hamburger-icon

Kliker.info

Sulejman Tihić: Iza inicijative Njemačke stoji Evropska unija

Sulejman Tihić: Iza inicijative Njemačke stoji Evropska unija

26 Januara
22:05 2011

Njemačka od Bosne i Hercegovine očekuje da implementira presudu "Sejdić – Finci", legalizuje do sada prenesene nadležnosti, te da uvede evropsku klauzulu, rekao je Sulejman Tihić, lider SDA."Prošli put je na razgovorima kod kancelarke Angele Merkel bio prisutan gospodin Lajčak, a sada njegova savjetnica iz njegovog kabineta. Iz toga se jasno vidi da iza ovoga stoji i EU", kaže Tihić.

NN: Kakvi su Vaši utisci nakon ovih razgovora u Berlinu sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i šta je to što oni očekuju od BiH?

TIHIĆ: Oni pokušavaju finalizirati neki mogući draft dogovora o sistemskim, ustavnim i drugim pitanjima koja su predmet razgovora. Nama su prezentirana njihova razmišljanja u pravcu nekakvih realnih rješenja, između ostalog i ustavnih promjena. Mi smo imali neke primjedbe i sugestije. Ja jesam već rekao da je to što oni nude manje od aprilskog paketa, i to jeste manje. Na prvom sastanku su bila obuhvaćena sva moguća pitanja. Ovo sad se reduciralo na jedan dio za koji oni smatraju da je neophodno da bude implementirano, a i da je realno da se postigne dogovor.

NN: Šta konkretno oni očekuju?

TIHIĆ: Okvirno, oni očekuju da se riješe tri grupe pitanja: prvo, pitanje presude "Sejdić – Finci", drugo, pitanje legalizacije do sada prenesenih nadležnosti, i pod tri, evropska klauzula.

NN: Odnosi li se evropska klauzula na ukidanje entitetskog glasanja kod usvajanja zakona koji su važni za pristup EU?

TIHIĆ: Ne, ne odnosi se na to, nije to tako postavljeno. Moguće je da to neko i tako tumači, ali u njihovom prijedlogu to znači jedan ugrađeni instrument i mogućnost da se ti nesporazumi koji postoje u pogledu tih evropskih zakona mogu riješiti. Postoje neke varijante u okviru domaćih institucija, a imaju i neke varijante za učešće nekih drugih institucija. Ali oni još na neki način ispipavaju šta bi bilo prihvatljivo. Ne mogu o tome sada više reći jer se to još razgovara, to još nije finalizirano.

NN: Imate li osjećaj da Njemačka u ovo ulazi ozbiljno, ili se radi o razgovorima pro forme?

TIHIĆ: Kada vidim koliko su radili na pripremi i po svemu kako su ušli u dubinu, ja vjerujem da to Njemačka ozbiljno radi. Osim toga, oni to ne rade samo u svoje ime. U razgovorima učestvuju i predstavnici evropskih institucija. Prošli put je na razgovorima bio prisutan gospodin Lajčak, a sada njegova savjetnica iz Kabineta. Iz toga se jasno vidi da iza ovog stoji i EU.

NN: Da li ima nekakve vrste favorizovanja bilo koje stranke ili naroda, ili se oni ponašaju neutralno?

TIHIĆ: Oni nisu insistirali ni na kakvom učešću bilo koje stranke u vlasti, niti su ulazili u pitanja teritorijalnih organizacija, to uopće nije pominjano. Zaista, iskreno vam kažem, nisam primijetio da su oni naklonjeni bilo kojem narodu ili bilo kojoj partiji u BiH. Mislim da iskreno pokušavaju da nađu mehanizme kako bi BiH što prije i brže ispunjavala uvjete kako iz Privremenog sporazuma, Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, tako i iz Evropskog partnerstva.

NN: Da li se sad u BiH čeka rezultat tih razgovora kako bi se nastavio proces formiranja vlasti?

TIHIĆ: Razgovori u Berlinu nemaju veze s implementacijom izbornih rezultata. Ovo što smo mi razgovarali, oni su samo primili informaciju oko izbornih rezultata i rekli su da to treba što prije da uradimo. Uopće nisu govorili ni ko, ni s kim, ni kako. Nisu davali svoja mišljenja o političkim strankama i subjektima u BiH. Imali su potpuno neutralnu poziciju. Što se tiče implementacije izbornih rezultata, to je sad na nama.

NN: Da li ste Vi spremni na neki kompromis ili sintezu svih ovih platformi u jednu platformu koja bi bila prihvatljiva svima?

TIHIĆ: Sigurno je da sam ja spreman i da ja to želim i da sam svjestan duboko da ne može nijedna platforma proći u onakvom obliku kakvom ona sada jest. Dakle, moramo naći neki zajednički imenitelj i u jednoj i u drugoj i u trećoj, i u koliko god bude bilo tih platformi. Mi smo svakako spremni napraviti kompromis i sa HDZ-om, i SNSD-om i svim drugim strankama koje čine tu parlamentarnu većinu.

NN: Imate li razumijevanja za one u BiH koji kažu da koncept "jedan čovjek jedan glas" može ugroziti neke koji su možda manje brojni?

TIHIĆ: Vidite, mi moramo biti dosljedni i konzistentni. I u RS moraju biti konzistentni kada govorimo o tome konceptu "jedan čovjek jedan glas". Ne možemo biti za to da u RS taj princip važi, a da na nekom drugom nivou ne važi. BiH je takva država u kojoj princip "jedan čovjek jedan glas" ne može nikad biti do kraja primijenjen. Uvijek moramo voditi računa o etničkom, i da se poštuje etničko.

NN: Kako objašnjavate da SDP predlaže gospodina Lagumdžiju za poziciju predsjedavajućeg Savjeta ministara upravo jer smatraju da su osvojili najviše glasova? Nije li to taj princip?

TIHIĆ: Ona ima pravo svakako da predloži, i to je demokratsko pravo. Ali druga je stvar da li će takav prijedlog dobiti većinu. Ja sam za to da ona stranka koja je osvojila najviše na bilo kom nivou ima pravo da predloži kandidata. Ali ta stranka mora imati i obavezu i odgovornost da vodi računa o etničkom i entitetskom elementu, jer dok je god BiH ona će se zasnivati na tim principima ravnopravnosti konstitutivnih naroda, entiteta i uvijek će se to morati uvažavati. Ja samo želim reći da sam protiv zloupotrebe etničkog i entitetskog principa.

Nemamo ništa protiv Džombića kao mandatara

NN: Kako komentarišete pokretanje vitalnog interesa Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS u vezi s osporavanjem mandatara Vlade RS ako znamo da u Ustavu ne piše da moraju biti na ovih šest pozicija sva tri naroda?

TIHIĆ: U našem posezanju vitalnog interesa nema ništa lično, niti je ono usmjereno protiv gospodina Džombića protiv kojeg nemamo ništa niti kao mandatara, niti kao ličnosti. Međutim, bez obzira kako ta formulacija Ustava RS glasila, ako govorimo o BiH i ravnopravnosti naroda u njoj, temelju osnova postojanja BiH, onda bez obzira da li to piše ili ne piše nije u redu da na sedam funkcija u RS nemamo nijednog Bošnjaka. Bez obzira da li je to formalno ustavno ili nije ustavno, to izvire iz onoga općeg pojma postojanja BiH, koji podrazumijeva konstitutivnost naroda. Dejan Šajinović (NN)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku