hamburger-icon

Kliker.info

Terorista ostavio oporuku!: Detalji iz manifesta Mevlida Jašarevića šokirat će javnost

Terorista ostavio oporuku!: Detalji iz manifesta Mevlida Jašarevića šokirat će javnost

30 Oktobra
05:58 2011

Novopazarski terorista Mevlid Jašarević, koji je u petak pucao na Američku ambasadu u Sarajevu, ostavio je oporuku u kojoj obrazlaže razloge i cilj terorističkog akta na državu BiH, saznaje "Dnevni avaz".

Morao pucati             Detalji njegovog manifesta, kada budu otkriveni, vjerovatno će šokirati javnost, a ono što se trenutno zna jeste da je Abdurahman, kako je sebe zvao, pucnjavom u centru prijestonice, prema njegovom suludom naumu, "htio pomoći muslimanima"!?Ovome u prilog ide i podatak da je terorista, nakon što je kalašnjikovom divljao 40 minuta i ispalio 105 metaka, specijalcima koji su mu se približili rekao: "Nisam došao da ubijam muslimane. Sklonite policajce." Kasnije se pokušao opravdati da je "na jednog morao pucati". Ono što je istinske muslimane vjernike posebno pogodilo jeste činjenica da je Jašarević i prije i nakon ranjavanja, pa i u bolnici, učio ajete iz Kur'ana. Svi koji u BiH svoju vjeru tradicionalno prakticiraju smatraju da je vehabija, pripadnik radikalne tekfir ideologije, na ovaj način oskrnavio Svetu knjigu, a još gore je što je u svijet poslao pogubnu i pogrešnu poruku o islamu u našoj zemlji. Dan nakon terorističkog napada na BiH sve sigurnosne strukture bile su na nogama.

Pretresi su provedeni u skoro svim dijelovima zemlje, a operativne provjere sumnjivih osoba koje su mogle imati veze s Jašarevićem toliko su široke da će konkretniji podaci biti poznati tek za dva-tri dana, kad se rezultati sumiraju. Dvije osobe koje se dovode u vezu s napadom na Američku ambasadu u Sarajevu uhapšene su jučer u Gornjoj Maoči. Policija je pretresla kuće u kojima je, navodno, prije dva dana boravio Mevlid Jašarević. Prema nepotvrđenim informacijama, njegova supruga Mirela boravila je preksinoć u selu, i to u kući Nusreta Imamovića, koji je jučer ujutro napustio Gornju Maoču. Hajrudin Ribić, prvi Imamovićev komšija, nije bio raspoložen za razgovor s novinarima. Sumnja se da je Jašarević prije napada imao sastanak s Imamovićem, za kojim policija traga. Policija je u međuvremenu u Rahiću kod Brčkog pronašla i uhapsila Jašarevićevu suprugu.Tako barem tvrde u policiji i Tužilaštvu BiH, ali dodaju da će cijeli proces rasvjetljavanja pozadine, pripreme i otkrivanja eventualnih Abdurahmanovih pomagača u terorističkom aktu u Sarajevu biti zaokružen do svake sitnice. Sada su pod posebnom lupom pripadnici vehabijske zajednice, čiji je dobar dio članova do sada više puta dovođen u vezu s radikalnim, kriminalnim, pa i terorističkim aktivnostima.

Odriješene ruke                Prema policijsko-obavještajnim procjenama, srž problema koje država BiH ima sa selefijama pa, konkretno, i terorističkog akta u Sarajevu je u Maoči. Tom se podatku može vjerovati ako se na umu imaju dosadašnje aktivnosti vehabija iz tog mjesta, njihovi odnosi s "braćom" u regionu i inozemstvu, a značajni su i raniji slučajevi otkrivanja oružja i eksploziva kod pripadnika ove zajednice i njihovih simpatizera.Napad od petka je aktivirao posljednji alarm da se protiv vehabija u državi mora djelovati institucionalno, ali za to, sudeći prema tvrdnjama odgovornih u državnim agencijama za sigurnost, niti je bilo do sada niti sada postoji politička volja.- Mi imamo kapacitete i načine da se ovo pitanje, konačno, riješi, ali nam politika mora dati odriješene ruke. Do sada to niko nije bio spreman uraditi, a mnogi su razlozi za to – kazao nam je jučer jedan od bh. sigurnosnih zvaničnika koji dodaje da skoro sve njegove kolege isto razmišljaju. (Kliker.info-Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku