hamburger-icon

Kliker.info

Stratfor predviđa : Svijet ide u susret novom globalnom poretku

Stratfor predviđa : Svijet ide u susret novom globalnom poretku

22 Februara
07:40 2012

Svjetski poredak stvoren 1991. godine padom Berlinskog zida uskoro bi mogao biti zamijenjen novim globalnim sistemom, a 2012. godina bi mogla biti prekretnica, predviđa američki institut za globalne analize Stratfor."Skoro istovremene promjene u Evropi, Kini i na Bliskom istoku otvorile su vrata novom međunarodnom okviru, koji bi mogao zamijeniti onaj stvoren u periodu 1989-91", predviđaju u Stratforu.Kada se radi o Rusiji, Stratfor, koji je posvetio puno pažnje ovoj zemlji, predviđa socijalne nemire, restrukturiranje ruskog političkog sastava te velike ekonomske promjene, koje će uslijediti zbog evropske krize, ali da vlast Vladimira Putina, predsjednika ruske vlade, neće biti ugrožena.Predviđa se da će Rusija nastaviti rukovoditi nekim krizama na Zapadu, a istovremeno će preoblikovati svoje odnose s Evropom."Putin će morati preoblikovati svoj politički program kako bi dobio podršku novih slojeva biračkog tijela", navodi institut.Predviđa se da će Rusija nastaviti izgrađivati svoj utjecaj u zemljama bivšeg SSSR-a.Rusija će navodno izgraditi carinsku uniju s Bjelorusijom i Kazahstanom, jer su već pokrenuli osnivanje Zajedničkog ekonomskog prostora (CES).Ova institucija će omogućiti Rusiji da pridobije utjecaj nad Minskom i Astanom, a možda se prostor proširi i na nove članice Kirgistan i Tadžikistan.Predviđa se i da će Rusija nastaviti rukovoditi nekim krizama na Zapadu, a istovremeno će preoblikovati svoje odnose s Evropom.

Podjele među Evropljanima

"Moskva i Washington će se nastaviti sukobljavati oko protivraketnog štita, koji SAD planiraju u centralnoj Evropi. Rusija će iskoristiti tu krizu da izvrši dodatni pritisak na centralnu Evropu, a to će učiniti pojačanim ekonomskim prisustvom u ovom dijelu Evrope. Rusija bi mogla iskoristiti ovu krizu da produbi podjele među Evropljanima, zatim između Evropljana i Amerikanaca", navode u američkom institutu.Rusija će iskoristiti finansijsku i političku krizu u Evropi da pojača svoj utjecaj u strateškim zemljama i sektorima, navodi Stratfor, predviđajući tijesnu saradnju Berlina i Moskve, posebno u ekonomskim oblastima."Rusija će se daleko više koncentrirati na centralnu Evropu. Neće biti pravog konkurenta Rusiji u cijeloj Evropi, jer će evropske zemlje biti zauzete domaćim pitanjima, prvenstveno ekonomskom krizom. Ali, to ne znači da će Rusija olako proći, jer će se i oni morati boriti s utjecajima krize svojih susjeda", navodi Stratfor.Naime, kako pojašnjavaju, Evropska unija (EU) se nalazi u velikoj ekonomskoj i strukturalnoj krizi, a Stratfor predviđa da će Evropa i dalje tonuti u recesiju.Istovremeno, kako ističu, izvoz i konkurentnost kineskih proizvoda slabi, što će se također odraziti na globalnu ekonomiju i odnose.Povlačenje SAD-a iz Iraka, kako navode, dovest će do porasta utjecaja Irana na tu zemlju, što sve dovodi do velikih globalnih promjena."Naša prognoza za 2012. godinu je zasnovana na ideji da se nalazimo usred generacijskih preokreta, posebno kada je riječ o načinu funkcioniranja svijeta. Godina 2012. trebala bi biti godina kada će nam postati jasno da je ‘posthladnoratovska era’ definitivno okončana te da će je zamijeniti neki drugi ‘igrači’ i neka druga dinamika", navode iz Stratfora.Kada je u pitanju EU, predviđaju da će i EU i eurozona preživjeti 2012. godinu, a da će se evropska finansijska kriza privremeno stabilizirati.

Bolno tonjenje u recesiju

Pa, ipak, Stratfor predviđa da će se nastaviti dugo, bolno tonjenje u recesiju."Očekujemo da će biti izrađene mjere finansijske podrške kako bi se izvršio pritisak na vlade da realiziraju fiskalne reforme, što će neminovno dovesti do finansijskog zastrašivanja i udaljavanja investitora", navode u Stratforu.Ističu da će ključan igrač u EU biti Njemačka, na čelu čije je politike Angela Merkel, koja će svoju superiornu finansijsku i ekonomsku poziciju iskoristiti u namjeri da izmijeni strukturu eurozone u svoju korist."Suština ove reforme ili izmjene strukture je da se čvrsto uveže i nametne finansijska kontrola u što je više moguće evropskih zemalja.Njemačka ima šest prednosti da u 2012. godini uspješno nastavi s jačanjem svoje dominacije u EU.Normalno, mi predviđamo da nešto ovakvo neće uspjeti, jer predavanje budžetskih ovlaštenja ‘spoljnim silama’ će zapravo značiti žrtvovanje državnog suvereniteta, čemu će se većina evropskih vlada oduprijeti", navode u Stratforu.Ističu da Njemačka ima šest prednosti da u 2012. godini uspješno nastavi s jačanjem svoje dominacije u EU.Kao prvo, kako navode, u EU ove godine samo tri zemlje, odnosno Francuska, Slovačka i Slovenija, imaju opće izbore, čime se smanjuje eventualni pritisak javnosti."Od ove tri pomenute zemlje, najkritičnije će biti u Francuskoj, jer je Francuska glavni njemački partner, i ako dođe do promjena u ovom odnosu, to bi značilo kraj EU. Ako je Njemačka spremna napraviti kompromis zbog bilo koga, onda će to učiniti samo zbog Francuske", navode u američkom institutu.Kao drugo, Njemačkoj je potrebno odobrenje svega 17 država eurozone kako bi "progurala" svoj plan i tako dobila kredibilitet.

Superiorna Njemačka

Kao treće, proces odobravanja ovakvog sporazuma trajaće prilično dugo i u nekim fazama reformski proces može čak i nazadovati.Kao četvrto, Njemačka je voljna izvršiti dodatni pritisak."Skoro sve EU zemlje računaju na Njemačku kao na najveće izvozno tržište. Upravo zato tokom 2011. godine Njemačka je iskoristila svoju superiornu ekonomsku i finansijsku poziciju da smijeni izabrane vođe Italije i Grčke, a na njihova mjesta postavi bivše EU birokrate, koji sada rade na provedbi njemačkog programa. Sličan pritisak moguć je i u nekim drugim evropskim zemljama tokom 2012. godine", predviđa Stratfor.Peta njemačka prednost je strah Evropljana, zbog kojeg oni čine ono što inače ne bi učinili – realiziraju mjere štednje i ratificiraju novi sporazum, koji im se uopće ne sviđaju i koji im uopće ne odgovaraju."Pristanak da se žrtvuje suverenitet kako bi se održao evropski ekonomski sistem za mnoge je poštena trampa. Ono što je sigurno je da do pravih političkih kriza neće doći sve dok ne bude upitan suverenitet, dok se sa riječi ne pređe na djela, ali to se neće desiti u 2012. godini", navodi institut, dodajući da je "odlaganje tog neizbježnog bola" šesta njemačka prednost.Ističe se da te mjere mogu spasiti EU od finansijskog raspada tokom 2012. godine, ali će znatno umanjiti i degradirati evropsku konkurentost i efikasnost."To će biti dugoročan problem, koji će biti teško rješiv. I dok finansijska podrška ne znači poboljšanje, svakako znači kupovinu vremena, što je također veoma bitno", navode u američkom institutu, dodajući da kako ratifikacioni proces bude napredovao, evropska odbojnost prema Njemačkoj i Briselu će rasti.Ukrajinske šanse da priđe što bliže EU su oslabljenje, jer i Kijev polako shvata da je Moskva jedina vanjska sila kojoj se mogu okrenuti, predviđa Stratfor.

Nastavak borbe protiv talibana

"Rusija će iskoristiti prednost ukrajinske nemogućnosti da manevrira i zasigurno će doći u posjed ukrajinskih prirodnih resursa, uključujući i kontrolu nad tranzitnim sistemom prirodnog gasa. U baltičkim zemljama ruski krajnji cilje je da se neutraliziraju prozapadne i antiruske politike, a taj cilj bi se tokom 2012. Godine mogao ostvariti u Letoniji. U Litvaniji će možda imati problema, jer se Litvanija odupire, ali i oni imaju ozbiljnih problema sa svojim glavnim osloncima – NATO i EU", navode u Stratforu.Ekonomska kriza i jačanje militantnog islamizma obilježit će 2012. godinu, navodi se u drugom dijelu analize američkog instituta Stratfor.Islamski ekstremizam i militarizam će, kako predviđa Stratfor, rasti u ključnim islamskim regionima u svijetu poput Bliskog istoka i centralne Azije.Sa druge strane, ekonomska kriza u Evropi, Japanu i Sjevernoj Americi dovodi do smanjenja izvoza ključnih brzorastućih ekonomija, poput Kine, Brazila, Turske…U području centralne Azije, kako prognozira Stratfor, militantni islamizam će biti posebno aktivan u Kazahstanu, Kirgistanu, Tadžikistanu i Uzbekistanu, gdje će pobunjeničke militantne islamističke grupe pokušati smijeniti vladajuće režime.Ekonomska kriza u Evropi, Japanu i Sjevernoj Americi dovodi do smanjenja izvoza ključnih brzorastućih ekonomija, poput Kine, Brazila, Turske…"Ipak, ovi napadi neće postići svoj strateški cilj slamanja režima ili ujedinjenja s transnacionalnim pokretom sposobnim da destabilizira region", navode u Stratforu.Kada je riječ o Afganistanu, ističu da kampanja predvođena SAD-om neće imati dovoljno snage za poraz talibana ili da se uvede mir u zemlji."Ali, talibani neće biti u poziciji silom izbaciti SAD i njihove saveznike iz zemlje. SAD i saveznici će nastaviti borbu protiv talibana, iako će afganistanske snage i dalje nositi najveći teret rata. SAD će nastaviti tražiti politički dogovor s talibanima, ali teško da će do tog dogovora doći ove godine", ističu u američkom institutu.

Trougao SAD – Afganistan – Pakistan

Prognoziraju rast tenzija između SAD-a i Pakistana, zbog njegovog negativnog utjecaja na rat u Afganistanu, ali Stratfor ne očekuje značajnije pogoršanje odnosa između tih dviju zemalja, prognozirajući umjereno poboljšanje odnosa u trouglu SAD – Afganistan – Pakistan."Političke, religiozne, etničke i ideološke tenzije će se intenzivirati unutar zemlje i to će utjecati da se dogovori između Pakistana, Afganistana i SAD-a pokrenu", procjenjuje Stratfor.Na Bliskom istoku Stratfor očekuje ekspanziju iranskog utjecaja, ne samo u susjednom Iraku, već i u Siriji i Saudijskoj Arabiji."Povlačenje američke vojske iz Iraka učinilo je da Iran postane vrlo značajna vojna sila u Persijskom zaljevu, ali Iran ne može računati da će SAD i u ovoj godini biti inertne. Također, Turska, prirodna protivteža Iranu, sigurno jača, bez obzira na to što taj proces ide sporo. Napori Irana da se konsolidira i proširi svoj regionalni utjecaj morat će se ubrzati ove godine", navodi se u izvještaju.Uprkos snažnoj želji Irana da se učvrsti u Iraku, ipak će, kako smatraju Stratforovi analitičari, glavna iranska agenda biti pritisak na Saudijsku Arabiju."Međutim, s obzirom na vremenska i ostala ograničenja s kojima se Iran suočava, Saudijska Arabija će najvjerovatnije ostati privržena američkom bezbjednosnom okviru za region, i to zbog nedostatka drugih mogućnosti", navode u američkom institutu.U Iraku će nakon povlačenja Amerike dvije glavne spoljne sile biti Iran i Turska, koje će pokušavati svaka za sebe ostvariti najveći utjecaj u toj zemlji, koristeći unutrašnje nestabilnosti i sektaške sukobe, kažu u Stratforu."Glavni izazov za Irance će biti uspostavljanje moći šiita među nekoliko suprostavljenih grupa. Kako narušeno vođstvo iračkih šiita bude pokušavalo učvrstiti svoj utjecaj uz pomoć Irana, irački suniti i frakcije Kurda sve više će zauzimati odbrambene stavove. U međuvremenu, Turska će pokušati smanjiti širenje iranskog utjecaja u sjevernom Iraku izgradnjom političkih, ekonomskih, vojnih i obavještajnih potencijala", navodi Stratfor, prognozirajući povećanje nestabilnosti u toj zemlji.

Pat pozicija Turske i Irana

Iran će preko šiitskih frakcija pokušati proširiti utjecaj i u Siriji, a suprotstavit će mu se, kako kažu u Stratforu, Saudijska Arabija, Turska i SAD.Njima će cilj u 2012. godini biti narušavanje utjecaja iranskih šiita putem slamanja režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.Ipak, navode da bez strane oružane intervencije, koja je u 2012. godini malo vjerovatna, to neće biti moguće."Assad će se nastaviti boriti u pokušaju da uguši pobunu u svojoj zemlji. Ograničene opcije režima da se nosi s krizom natjerat će Siriju da se dodatno osloni na iransku podršku, čime će pomoći Teheranu da ojača svoje prisustvu u Mediteranu", navodi Stratfor.Iran će preko šiitskih frakcija pokušati proširiti utjecaj i u Siriji, a suprotstavit će mu se Saudijska Arabija, Turska i SAD.Smatraju da se kriza u Siriji lako može proširiti na Liban, u kojem može doći do povećanja napetosti.Iako Iran ima jak interes u Siriji, na raspolagaju mu stoje ograničeni resursi kako bi u svojim namjerama uspio.Stratfor ne predviđa značajno uplitanje Turske u događaje u Siriji, ali od Turske očekuje da će nastaviti podržavati antiiranske snage u Siriji, kako bi stvorila disbalans prema Teheranu.Navode, također, da se očekuje određena vrsta pat pozicije u odnosima između Turske i Irana.

Egipatska vojska ostaje autoritet

Ekonomska kriza u Evropi usporit će turski ekonomski rast, a Kurdi će i dalje proizvoditi nestabilnost na istoku Turske."Na polju vanjske politike Turska će pokušati smanjiti jačanje politike islamista, naročito u Egiptu i Siriji, ali sopstvena ograničenja će spriječiti Tursku da preduzme smišljene korake po ovom pitanju", procjenjuje Stratfor.I u Egiptu Stratfor predviđa jačanje islamista, koji bi mogli, kako navode, povećati svoju snagu u parlamentu."Demokratska tranzicija će u najboljem slučaju biti polovična – rascjepkana opozicija i impotentni parlament će i dalje trpjeti zbog unutrašnjih podjela i neće moći preglasati vojsku po pitanjima nacionalne strategije. Zbog toga će vojska de facto ostati glavni autoritet u državi“, navodi se u izvještaju.Analitičari kažu da ne očekuju jačanje tenzija između Egipta i Izraela, procjenjujući da će obje strane nastaviti provoditi obaveze proistekle iz mirovnog ugovora.I palestinskom Hamasu će, procjenjuje Stratfor, jačanje islamizma u regionu biti glavni adut da se Zapadu predstavi kao alternativa znatno umjerenijem Fatahu."Ovi potezi pomoći će unaprijediti Hamasove odnose s Egiptom, Jordanom i Saudijskom Arabijom. U isto vrijeme Hamas će nastojati podriti bezbjednosnu situaciju na Sinajskom poluotoku, u nadi da će eskalirati kriza između Egipta i Izraela", navode u američkom institutu.

Obnova nuklearnih pregovora

Kada se radi o Sjevernoj Koreji, Stratfor ističe da će doći do povećanja neizvjesnosti nakon smrti Kim Jong-ila."Prvih šest mjeseci ove godine bit će kritični, jer se sad testira snaga režima zbog transfera vlasti. Struktura, koju čine vojni i civilni elementi, uspostavljena je u nekoliko posljednjih godina da bi se ojačala uloga Radničke partije Koreje, kao jednog od stubova moći i da bi se napravio rebalans uloge vojske", navodi se u izvještaju.Procjenjuje se, također, da neće doći do fundamentalne promjene politike te zemlje u bližoj budućnosti, već da će novi vladar raditi na unutrašnjoj konsolidaciji te da će izbjegavati međunarodnu konfrontaciju."Kina će pokušati još više proširiti svoj utjecaj na Korejskom poluotoku tokom perioda tranzicije. Pored ovoga, bilateralni razgovori sa SAD-om o ponovnom početku pregovora o nuklearnim pitanjima pokazivali su rezultate i prije Kimove smrti i Pjongjang bi trebao obnoviti ove razgovore tokom ove godine", kažu u Stratforu.Neće doći do fundamentalne promjene politike Sjeverne Koreje u bližoj budućnosti, a novi vladar će raditi na unutrašnjoj konsolidaciji te izbjegavati međunarodnu konfrontaciju.Stratforovi analitičari očekuju da će u Kini ove godine doći do usporavanja ekonomskog rasta te da će ona, u pokušaju da održi ekonomsku stabilnost, pribjeći reformama i rekonstrukciji ekonomskog sistema.Ističu da je reforma odgađana nekoliko godina, ali da je, zbog ubrzanog ekonomskog rasta, Komunistička partija Kine stalno odlagala provođenje reformi, bojeći se da bi pad standarda doveo do nezadovoljstva stanovništva."S promjenom postave vlasti u oktobru i novim državnim vođama koje preuzimaju administraciju u 2013. godini, Komunistička partija Kine je fokusirana na održavanje socijalne stabilnosti da bi održala svoj legat odlazećeg vođstva i pospješila jačanje legitimnosti dolazećeg vođstva", navode u analizi.

Trgovački protekcionizam

Glavni izazov pred kojim stoji Kuba je da izbalansira zahtjeve za liberalizaciju koje forsiraju SAD i potreba za povlaštenom venucuealnskom naftom, navode u Stratforu."Nagli prekid ovih isporuka je malo vjerovatan, ali bi politički zaokret u Venecueli mogao natjerati Kubu da se okrene SAD-u kao mnogo jačem, ali i više napadačkom, ekonomskom partneru", procjenjuju u Stratforu.Brazil će 2012. godinu provesti fokusirajući se na ublažavanje udara na trgovačke i kapitalne tokove uslijed krize u Evropi, procjenjuju u Stratforu."U političkom smislu, Brazil će se fokusirati na uspostavljanje balansa između razvoja i inflacije tokom očekivanog usporavanja. Zemlja će primarno biti fokusirana na domaća pitanja u 2012. godini. Trgovački protekcionizam će igrati važnu ulogu u naporima da se zaštite ranjive industrije", navodi se u analizi.Buduća kretanja u Venecueli zavisit će od zdravstvenog stanja predsjednika Huga Chaveza, procjenjuju u Stratforu.Predviđaju da će tu situaciju iskoristiti opozicione partije, koje imaju cilj osvajanje vlasti u ovoj dekadi."U ovakvim uslovima, izbori 2012. godine služit će kao remetilački faktor u venecuelanskoj politici. Dok se tačni detalji ishoda izbora ne mogu znati, u 2012. godini ćemo sigurno vidjeti neku vrstu udaljavanja vlasti od Čaveza", navodi Stratfor. (Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku