hamburger-icon

Kliker.info

Sve češće pitanje : Hoće li Bošnjaci podijeliti BiH?

Sve češće pitanje : Hoće li Bošnjaci podijeliti BiH?

26 Septembra
04:34 2008

 Ni Slobodanu Miloševiću ni Franji Tuđmanu nije pošlo za rukom da rasture i podijele Bosnu i Hercegovinu, bez obzira na ogromnu ratnu mašineriju s kojom su raspolagali. Mogu li sada, u mirnodopsko vrijeme, Bošnjaci rasturiti i podijeliti Bosnu i Hercegovinu?

Provokacije i sila              Koliko god se ovo pitanje činilo nesuvislim, ono ima smisla pogotovo kada se pogleda šta se radi iza kulisa političke scene u državi.Sada su, naravno, s razlogom, sve oči uprte u Milorada Dodika, premijera Republike Srpske i poteze koje on povlači, a koji upućuju na zaključak da privodi kraju svoj plan na definitivnoj podjeli Bosne i Hercegovine, odnosno otcjepljenja entiteta Republika Srpska. Neki izvori „Sana“ iz Banjaluke kažu da su sve faze Dodikovog scenarija privedene kraju i ostali su još neki detalji.Prvo, Dodik čeka rezultate lokalnih izbora računajući da će osvojiti vlast u opštinama u kojima je do sada nije imao. Drugo, već je za 7. oktobar zakazao sjednicu Narodne skupštine RS na kojoj će se raspravljati o „novim okolnostima političke situacije u BiH“. Po nekim mišljenjima, sjednica će se održati ukoliko on zabilježi uvjerljivu pobjedu na lokalnim izborima, a odgodit će se „na neodređeno vrijeme“ ako se to ne desi kako bi dobio na vremenu i konsolidovao svoje redove. Nadalje, on računa i na daljnju, do sada neupitnu, podršku koju ima od visokog predstavnika Miroslava Lajčaka, ali i nekih država iz Evropske unije, prvenstveno Francuske. Do zasjedanja Vijeća za impelementaciju mira on će nastaviti da „igra po nožu“, provocira i demonstrira moć, a nakon toga krenut će u ostvarenje posljednje faze svog nauma – otcjepljenje Republike Srpske. Pripreme je manje više završio, a vrhunac je odbijanje zahtjeva Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) koje je po nalogu Tužilaštva BiH trebalo da preuzme dokumentaciju o poslovanju Vlade RS. Time je stavio da znanja da ne priznaje državne instuticije ove zemlje. Prošle sedmice kazao je i da mu ne pada na pamet da prizna bilo kakve akte i odluke OHR-a, ako nema dogovora tri naroda. Jasno je da dogovora nema i neće biti sve dok on radi ono što radi i postavlja entitet RS iznad države BiH.

Manevarski prostor           Lideri vladajućih stranaka sa hrvatskim predzankom oprezno posmatraju ono što se događa, svjesni objektivno lošeg položaja hrvatskog naroda, ali i pokušaja da ih Dodik uvuče u svoje kolo. Naime, on u posljednje vrijeme sve više priča o Hrvatima u BiH gurajući ih u avanturu koja se zove treći entitet znajući da bi to njemu najviše odgovaralo. Božo Ljubić, lider HDZ-a 1990, zalaže se za podjelu BiH na tri etnička entiteta. S druge strane, Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, s vremena na vrijeme lansira tu priču, potpuno svjestan da nije realna, ali i činjenice da će se strasti nakon lokalnih izbora stišati. Po ocjenama svih, ozbiljna, normalna i jedinstvena država BiH može se graditi sa Draganom Čovićem i politikom koju on vodi.Bošnjaci, odnosno lideri stranaka s bošnjačkim predznakom, Sulejman Tihić i Haris Silajdžić stoje na prilično suprotstavljenim pozicijama . Silajdžić nerealno u svojim javnim istupima insistira na ukidanju RS čime i direktno i indirektno ojačava poziciju Milorada Dodika. Tihić nastoji da bude realniji, stalno se pozivajući na Dejtonski sporazum i zahtijevajući njegovo dosljedno sprovođenje. Međutim, između njih dvojice je Bakir Izetbegović i javnosti je još uvijek nepoznanica njegova uloga. Po jednima, ni on ni Tihić ništa ne urade dok se u četiri oka ne dogovore, po drugima on se o svemu u četiri oka dogovara sa Harisom Silajdžićem. Bilo kako bilo, Izetbegoviću to za sada daje priličan  manevarski prostor, utoliko više što najdirektnije kontroliše moćni sarajevski vaninstitucionalni centar moći.Dakle, rasplet situacije u BiH u ovom trenutku najviše zavisi od lidera bošnjačkih stranaka. Ne treba zanemariti ni činjenicu da su Bošnjaci najbrojniji narod u BiH. Nekima od tih lidera i nije mrsko ono što radi Dodik računajući da bi njegovi potezi mogli dovesti i do stvaranja bošnjačke države, bez obzira kolika bi bila. Naravno, tu se radi o ličnim interesima jer je sasvim izvjesno da bi podjela BiH najviše štete nanijela Bošnjacima – praktično bi postali narod kojem prijeti nestanak. Međutim, prepreka za ostvarenje tog sna  zove se Amerika i nju je nemoguće preskočiti. Vašington neće ni da čuje za bilo kakvo rastakanje i  podjelu BiH i to je jedino što građanima  ove zemlje daje nadu u budućnost. (Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku