri godine, asturijski je ugljen dobivao subvenciju od 90 eura po toni kada je mineral na tržištu vrijedio 50 eura po toni. Računica je za vladu jasna i nastavit će se politikom koja sada uvozi i do 20 milijuna tona nasuprot 8,5 milijuna tona koliko se godišnje eksploatira u samoj zemlji. (Kliker.info-Tportal)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku