hamburger-icon

Kliker.info

U Sarajevu saslušan Tihomir Purda, čeka se odluka Srbije

U Sarajevu saslušan Tihomir Purda, čeka se odluka Srbije

21 Februara
15:11 2011

Na zahtjev Odjeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, u Sarajevu je danas saslušan Tihomir Purda koji se nalazi u ekstradicijskom pritvoru u BiH, izjavio je glasnogovornik Tužilaštva BiH Boris Grubešić. Grubešić je kazao da su saslušanju prisustvovali predstavnici srbijanskog pravosuđa, Purdini odvjetnici i predstavnici Ambasade Hrvatske u BiH, te da je Purda odgovarao na pitanja koja su dostavili predstavnici pravosuđa Srbije."Saslušanje je trajalo oko dva i po sata i Purda se nije branio šutnjom, nego je odgovarao na pitanja. Zapisnik će biti proslijeđen državi koja je tražila njegovo ispitivanje", kazao je Grubešić. Ponovio je da ovo saslušanje nema veze sa ekstradicijskim procesom, nego sa procesom koji se u Srbiji vodi protiv Purde."Ovo su dva odvojena procesa i sada je cijeli predmet u rukama Srbije i na njima je da odluče šta će dalje raditi", kazao je Grubešić.Purdin odvjetnik Josip Muselimović ocijenio je da je njegov branjenik uspio dokazati kako nije počinio zločine koje mu srbijansko pravosuđe stavlja na teret.

Nakon saslušanja zatvorenog za javnost, Muselimović je kazao da je ono bilo usmjereno na zbivanja od 5. novembra 1991. godine kada je, prema tvrdnjama beogradskog suda u okolici Vukovara ubijeno nekoliko pripadnika tadašnje JNA."Po našem mišljenju Purda je apsolutno dokazao svoju nevinost za ovaj događaj, a pored toga pristao je, iako nije trebao ili morao, odgovarati na sva pitanja istražnog suca suda u Beogradu, a jednako tako i na pitanja tužiteljstva Srbije", kazao je Muselimović, dodajući kako je sada "posve jasno da je Purda nevina osoba".Ocijenio je da je nakon današnjeg iskaza svako dalje držanje Purde u pritvoru "najgrublja povreda njegovih temeljnih ljudskih prava i sloboda".Muselimović je potvrdio da je odbrana podnijela žalbu na odluku prvostupanjskog vijeća Suda BiH da Purda može biti izručen Srbiji."Uvjerenja smo da će se prizivno vijeće Suda BiH upoznati s onim što je Purda danas govorio te da će, bez obzira na to što ne postoji zakonska obaveza, to morati cijeniti", rekao je Purdin odvjetnik.

 Muselimović je istaknuo kako je posebice bio neugodan dio Purdina iskaza u kojemu je on govorio o uvjetima pod kojima je držan u zatočeništvu u srbijanskim logorima u Stajićevu i Sremskoj Mitrovici."Vjerojatno će netko od odgovornih osoba čuti za ovu današnju priču Tihomira Purde i sukladno tome vjerojatno je očekivati da će čim prije odustati od daljeg kaznenog progona", kazao je Muselimović, pojašnjavajući kako želi prije svega da se s Purdinim iskazom upozna srbinjansko državno odvjetništvo i ministarstvo pravosuđa.Hrvatski odvjetnik Krešimir Krsnik, koji je također prisustvovao Purdinu saslušanju u Sarajevu i koji zastupa Danka Maslova i Petra Janjića, suosumnjičenike u istom predmetu kojega Srbija vodi protiv Purde, kazao je kako isto očekuje i nakon što budu salušani njegovi branjenici. Potvrdio je kako bi u četvrtak u Hrvatskoj na isti način kao i Purda trebali biti saslušani Maslov i Janjić."Nakon tih saslušanja mi očekujemo odustanak od svakog daljeg kaznenog progona Janjića i Maslova, a sukladno tome i prekid ekstradicijskog postupka i puštanje Purde na slobodu", kazao je Krsnik.Purda se nalazi u ekstradicijskom pritvoru od 5. januara, kada je uhapšen na Graničnom prijelazu Orašje, prema potjernici srbijanskog pravosuđa koje ga tereti za ratni zločin u Vukovaru 1991. godine. (Kliker.info-Onasa)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku