hamburger-icon

Kliker.info

Svjetsko, a naše: Bosanka Sara Vanovac dobila stipendiju za doktorat na jednom od najprestižnijih svjetskih univerziteta

Svjetsko, a naše: Bosanka Sara Vanovac dobila stipendiju za doktorat na jednom od najprestižnijih svjetskih univerziteta

10 Januara
04:46 2023

Mladi Bosanci i Hercegovci u zadnje vrijeme ostvaruju sve češće uspjehe širom svijeta, bilo da je u pitanju sport, nauka, obrazovanje, itd.

Posljednji primjer nam stiže sa Kalifornijskog instituta za tehnologiju. Mlada Bosanka Sara Vanovac koja studira na ovom institutu, zahvaljujući svom višegodišnjem trudu i radu, dobila je punu stipendiju za doktorat na jednom od najprestižnijih tehničkih univerziteta na svijetu.

Ovu informaciju je putem svog Facebook profila objavio dr. Edhem (Eddie) Čustović, Tuzlak sa adresom u Melbournu u Australiji, gdje radi na renomiranom La Trobe univerzitetu. Edhem je veliki filantrop i doktor elektrotehničkih nauka.

Sara Vanovac je izuzetno talentovana osoba koja je osvojila brojne nagrade, pisala istraživačke radove, što je kulminiralo dobijanjem pune stipendije za doktorat. na jednom od najprestižnijih tehničkih univerziteta na svijetu, Caltech!

Od odrastanja u Sarajevu do života u Kaliforniji, uvijek je bila vrijedna i borbena! Diplomirala je u JU Srednjoškolski centar “Istočna Ilidža” 2015 i bila je bila je superaktivan član Fizičkog kluba, Matematičkog kluba, Likovnog kluba, Debatnog kluba (Prvi tim), Grupe srpskog jezika i Ekološkog kluba. Također je obavila cjelogodišnju razmjenu u Italiji kroz AFS Intercultural Programs. Državna je prvakinja u Jiu Jutsuu u BiH.

Nakon što je završila srednju školu, krenula je na putovanje u SAD gdje je studirala fiziku, primijenjenu matematiku i računarstvo na Furman University u Južna Karolini gdje je dobila Nagrada Kenneth C. Abernethy za izvrsnost u kompjuterskoj nauci, napisao je Čustović na Facebooku.

Dodao je kako je Vanovac objavila brojne recenzirane časopise i radove na konferencijama kao studentkinja na Furmanu, što je nevjerovatan uspjeh.

– Dok je studirala na Furmanu imala je brojne poslove, uključujući istraživačku asistenticu, tutoricu, IT tehničara i istraživačkog analitičara. Osim toga, tokom cijelog svog života uvijek je bila volonter, što pokazuje i njen bogat CV.

Nakon što je diplomirala i dok je pokušavala da odredi gdje da ide u postdiplomski studij, radila je kao pomoćnica direktora za institucionalna istraživanja, istraživač na odjelu za hemiju, a zatim kao direktorica institucionalnih istraživanja i izvještavanja. Za nekoga njenih godina, ovo je prosto neverovatno!

Sara je ambiciozna fizičarka, matematičarka i informatičarka zainteresirana za korištenje tehnologije i fizike za rješavanje složenih sistemskih problema. Na Caltechu će svoje istraživanje fokusirati na fiziku žive materije.

Zapamtite njeno ime jer će napraviti pravi impakt u nauci.

Sara čestitam, mislim da govorim u ime svih u Bosni i Hercegovini ‘Ponosni smo na tebe, napisao je Čustović.

(Kliker.info-Olobođenje)
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku