hamburger-icon

Kliker.info

Tri pobjede u samo jednoj večeri : Potpuni trijumf Rika Santoruma (VIDEO)

Tri pobjede u samo jednoj večeri : Potpuni trijumf Rika Santoruma (VIDEO)

08 Februara
07:14 2012

Bivši senator iz Pennsylvanije i  advokat  Rick Santorum ostvario je  velike i šokantne pobjede u trostrukom programu u okviru republikanske trke za predsjedničkog kandidata.Santorum je neočekivano zabilježio ubjedljive pobjede na primarnim izborima u Missouriju i kokusima u Minnesoti, ali je njegova pobeda u Coloradu opisana u američkim medijima kao "zemljotres".Poslije sjajne večeri u tri po osobinama različite države Santorum se nameće kao kandidat konzervativnog krila u nastavku trke. Trka se u subotu nastavlja kokusima u Mainu, poslije kojih slijedi 18 dana pauze.Santorum je u Missouriju osvojio oko 55 posto, u odnosu na 25 posto za Romneya (7 manje u odnosu na izbore prije 4 godine) i 12 posto za Rona Poula.

U Minnesoti on je sakupio 45 posto glasova, Poul je bio drugi sa 27 posto, a Romney  tek treći sa 17. Razmjere Romneyevog  poraza pojačava podatak da je prije četiri godine  ubjedljivo pobijedio u toj državi (tada je imao 41 posto). Priča večeri je bez ikakve dileme Colorado, država u kojoj je Romney  na prošlim izborima imao 60 posto glasova. Ovog puta brojanje je potrajalo satima, a na kraju odlučilo je oko 3500 glasova – Santorum 40, a Romney  35posto. Romney  je imao veliki broj problema – osim podbačaja u svakoj od država, razočaraće ga odziv pristalica na obraćanju u Denveru, posebno u poređenju sa Nevadom i Floridom. Kulminacija je bio napad jedne mlađe muške osobe na njega odmah poslije govora, srećom vrlo brzo je obezbjeđenje reagovalo. Romney  još od izbora na Floridi ima zaštitu tajne službe SAD.
Santorum – ozbiljan kandidat
Nekadašnji senator iz Pennsylvanije značajno je nadmašio očekivane rezultate i napravio veliki iskorak na dva plana – ideološkom i geografskom. Ideološki je Santorum dokazao da može da bude predstavnik konzervativnog krila Republikanske stranke, pošto je Gingrich propustio svoju priliku poslije pobjede u Južnoj Karolini. Osim formalnog razloga za zadovoljstvo, to mu potencijalno (vrlo brzo ćemo znati da li i faktički) može donijeti veliku količinu novca, koja mu je neophodna za borbu sa Romneyem. Geografski se učvrstio kao nesumnjivi lider na Srednjem zapadu (Missouri, Minnesota i Iowa, koju je dobio u januaru, su susjedne države), gde će se u novembru voditi velika borba za gotovo 100 elektora. Takođe, šokantnom pobedom u Coloradu on je započeo pohod na Zapad, posebno na unutrašnju zonu Zapada, višedecenijsko uporište republikanaca, koje je zbog demografskih promjena sada postalo bojno polje. Ispostavilo se da je Santorumova strategija odlično funkiconisala – on je u prethodne tri nedjelje posvetio punu pažnju upravo ovim državama, ignorišući Floridu i Nevadu, uz procjenu da ih ne može dobiti.

Posvetio je ozbiljno vreme Missouriju, kao jedini od kandidata. Pojava Santoruma kao predstavnika konzervativnog krila znatno komplikuje situaciju za Romneya, koji je koliko u nedjelju djelovao kao gotovo izvjesni pobjednik republikanske trke, jer je Santorum globalno znatno prihvatljivija ličnost od Gingricha, čija biografija je prošarana incidentima idealnim za upotrebu u predizbornoj kampanji. Takođe, Santorum je u pozdravnom govoru pokrenuo interesantno pitanje – Romney u republikanskoj trci ima ogromnu finansijsku prednost u odnosu na rivale i uspjeva da je iskoristi, „Današnji rezultati su realni, jer su ostvareni bez žestoke televizijske kampanje. Romney dobija izbore zato što ima više novca, ali svi znamo da u novembru neće imati više novca od protivnika. Nama treba kandidat koji moiže da pobijedi nekim drugim kvalitetima, a ne novcem“. Santorum u govoru nije pominjao Gingricha  i Pou la, ali jeste i Romneya  i Obamu. Romneya  je optužio da nije mnogo različit od predsjednika, a protiv samog Obame je pokrenuo vrlo interesantan argument, koji će vjerovatno koristiti u nastavku trke. „Obama nas sad vjerovatno ne sluša, jer on nikad i ne sluša narod. Znate li zašto? Zato što misli da on zna bolje, da je pametniji od nas“, rekao je Santorum. Analitičari su procjenili da upravo ta tema može donijeti Santorumu dosta uspjeha i u republikanskoj trci i na novembarskim izborima, ako dotle stigne. Mjesec dana posle Iowe i sa tri pobjede Santorum više nema status ekstremiste, koji ga je pratio na samom početku trke, iako je i ove večeri rado podvukao svoju privrženost religiji.

Šta slijedi?
U subotu će biti objavljeni rezultati kokusa u Mainu , koji za razliku od dosadašnjih država ne traju samo jedan dan. Procjene kažu da je Ron Poul u odličnoj poziciji da dobije, što bi i preostalom učesniku donijelo bar jednu državu. Poul je u Nevadi imao slabiji rezultat od očekivanog, ni u Minnesoti nije prišao prvom mestu, ali je u govoru najavio nastavak trke, što garantuje da će bar do Super utorka (šesti mart) sva četiri kandidata biti u trci. Nakon  Maina  slijedi 18 dana pauze, prije nego što odluke donesu birači u Michigenu  i Arizoni. Pomenuti Super utorak biće prva zaista prelomna tačka u ovoj trci, jer se u istom danu borba vodi u deset država. Bilo kako bilo, još uvek je broj dodjeljenih delegata izuzetno mali – lider Romney tek je prešao 100, svi ostali rivali su zbirno još uvek dvocifreni, a za predsjedničku nominaciju neko mora dobije 1144 delegatska glasa na Republikanskoj nacionalnoj konvenciji.(Kliker.info-B92)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku