hamburger-icon

Kliker.info

U Podgorici treći put demonstracije sa zahtjevom za vanredne izbore : “Ima nas. Ne damo te, Crna Goro”

U Podgorici treći put demonstracije sa zahtjevom za vanredne izbore : “Ima nas. Ne damo te, Crna Goro”

29 Novembra
05:58 2022

Treći put u ovom mjesecu pod sloganom “Ima nas” ispred Skupštine Crne Gore održan je protest više hiljada građana koji zahtijevaju povlačenje izmjene Zakona o predsjedniku, deblokadu Ustavnog suda, kao i hitne vanredne parlamentarne izbore.

Skup održan 28. novembra obilježili su intoniranje himne, crnogorske državne, američke i zastave Evropske unije, transaprenti na kojima piše “Ima nas”, “Za Crnu Goru, za EU!”, “Đe divlja nacionalizam, tu pada Ustav”, “Mi nećemo (s)pakovati kofere”, kao i upaljene baklje.

Govornici su poručili da Crna Gora nije i neće biti na prodaju. Premijeru u tehničkom mandatu Dritanu Abazovića je poručeno da je ulazak Crne Gore Otvoreni Balkan neprihvatljiv, te da će Crna Gora ući u EU, a ne u “fantomski srpski svet”, kako su nazvali tu regionalnu inicijativu.

Nakon govora građani su krenuli u protestnu šetnju koja je, kao i skup, završena bez incidenata.

Uzvikivali su parole protiv premijera Dritana Abazovića i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Nermin Abdić član Predsjedništva Demokratske partije socijalista predsjednika Mila Đukanovića kazao je da građani nemaju rezervnu državu.

“Moramo sačuvati multietnički sklad. Večeras smo u ovolikom broju jer se ne dijelimo po vjeri, naciji, jeziku, boji kože… Okupili smo se zbog ljubavi prema državi. Ne možemo dozvoliti da se naši najteži pacijeti liječe bez ljekova, da naša djeca idu u škole bez grijanja… To im nećemo oprostiti… Crna Gora nikad neće biti azilant u Crnoj Gori. Ujedinimo se da sačuvamo našu jedinu kuću”, kazao je Abdić.

Novinarka Pobjede Kaćuša Krsmanović kazala su se okupili da brane Ustav, urušeni ugled Crne Gore, urušene institucije i poruče premijeru “Abazoviću i onima koji su mu dali zadatak da Crnu Goru vrati pod srpsku čizmu i ruski uticaj – neće moći”.

Nju je u nedavnom istraživanju Balkanska istraživačka mreža (BIRN) stavila na listu ekstremista iz Crne Gore. Istraživanje je izazvalo brojne reakcije.

“Hoće da nas natjeraju da ćutimo – neće moći. Džaba spiskovi, džaba prijetnje. Nas devetoro koje ste targetirali da bi nas diskreditovali, poručujemo – nismo se uplašili i nećemo nikada ćutati”, rekla je Krsmanović.

Demonstracije se organizuju zbog aktuelne političke krize u Crnoj Gori, nakon pada Abazovićeve Vlade avgusta ove godine.

Opozicija na čelu sa Đukanovićevom DPS traži raspustanje Skupštine i organizovanje vanrednih izbora a parlamentarna većina predvođena proruskim Demokratskim frontom formiranje nove Vlade na čelu sa mandatarom Miodragom Lekićem koji uživa njihovu podršku.

Kako je Đukanović iz formalnih razloga odbio dati mandat Lekiću, parlamentarna većina je pokušala da promjenom zakona prenese na sebe dio njegovih ustavnih nadležnosti koje se tičupredlaganja mandatara. Demonstranti su tražili povlačenje upravo tog Zakona o predsjedniku.

Tražena je i deblokada Ustavnog suda jer je njegova funkcionalnost neophodna za održavanje izbora. Taj sud od septembra nema kvorum za odlučivanje.

(Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku