hamburger-icon

Kliker.info

Sulejman Tihić : Ako OHR ode, biće rata

Sulejman Tihić : Ako OHR ode, biće rata

21 Septembra
20:02 2008

 Sulejman Tihić, predsjednik SDA, u intervjuu za "Fokus" kaže da nije dobio nikakvo pismo od Miroslava Lajčaka, visokog predstavnika za BiH, u kojem se traži da Glavni odbor SDA izmijeni Deklaraciju o provođenju Dejtonskog  sporazumau kojoj se, između ostalog, kaže da će, ukoliko OHR u BiH bude zatvoren prije punog provođenja Dejtonskog sporazuma, tražiti da se, shodno odluci Skupštine RBiH, vrati Ustav RBiH, koji je važio prije potpisivanja Dejtonskog sporazuma.– Naša deklaracija nema za cilj vraćanje na Ustav RBiH, već punu implementaciju Dejtonskog sporazuma. Smatramo da Dejtonski sporazum nije izvršen u cjelini i da su neke strane uzele ono što im se sviđa, a ono što im se ne sviđa nisu uzele ili opstruišu izvršenje – kaže Tihić.

FOKUS: Da li ćete ispoštovati Lajčakov zahtjev povodom te deklaracije?

TIHIĆ: Rano je govoriti hoću li ili neću, jer ne znam ni šta piše u tome. To pitanje završeno je na Glavnom odboru. Da je došlo ranije, vidjeli bismo, jer je Deklaracija o provođenju Dejtonskog sporazuma ispisana na četiri strane. Možda bismo nešto i mogli prihvatiti, što nismo znali. Posao je sada završen.

FOKUS: Plašite li se sankcija?

TIHIĆ: Ne plašim. Nisam napravio ništa što je antidejtonsko.

FOKUS: Da li SDA, zapravo, prijeti nekadašnjim ustavom?

TIHIĆ: Ukoliko Dejtonski sporazum ne bude implementiran i ako ono što su sve strane potpisale ne bude provedeno, onda nema druge i jedino na šta možemo da se vratimo jeste Ustav RBiH.

FOKUS: Ustav RBiH nije se poštovao na teritoriji RS. Šta bi vraćanje na taj ustav danas značilo za BiH i njene entitete?

TIHIĆ: Ukoliko bi se OHR povukao prije implementacije "Dejtona", onda bi, vjerovatno, došlo i do sukoba. "Dejton" je zasnovan na jednom velikom nepovjerenju, koje je bilo prisutno između naroda i građana kada se pravio 1995. godine. Naša deklaracija ima za cilj da ne dođe do velikih problema preranim odlaskom OHR-a.

FOKUS: U posljednje vrijeme mnogi vas upoređuju s pokojnim Alijom Izetbegovićem, koji je rekao da će žrtvovati mir za BiH?

TIHIĆ: To baš nije tako. Nije baš pravo poređenje.

FOKUS: Skupština BiH, koja je donijela odluku, više ne postoji. Kako ćete je provesti?

TIHIĆ: Upravo da ne bismo ispoštovali tu odluku trudimo se da se ispoštuje Dejtonski sporazum. Cilj naše deklaracije jeste trajan mir, a on može da se ostvari samo kroz cjelovitu implementaciju Dejtonskog sporazuma.

FOKUS: Da li onda ucjenjujete međunarodnu zajednicu mirom u BiH?

TIHIĆ: Zašto bi bila ucjena kada se mi pozivamo na Međunarodni mirovni sporazum. Ucjena je ako tražimo nešto čega nema u Dejtonskom sporazumu.

FOKUS: Ima li tu predizborne kampanje?

TIHIĆ: Nema. Predizborna kampanja bila bi da tražimo ukidanje Republike Srpske. Vraćanje na odredbe "Dejtona" za naše birače nije tako popularno. B.Gagula (Fokus)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku