hamburger-icon

Kliker.info

Trump izdao naređenje za napad : SAD, Velika Britanija i Francuska počeli bombardovanje Sirije ! (Video)

Trump izdao naređenje za napad : SAD, Velika Britanija i Francuska počeli bombardovanje Sirije ! (Video)

April 14
04:47 2018

Sjedinjene Američke Države , Velika Britanija i Francuska započeli su raketne udare na Siriju,kao odgovor na nedavni napad hemijskim oružjem u sirijskom gradu Doumi, obavjestio je  američku naciju i  ostatak svijeta američki  predsjednik Donald Trump.

Za razliku od najava, koje je znamo,  upućivao  uglavnom preko Twittera, početak samog bombardovanja Sirije Trump je  objavio  na globalnim tv mrežama i to u udarnim terminima , u večernjim satima.

“Cilj naših akcija večeras je uspostavljanje snažnog odvraćanja od proizvodnje, širenja i upotrebe hemijskog oružja. Spremni smo da održimo ovaj odgovor sve dok sirijski režim ne zaustavi korištenje zabranjenih hemijskih agenasa “, rekao je Trump američkom narodu.

Nešto kasnije javnosti se iz Pettagona obratio i američki ministar odbrane Mattis koji je istakao da su mete napada isključivo vezane za sirijski  hemijski program.

Britanska premijerka Theresa May potvrdila je da u akciji sudjeluju i britanske oružane snage napominjući da vojna sila trenutno nema učinkovitu alternativu. Istovremeno, May je istaknula da ova intervencija ne predstavlja ‘promjenu režima’ u Siriji.

Prema informacijama BBC-ja, britanski su borbeni avioni napali vojnu instalaciju u blizini grada Homsa, u kojoj se navodno nalazi skladište kemijskog naoružanja ili materijala za njegovu izradu.

I francuski predsjednik Emmanuel Macron je potvrdio da oružane snage njegove države sudjeluju u napadima.

Neimenovani američki dužnosnik rekao je agenciji Reuters da su u akciju, osim borbenih aviona, uključeni i brodovi koji na odabrane mete ispaljuju navođene krstareće rakete tipa Tomahawk.

(Kliker.info)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *