hamburger-icon

Kliker.info

Tabuti 136 ubijenih Srebreničana na rukama članova porodica preneseni do mjesta ukopa (Video)

Tabuti 136 ubijenih Srebreničana na rukama članova porodica preneseni do mjesta ukopa (Video)

10 Jula
23:53 2015

tabuti136Ukupno 136 tabuta s posmrtnim ostacima ubijenih Srebreničana iznijeli su danas u tišini i suzama članovi porodica stradalih iz hale bivše Fabrike akumulatora u Potočarima. Tabuti su uz pomoć pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine poredani u Memorijalnom mezarju Potočari-Srebrenica gdje će sutra biti i ukopani nakon čega će se klanjati kolektivna dženaza.Pored velikog broja učesnika ovogodišnjeg Marša mira, iznošenju tabuta iz hale prisustvovao je predsjednik Slovenije, Borut Pahor s delegacijom.

Sutra, 11. jula na 20. godišnjicu genocida u Srebrenici bit će ukopan i 75-godišnji Jusuf Smajlović koji je najstarija žrtva od 136 Srebreničana. U Potočarima će vječni smiraj sutra naći i Ismet Mehmedović sa svoja tri sina: Fikretom, Rifetom i Salihom. Nakon 20 godina, u Potočarima će biti sahranjeno i 18 maloljetnika od kojih je osam dječaka koji su u ratu ubijeni kada su imali samo 16 godina.Žrtve Srebreničkog genocida, najvećeg masakra počinjenog na evropskom tlu nakon Drugog svjetskog rata, sutra će biti sahranjene na mezarju gdje počiva 6.166 Bošnjaka Srebrenice ubijenih tokom 1995. godine na području tog grada.

Dženaza-namaz za 136 žrtava genocida počet će sutra u 13 sati, klanjanjem podne i ikindija-namaza, a potom i dženaze-namaza.  U Memorijalnom centru Potočari od 2003. do prošle godine ukopano je 6.166 žrtava genocida. U genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici, koji je izvršila tadašnja Vojska Republike Srpske pod komandom generala Ratka Mladića, trenutno optuženog pred Haškim tribunalom za genocid i ratne zločine, 1995. godine ubijeno je više od 8.000 ljudi. Na mjestu sutrašnjeg obilježavanja 20. godišnjice od stradanja Srebreničana, u Potočarima, privode se kraju pripreme za kolektivnu dženazu i ukop žrtava.

(Kliker.info-AA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku