hamburger-icon

Kliker.info

Tri ljekara – od Bijele kuće do karantina : Glavni američki epidemiolog Anthony Fauci odlazi u “modificiranu izolaciju”

Tri ljekara – od Bijele kuće do karantina : Glavni američki epidemiolog Anthony Fauci odlazi u “modificiranu izolaciju”

10 Maja
15:38 2020

Doktor Anthony Fauci, direktor Nacionalnog instituta za alergijske i infektivne bolesti i član Radne grupe u Bijeloj kući za borbu protiv korona virusa, je u „laganom karantinu“ nakon što je imao, kako se navodi, kontakt niskog rizika s nekim od osoblja Bijele kuće koji je pozitivan na novi soj korone.

Taj kontakt niskog rizika znači da Fauci nije bio u neposrednoj blizini osobe koja je pozitivna na virus, tako da neće ići u puni karantin, kao doktor Stephen Hahn, čelnik državne agencije za hranu i lijekove i kao doktor Robert Redfield, direktor Centra za kontrolu i sprječavanje bolesti, koji idu u samoizolaciju na dva tjedna nakon što su bili izloženi osobi iz Bijele kuće koja je zaražena.

Osoba ili osobe koje su zaražene virusom, a dio su osoblja Bijele kuće, nisu identificirane, ali pouzdano se zna da je Katie Miller, glasnogovornica potpredsjednika Mikea Pencea, u petak bila pozitivna na testiranju.

Ona je često nazočila sastancima Radne skupine u Bijeloj kući za borbu protiv korona virusa, a na svim tim sastancima su bili Fauci, Hahn i Redfield. Ona je supruga vodećeg Trumpovog savjetnika Stephena Millera, koji je u svakodnevnom kontaktu s predsjednikom.

(Ne)obavezno nošenje zaštitnih maski

Doktor Fauci će, kako je rekao, ostati u kući, odakle će raditi, a namjerava se pojaviti s maskom na licu na svjedočenju pred jednim senatskim Odborom u srijedu. Bit će testiran svakodnevno, a posljednji test je dao negativan rezultat.

Zanimljivo je da su se spomenuti liječnici, Fauci, Hahn i Redfieldom, donedavno svaki dan pojavljivali na brifinzima, zajedno s predsjednikom Trumpom i drugim dužnosnicima, i da nitko od njih nije nosio zaštitne maske, iako nisu stajali udaljeni jedni od drugih najmanje dva metra.

Bijela kuća je, u međuvremenu, poslala elektronsku poruku kompletnom osoblju u Bijeloj kući koje, povodeći se za predsjednikom Trumpom, nije do sada nosilo zaštitne maske. 

Trump je sinoć bio na sastanku s vodećim vojnim zapovjednicima, ministrom obrane i ministrom financija, i nitko nije imao zaštitnu masku.

Takvo ponašanje čelnih ljudi u Americi već dugo izaziva čuđenje i kritike, a mnogi američki građani ne žele nositi maske samo zato što to ne čine predsjednik i potpredsjednik. Do sada su dvije osobe koje rade u Bijeloj kući zaražene korona virusom.

Treba kazati da su američki građani, prema smjernicama Bijele kuće, dužni nositi zaštitne maske na javnim mjestima. Dakle, svi osim sviju iz Bijele kuće!

Tesla se seli?

Znamo već da je američko gospodarstvo u kolapsu, da se mnoge savezne države počinju ekonomski otvarati i da je najveća dilema – početi raditi ili spašavati živote? Kao rezultat takve situacije imamo tužbu koju je tvrtka za proizvodnju električnih automobila Tesla podnijela protiv okruga Alameda u Kaliforniji, zbog toga što toj kompaniji nije dopušteno da nastavi proizvodnju.

U nizu tvitova, izvršni direktor Tesle, Elon Musk, je zaprijetio da će sjedište kompanije premjestiti iz Kalifornije u Teksas ili u Nevadu, gdje su pravila manje restriktivna.

Guverner Kalifornije, Gavin Newsom, objavio je smjernice prema kojima se dopušta proizvodnim pogonima  postepeno otvaranje, ali ostavljeno je na volju okruzima da nametnu stroža pravila.

U Alamedi se restrikcije ukidaju 31. svibnja, dok se u Teksasu proizvodnja može nastaviti 18. svibnja, dok su u Nevadi jučer ukinute sve restrikcije.

Ivica Puljić (AJB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku