hamburger-icon

Kliker.info

UHAPŠEN RATKO MLADIĆ

UHAPŠEN RATKO MLADIĆ

26 Maja
11:05 2011

Policija Srbije uhapsila je u tajnoj operaciji prije nekoliko sati Milorada Komadića, za koga se sumnja da je Ratko Mladić.Hapšenje je, kako je objavio zagrebački "Jutarnji list", navodno uslijedilo nakon dojave da Komadić raspolaže nekim identifikacijskim oznakama Ratka Mladića, kojem je i fizički vrlo sličan.B92 je pokušala da u policiji provjeri informacije, ali je samo kratko rečeno da je u toku provjera identiteta i DNK analiza.Kako je za B 92 rečeno u policiji, za potpunu provjeru DNK-a analize potrebno je tri dana.Predsjednik Srbije Boris Tadić održaće u 13 sati u Predsedništvu Srbije konferenciju za novinare.

Optužnice

Prva optužnica protiv Ratka Mladića (i Radovana Karadžića) potvrđena je 25. jula 1995. i teretila ga je za genocid i druge zločine počinjene nad civilima širom teritorije Bosne i Hercegovine.Druga optužnica je potvrđena 16. novembra 1995. i odnosila se na događaje u Srebrenici iz jula 1995. godine.Izmijenjena optužnica (IT-95-5/18-I) protiv Ratka Mladića potvrđena je 11. oktobra 2002.U izmijenjenoj optužnici su objedinjene prva i druga optužnica i smanjen je ukupan broj optužbi, tako da su ostale samo one najteže, koje su uključivale šest tački za kršenja zakona i običaja ratovanja, sedam tačaka za zločine protiv čovječnosti i dvije tačke za genocid.

Od kraja 1996. general Ratko Mladić je u bjekstvu. Za proteklih 15 godina bilo je više pokušaja hapšenja, ali svi su završeni bezuspješno. Viđan je navodno na Romaniji, u Han Pijesku, Beogradu …Kao moguća skrovišta pominjale su se razne kasarne i vojni objekti.U međuvremenu, mnoge lokacije su identifikovane kao potencijalna skrovišta, a zvanično trag generala Mladića se gubi krajem 2005.Gotovo svi svjetski i domaći mediji su 21. februara 2006. objavili vijest da je Ratko Mladić lociran i uhapšen, pa čak i prebačen u Hag.Tokom 2006. godine, organizovanom policijskom racijom razbijena je dugogodišnja Mladićeva mreža jataka, a jedan broj ljudi završio u zatvoru. Njima je septembra 2006. pred Drugim opštinskim sudom u Beogradu počelo suđenje za krivično djelo pomoći učiniocu poslije izvršenog krivičnog djela.

Biografija Ratka Mladića

Mladić je rođen 12. marta 1943. godine u selu Božinovići, opština Kalinovik, Kraljevina Jugoslavija (danas Republika Srpska, Bosna i Hercegovina).Bio je general i komandant Vojske Republike Srpske od 1992. do 1996. godine. Optužen je pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju i od 1996. nije bio dostupan javnosti.Aprila 1992. vanredno je unaprijeđen u čin general-potpukovnika, a već narednog dana postavljen je za načelnika štaba i ujedno zamjenika komandanta u Komandi Druge vojne oblasti JNA u Sarajevu.Na tu dužnost stupio je 10. maja 1992.General Mladić je, 12. maja 1992. godine, odlukom Narodne skupštine Srpske Republike u Banjaluci, a na prijedlog dr Radovana Karadžića, postavljen za komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske i na tom položaju je ostao do 1996.Redovno je unaprijeđen u čin general-pukovnika 24. juna 1994.

Mladić je 1995. godine optužen za ratne zločine, koji uključuju genocid, saučesništvo u genocidu, zločin protiv čovječnosti i kršenje običaja ratovanja pred Haškim tribunalom.Novembra 1996. godine, ukazom tadašnje predsjednice Republike Srpske Biljane Plavšić, general Ratko Mladić je smijenjen sa mjesta komandanta Glavnog štaba VRS i nije imenovan za Načelnika Generalštaba, pod pritsikom međunarodne zajednice i Haškog tribunala.Zvanično, vojna karijera u VRS mu se završava polovinom 1997. godine, dok nezvanično oficir VRS ostaje sve do penzionisanja, 7. marta 2002, kada ukazom predsjednika Republike Srpske "prestaje profesionalna vojna služba general-pukovnika Ratka Mladića".Međutim, general Mladić je imao status aktivnog vojnog lica i u SRJ, sve dok ukazom predsednika SRJ Vojislava Koštunice 28. februara 2001. nije penzionisan.Penziju je uredno primao do novembra 2005. kada mu je, pod pritiskom zapadnih zemalja i sve učestalijih zahtjeva Haškog tribunala za izručenjem, ona ukinuta.Sva nepokretna imovina zamrznuta mu je stupanjem na snagu Zakona o zamrzavanju imovine haškim bjeguncima, usvojenog u parlamentu Srbije i Crne Gore, 7. aprila 2006. godine. (Kliker.info-NN)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku