hamburger-icon

Kliker.info

U službi susjedne države : MUP Republike Srpske spreman uhapsiti Ganiæa i Kljujiæa

U službi susjedne države : MUP Republike Srpske spreman uhapsiti Ganiæa i Kljujiæa

11 Marta
06:09 2009

Ako bi se netko od 19 bivših političkih i vojnih dužnosnika iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda, za kojima su pravosudna tijela Srbije raspisala Interpolove tjeralice zbog optužbi da su u svibnju 1992. godine naredili zločin nad kolonom vojnika JNA u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici, našao na prostoru Republike Srpske, tamošnja policija pristupila bi njihovu uhićenju. Takvu mogućnost, koja će sigurno naići na žestoko negodovanje u Federaciji BiH, najavio je, ni manje ni više, nego ministar pravosuđa RS-a Džerard Selman.
Postupanje po Interpolu
Na izravno pitanje novinara banjalučkog tjednika Reporter što bi se dogodilo ako bi se neka od optuženih osoba našla na teritoriju RS-a, ministar Selman je odgovorio da bi “tada MUP Republike Srpske postupao po Interpolovim tjeralicama”. Njegova tvrdnja kako će MUP RS-a uhititi bivše vojne i političke čelnike iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda u BiH (Ejupa Ganića, Stjepana Kljujića, Jusufa Pušinu…) stiže u politički nezgodno vrijeme, kad premijer Dodik prijeti secesijom, a službeno Sarajevo prekidom svih veza sa Srbijom. “Vlada i nadležne institucije RS-a postupat će u skladu sa zakonom”, pojašnjava ministar Selman, napominjući kako će se odnos između pravosuđa Srbije i BiH u ovom postupku odvijati na institutima međunarodne pravne pomoći.
Bez (pr)ocjene Srbije
“Mi ćemo sigurno u okviru toga postupiti u skladu sa zahtjevima koji budu traženi od RS-a, odnosno koji budu traženi preko Ministarstva vanjskih poslova BiH i Srbije. Nećemo davati posebnu ocjenu opravdanosti ili neopravdanosti takvog postupka pravosuđa Srbije, jer smatramo da su to pravosudne institucije koje su nakon određenih saznanja tražile da se pokrenu određeni postupci u skladu s međunarodnim pravilima. Bez obzira na pojedinačne i osobne stavove, ovdje se radi o postupcima za ratni zločin, a mi smo tu dužni postupati sukladno standardima”, tvrdi Džerard Selman, ministar pravosuđa RS-a. Interpolov Ured u Sarajevu dosad nije zaprimio crvene tjeralice preko Generalnog tajništva Interpola, koje se odnose na slučaj 19 za ratni zločin optuženih državljana BiH.

Ministar sigurnosti BiH: BiH ne izručuje svoje građane                     Crvena tjeralica, pojasnili su nedavno iz Ministarstva sigurnosti, nije međunarodni nalog za uhićenje i izdaje se na temelju postojećeg nacionalnog naloga za lišenje slobode ili izvršenje pravosnažne sudske presude, s tim da značajan broj zemalja priznaje crvenu potjernicu kao dovoljan temelj za lišenje slobode i stavljanje tražene osobe u privremeni ekstradicijski pritvor, pod uvjetom da ona sadrži sve potrebne informacije, uključujući i bilateralne ugovore, konvencije o ekstradiciji itd. Obveze BiH prema crvenoj tjeralici su lociranje radi uhićenja i ekstradicije traženih osoba na osnovi naloga za uhićenje zemlje tražitelja. Bosna i Hercegovina ne izručuje svoje državljane, nego im se može suditi na domaćem sudu zbog ratnog zločina    (Kliker.info-VL)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku