hamburger-icon

Kliker.info

Thanksgiving i starosjedioci Amerike : Pogledajte šta Indijanci misle o Kolumbu (Video)

Thanksgiving i starosjedioci Amerike : Pogledajte šta Indijanci misle o Kolumbu (Video)

26 Novembra
06:37 2015

kolumboNa današnji dan 1500. godine Christopher Columbus u okovima je dopremljen u Španiju. Naime, uhapšen je bio u Americi od strane kraljevskih službenika, zbog navodne zloupotrebe vlasti i nasilnog vladanja.

Zanimljivo je da je navodno tokom cijele plovidbe iz Santo Dominga na otoku Hispanioli (današnjeg glavnog grada Dominikanske Republike) do Španije bio u okovima.

Brod sa zatočenim Kolumbom pristao je u španskoj luci Cádizu u Andaluziji. Navodno je zatim Kolumbo šest sedmica ležao u tamnici dok kraljevskom odlukom nije oslobođen. Pozvan je zatim pred kralja i kraljicu u palaču Alhambru u Granadi, gdje se mogao opravdati. Tada mu je vraćena imovina i sloboda, no ipak nije vraćen na upravne funkcije u Novom svijetu.

Mnogi Amerikanci proveli su svoje djetinjstvo odijevajući se kao Indijanci u svojoj školi tokom Dana zahvalnosti. Ali za Indijance, proslava Dana zahvalnosti znači pomirenje sa gubitkom svoje nacije i početkom zlostavljanja i diskriminacije.

Na pojam “Dan zahvalnosti”, u video koji možete pogledati u nastavku, prastanovnici Amerike su ga povezivali sa riječima kao što su “laž”, “tuga”, “kolonizacije” “horor.”

Dan zahvalnosti u SAD-u se proslavlja jedući ćurku u krugu porodice i gledajući američki fudbal na televiziji. Ali, zaboravlja se ono što uistinu predstavlja taj dan.

“Dan zahvalnosti je vrijeme kada se moja porodica skupi kako bi ispričala priče o stvaranju mitova, o tome ko smo i šta smo izgubili”, ispričala je jedna žena.

Ja ne znam što Dan zahvalnosti, ali sumnjam da je to bila grupa sretnih hodočasnika i grupa sretnih Indijanaca koji prave zajedno puretinu“, dodao je čovjek.

Dan zahvalnosti se često vidi i kao “nacionalni dan žalosti” za Indijance, koji žele edukovati zemlju o stoljeću zlostavljanja njihove zajednice.

Grupa ispitanika, američkih starosjedioca, je također negativno reagovala na ime Christophera Columbusa, a odgovori u vezi njegovog Dana bili su još užasavajući. Neki ljudi nazvali su ga “zlom”.

Iako neki podržavaju i slave Kolumbov dan, za neke ljude on predstavlja strah, bol, patnju, silovanja, ubistva i genocid.

(Kliker.info-N1)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku