hamburger-icon

Kliker.info

Sunovrat automobilskog diva : Volkswagen za jedna dan ostao bez 15 milijardi eura

Sunovrat automobilskog diva : Volkswagen za jedna dan ostao bez 15 milijardi eura

22 Septembra
07:44 2015

BERLIN, GERMANY - JANUARY 14:  Visitors look at VW cars at a Volkswagen Group showroom on January 14, 2013 in Berlin, Germany. Volkswagen Group, which includes the VW, Audi, Porsche, Skoda, SEAT, Bentley and Bugatti brands, delivered a record 9.07 million cars to customers in 2012. Rising sales in the Americas and Asia helped to offset a drop in sales in western Europe.  (Photo by Sean Gallup/Getty Images)

Vrijednost akcija Volkswagena pala je danas za više od 18 posto, čime je tržišna vrijednost kompanije smanjena za oko 15 milijardi eura u samo jednom danu.Sunovrat na berzi je uslijedio pošto je kompanija priznala da je namještala mjerenje emisije gasova u SAD-u za oko 500.000 dizel vozila.

Akcije Volkswagena su do podneva pale za 18,1 posto na trogodišnji minimum od 132,15 eUra po akciji.Pad akcija Volkswagena povukao je nadole frankfurtsku berzu – njemački berzanski indeks Daks danas zaostaje za ostalim velikim evropskim indeksima koji su u porastu.

Volkswagen je već imao tešku godinu pošto je zbog naznake slabije prodaje u SAD-U i Kini vrijednost njegovih akcija pala za više od 250 dolara.Američka Agencija za zaštitu okoline (EPA) saopštila je da bi Volkswagen mogao biti kažnjen sa čak 18 milijardi dolara.

EPA je prošle nedjelje navela da je skoro 500.000 dizel automobila Volkswagena i Audija proizvedenih u posljednjih sedam godina opremljeno tako da pri tehničkoj kontroli lažno prikazuje sastav izduvnih gasova.

U sporne automobile je bio ugrađen uređaj programiran tako da otkrije kada automobil prolazi kroz zvanično testiranje izduvnih gasova u SAD-u. Automobil samo tada uključuje kompjuterski sistem za punu kontrolu sastava izduvnih gasova, a ta kontrola je isključena tokom normalnih uslova vožnje, iako bi morala biti stalno uključena.

(Kliker.info-Beta)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku