hamburger-icon

Kliker.info

Transition Online : SDP BiH presudio Pukovniku?!

Transition Online : SDP BiH presudio Pukovniku?!

16 Marta
21:28 2012

 Transition Online je na uredničkom blogu  objavila prepisku svog urednika sa Reufom Bajrovićem, koji je, predstavljajući se kao nekadašnji savjetnik Zlatka Lagumdžije, opisao kako su unutar SDP-a odlučili da BiH, kao nestalna članica Vijeća sigurnosti, glasa za Rezoluciju UN-a koja je omogućila NATO-intervenciju u Libiji. „Kao što znate, bio sam savjetnik Zlatka Lagumdžije kada se dogodila Libija, a Bosna je bila u Vijeću sigurnosti. Da bude još zanimljivije, bosanski ambasador u UN-u je dečko iz SDP-a i bilo je na Lagumdžiji i SDP-u da odluče da li će Bosna podržati UN-ovu rezoluciju koja će dovesti do bombardovanja. Zapad i SAD su imali 8 od 15 glasova i da Bosna nije glasala, nikada ne bi došlo do intervencije. Snažno sam podržavao bombardovanje, kao i Lagumdžija, ali bilo je ljudi u SDP-u u to vrijeme, kao što ih ima i sada, koji su mislili da devedesetih nije bilo intervencije u Bosni zbog toga što u njoj nema nafte. Vjerujem da prosječni Bosanac misli da ljudska prava nisu primarni razlog zbog kojeg je Zapad bombardovao Pukovnika.

Lagumdžija i ja smo išli prošle godine u Bijelu kuću da se sretnemo sa Tonijem Blinkenom, savjetnikom za nacionalnu sigurnost Bidena, i on je izrazio veliku zahvalnost ove američke administracije za podršku Bosne rezoluciji Savjeta sigurnosti UN-a. I Blinken i Samnatha Power su opisali Libiju kao pitanje ljudskih prava i govorili o pravu na zaštitu. Govorim vam sve ovo jer vjerujem da su SAD donijele pravu odluku na pitanju Libije, prvenstveno zbog onog što nije urađeno u Bosni, što je pomoglo da se razvije argument prava na zaštitu. Bosanska javnost će povjerovati Amerikancima ako se na isti način bude razgovoralo o Siriji, kao što je bilo u slučaju Libije i Kosova. Bosanski mediji, kao i bosanski narod, još nisu uvjereni, ako se uradi nešto oko Sirije, to bi moglo da pomogne da se oni uvjere kako naša patnja devedesetih nije (koja nas je motivirala da glasamo protiv naših kratkoročnih ekonomskih interesa i podržimo bombardovanje Pukovnika) bila uzalud i da su SAD radije zemlja Wodrowa Willsona, nego Machiavellija.

Na kraju, 10 zemalja je glasalo za Rezoluciju a pet je bilo uzdržano. Bilo je potrebno 9 glasova za Rezoluciju i bosanski glas je bio deveti a Portugal deseti. Portugal nije htio da dadne presudni deveti glas i odlučili su da glasaju tek kada je Bosna jasno rekla da će glasati za Rezoluciju“, napisao je Bajrović. Naravno, odluku o načinu glasanja BiH u Vijeću sigurnosti UN-a nije donio partijski organ SDP-a, nego Predsjedništvo BiH, tako da je ovo hvalisanje za neupućene izvan BiH. Povodom odluke Predsjedništva BiH da BiH glasa za ovu rezoluciju, Danilo Petrović, savjetnik tada predsjedavajućeg Predsjedništva Nebojše Radmanovića, rekao je: „Predsjedništvo BiH pomno je pratilo situaciju u Libiji i učestvovalo u aktivnostima Vijeća sigurnosti, koje je već nekoliko dana imalo dilemu o pitanju usvajanja sadržaja rezolucije o uspostavljanju zone zabrane letova iznad Libije i druge mjere zaštite civila u Libiji. Većina evropskih zemalja bila je za rezoluciju, a takođe su zemlje Afrike bile za rezoluciju, a one najbolje znaju situaciju. Vodeći računa o svemu tome, Predsjedništvo BiH je jednoglasno odlučilo da BiH glasa za rezoluciju“.  Esad Hećimović (BH Dani)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku