hamburger-icon

Kliker.info

Tužiteljstvo BiH: Nismo gotovi s Čovićem

Tužiteljstvo BiH: Nismo gotovi s Čovićem

16 Jula
02:45 2008

Tužiteljstvo BiH oglasilo se danas priopćenjem za javnost u svezi predmeta Čović i braća Lijanovići, kojeg prenosimo u cjelosti: "Tužiteljstvo BiH do sada se nije obraćalo javnosti u svezi s presudom Suda BiH broj: X –Kž- 05/02 od 02.06.2008. godine, protiv Dragana Čovića i Lijanovića, budući da do 1. srpnja 2008. godine nije primilo pismeni otpravak presude, te nisu bili posve jasni razlozi za njeno donošenje.

Iz obrazloženja navedene presude, proizilazi kako je vijeće Suda BiH takvu presudu donijelo iz razloga „ što je kazneno djelo koje se optuženom stavlja na teret propisano Kaznenim zakonom Federacije BiH, te stoga ne spada u nadležnost Suda BiH.“

Tužiteljstvo BiH nema namjeru upuštati se u komentiranje pojedinačnih presuda Suda BiH, ali ipak mora zamijetiti da dosadašnja praksa Suda BiH ukazuje kako Sud nema jedinstven stav po pitanju stvarne nadležnosti. Čini se kako taj stav ovisi o sastavu sudbenog vijeća i kako izgleda, i od imena optuženih.

Ovo iz razloga što je presuda protiv Čovića i drugih u suprotnosti sa dosadašnjom praksom Suda BiH koji je u drugim predmetima (npr. predmet Jelavić, predmet Čengić, predmet Treći entitet, predmet Madić) prihvatio stvarnu nadležnost i odlučivao o optužnicama za kaznena djela propisana Kaznenim zakonima entiteta. Sukladno ovoj praksi, Tužiteljstvo BiH je u prvobitnoj optužnici navelo razloge za nadležnost Suda BiH za odlučivanje o kaznenim djelima iz Kaznenog zakona Federacije, a koji razlozi su bili neupitni do 2. lipnja 6.2008. godine.

Osim toga, Tužiteljstvo BiH ne može ne primijetiti kako je nedavno u drugom predmetu Sud BiH (drugi sudac), rješavajući po prethodnim prigovorima obrane na potvrđenu optužnicu za kaznena djela propisana Kaznenim Zakonom Federacije BiH, a koji prigovori su se odnosili na stvarnu nadležnost suda, zauzeo suprotan stav i odbio prethodne prigovore kao neutemeljene, te time potvrdio svoju stvarnu nadležnost za kaznena djela propisana Kaznenim zakonom Federacije BiH.

Tužiteljstvo BiH nema odgovor na ovakve dijametralno suprotne stavove različitih vijeća Suda BiH po pitanju stvarne nadležnosti, ne slaže se sa presudom Suda BiH X – Kž-05/02 od 2. lipnja 2008. godine i smatra kako je sukladno Zakonu o Sudu BiH postojala i da i dalje postoji nadležnost Suda BiH za odlučivanje u ovom predmetu.

Također je važno istaknuti da je presuda broj X – Kž-05/02 od 2. lipnja 2008. godine formalna odluka i kao takva utemeljena isključivo na stavu Žalbenog vijeća Suda kako Sud BiH nije bio stvarno nadležan za odlučivanje u ovom predmetu. Ova formalna presuda nije riješila suštinu optužbe niti je predmet protiv optuženog Dragana Čovića konačno riješen.

Kako Tužiteljstvo BiH po zakonu nema pravnih sredstava da pobija ovakvu presudu, to će i postupiti po istoj i predmet dostaviti nadležnom tužiteljstvu odnosno sudu, koji će o kaznenoj odgovornosti optuženog Dragana Čovića odlučivati u meritumu", stoji u priopćenju.

(Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku