hamburger-icon

Kliker.info

U Sarajevu otvorena Međureligijska konferencija “Naša je budućnost živjeti zajedno” (Video)

U Sarajevu otvorena Međureligijska konferencija “Naša je budućnost živjeti zajedno” (Video)

09 Septembra
19:56 2012

Svečanom ceremonijom u dvorani "Mirza Delibašić" u sarajevskom centru Skenderija, počela je Međunarodna konferencija za mir "Naša je budućnost živjeti zajedno – Religije i kulture u dijalogu", koju organizacije organizacija Sant'Egidio iz Rima.Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, svojim govorom svečano je otvorio konferenciju. Tom prilikom, Izetbegović je podsjetio da je prije samo pet mjeseci ovaj grad obilježio 20 godina od njegove opsade.

"Tog dana sjetili smo se naših sugrađana u dostaojanstvu i tišini sa poredanih 11.541 stolicom. Cijeli progresivni svijet bio je sa nama tog dana, isto kao i tokom opsade. Iznimno mi je zadovoljstvo što ćemo u narednim danima, upravo iz ovog grada, poslati poruku o mogućnosti zajedničkog života", kazao je Izetbegović. On je podsjetio da je Sarajevo jedini grad u svijetu u kojem se na jednom kvadratnom kilometru nalaze sve bogomolje."Svijet u kojem živimo se u našim očima mijenja i raste brzinom koja nas sve zabrinjava. Sve je više zagađenja i zla, a manje dobrote i dobrih međuljudskih odnosa. Samo koordiniranom globalnom akcijom ovaj trend se može zaustaviti", naglasio je Izetbegović, poželivši učesnicima ugodan boravak u Sarajevu, te izrazivši nadu da će odavde biti poslana poruka mira i tolerancije.

Catherine Marshall sa Georgetown univerziteta u SAD-u, koja predsjedava konferencijom, prisutnima je poželjela dobrodošlicu u grad Sarajevo, koji je nazvala evropskim Jeruzalemom."Sarajevo je najbolji simbol naših strahova i simbol nade da je mir moguć u budućnosti, da je pomirenje put koji trebamo slijediti za budućnost. Sarajevo je uvijek bilo jedna vrsta vrata između zapada i istoka, te simbol izazova različitosti koje karatkerišu naš svijet. Upravo ovdje želimo slaviti dobrobiti koje nam donosi zajednički život", istakla je Marshall.

Vrhovni poglavar Srpske pravoslavne crkve Irinej podsjetio je prisutne kako su narodi BiH i susjednih zemalja u svojoj historiji više puta proživjeli tragedije i stradanja."Sve se to čuva u istorijskom pamćenju ljudi i naroda ovog područja, ali ne kao poziv na odmazdu, već kao opomena na budućnost. Ona kao preduslov od nas zahtijeva volju za mir, pomirenje i svijest o potrebi življenja zajedno", rekao je patrijarh Irinej. On je izrazio želju da da svi naraštaji rastu bez osjećaja mržnje i strahova od rata, te istakao da su preduslov za tako nešto susreti u znaku dobre volje, mira i dijaloga.Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH dr. Mustafaa Cerić ponovio je potrebu posvećenosti istini, pravdi, miru i pomirenju.

"Nevine žrtve opsade Sarajeva zaslužuju naše poštovanje, a njihova rodbina naše saosjećanje. Ali, što je još važnije, oni zaslužuju našu posvećenost istini, pravdi, miru i pomirenju. Oni zaslužuju naše iskreno obećanje Bogu i čovječanstvu da ćemo uraditi sve što je u našoj moći da se više nikada i nikome ne ponovi ono što se desilo ovdje", rekao je Cerić."Upravo iz ovog grada, mi želimo poslati poruku cijelom svijetu da je živjeti zajedno ne samo moguće, već da je to jedina budućnost koju možemo poželjeti za čovječanstvo i kojoj se mi možemo posvetiti. Ako zajedno otkrijemo principe koje trebamo poštovati u svakodnevnom životu, mi možemo postati graditelji mira i izvor nade za budućnost", kazao je kardinal Vinko Puljić, izrazivši jaku želju da upravo takva dimenzija proistekne iz ovih susreta.

Predsjednik Jevrejske zajednice Bosne i Hercegovine Jakob Finci podsjetio je da nijedna vjera ne propovijeda uništenje drugog ili drugačijeg, pa makar se sa njim i ne slagali u bilo čemu."Mi živimo na ovom lijepom djeliću zemaljske kugle koji zovemo Bosna i Hercegovina. Data nam je da u njoj živimo u miru, da poštujemo jedni druge i da se zajedno molimo i borimo da svima bude dobro. Ovo je danas siromašna zemlja, ali krije mnoga bogatstva. Hajde da svi zajedno radimo na tome da ta bogatstva postanu naša realnost i postanu vlasništvo svih građana ove lijepe, ali napaćene zemlje", naglasio je Finci.

Nakon obraćanja svih vjerskih lidera u BiH, reisu-l-ulema Cerić uručio je repliku sarajevske Haghade glavnom rabinu izraelskog rabinata Odedu Wieneru, dok je rabin, kao izraz zahvalnosti, Ceriću uručio sliku, kao poklon glavnog rabinata Izraela.Današnjoj konferenciji i svečanom otvorenju međureligijskih susreta prisustvuje mnoštvo predstavnika različitih svjetskih religija iz cijeloga svijeta. Pored predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, te predstavnika svih religija u BiH, konferenciji prisustvuje i predsjednik Evropskog parlamenta Herman Van Rompuy, predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, premijer Italije Mario Monti te brojni drug političari i visoke zvanice.(Kliker.info-Anadolija)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku