hamburger-icon

Kliker.info

Stranka za BiH upozorava : Zabrinjava nesnalaženje člana  Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda

Stranka za BiH upozorava : Zabrinjava nesnalaženje člana  Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda

10 Aprila
16:37 2018

Stranka za BiH danas upozorava  da su  ovih dana u Mostaru pod firmom mostarskog sajma upriličeni  bilateralni razgovori  Vučića i Plenkovića, uz asistiranje dvojca Dodik-Čović.

Naravno privredne teme nisu taknute, kao i sam sajam koji je u privrednom smislu marginalan, nego je očito da se ovdje radi o tome da se nastavlja tamo gdje su stali oni prije njih (Milošević-Tuđman, Karadžić-Boban).

Uz prenemaganje o miru i evropskim vrijednostima očito je da se radi o pokušaju da se zada konačni udarac državi BiH i to u formi pritiska usvajanja Čovićevog izbornog zakona,  koji je de facto podjela države na tri dijela, što je i cilj ove dvije ekipe .

Očito je da tu nikoga  nije briga ni za Srbe, ni za Hrvate,  jer da jeste, Srbi bi u HNK-u bili konstitutivni narod, što nije dozvolio HDZ,  niti ih je briga za Hrvate u RS-u, o čemu svakodnevno govori biskup Komarica, ali i podatak da je Hrvata u RS-u  manje od 5%.

Dakle,  jasno je da se radi o dvije delegacije koje su jako daleko od evropskih vrijednosti i očito je da od nacionalizma,  koji nose u sebi, nisu u stanju uopće da prepoznaju evropske vrijednosti i standarde, koji oni propisuju.

Zabrinjavajuće je bujanje nacionalizma u Hrvatskoj,  koji sve više uočavaju evropske zemlje, ali i licemjerna politika Srbije,  koja se izdaje za mirotvornu, a ustvari ne priznaju ni presuđeni genocid. Ako šta zbližava ove dvije strane  sigurno su presude za genocid s jedne strane i UZP s druge strane.

Ovdje takođe zabrinjava nesnalaženje člana  Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda, koji je pokazao da politika koju predvodi nije u stanju da radi na integraciji države, niti da svim građanima BiH garantuje put prema Evropi.

Stranka za Bosnu i Hercegovinu poziva patriote da razumiju potrebu uspostave građanske države i da odbacimo politike koje provode akteri političke realnosti danas .

Takođe,  pozivamo institucije sistema da pokrenu mehanizme zaštite države i to :

-provođenje presuda za genocid i UZP sa posljedicama i konsekvencama koje treba da se dese kao posljedice presude i da ovlašteni pokretači odmah pokrenu mehanizme zaštite žrtava u oba slučaja.

Pozivamo Vijeće ministara BiH  i relevantne institucije sistema da zaštite interese države BiH u energetskim resursima, koje je okupirala i koristi Srbija, ali i nekretnine i ostale resurse na teritorijama obje države koje vode tzv. promicatelji evropskih vrijednosti.

Pozivamo takođe ambasadore evropskih država da u skladu sa presudama i pozitivnim zakonskim propisima Evrope i vrijednostima Evropske unije prepoznaju dvojac sa delegacijama kao nekoga ko ima aspiracije na državu BiH i njene resurse, čime destabilizuju prostor .

Takođe,  zabrinjava ruski uticaj u regionu,  čiji su promotori upravo  ovi koji danas iz Mostara šalju poruke mira, a u stvari nastavljaju politiku agresije,  koju je sud u Hagu osudio u oba slučaja, navodi se u saopštewnju Stranke za BiH.

(Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku