hamburger-icon

Kliker.info

Šta se iza brda valja : Posjeta Karla Bilta otvorila mnoga pitanja !?

Šta se iza brda valja : Posjeta Karla Bilta otvorila mnoga pitanja !?

28 Januara
06:54 2011

 Posjeta švedskog šefa diplomatije Karla Bilta (Carl Bildt) Banjaluci, otvorila je brojna pitanja. Da li međunarodna zajednica mijenja politiku i traži hitna rješanja radi što bržeg formiranja vlasti u BiH? Analitičari ocjenjuju da pojačana diplomatska aktivnost, a posebno posjeta Bildta zemlji znači upravo promjenu politike, te da bi ukoliko dogovora ubrzo ne bude, iz Brisela mogle uslijediti i sankcije prema političkim predstavnicima u BiH koji koče reforme. Ministar vanjskih poslova Švedske Karl Bilt u BiH je doputovao kako bi prenio poruku iz Brisela da politički lideri treba brzo da formiraju vlast i pokažu rješenost da krenu naprijed, kao što treba da učini i cijeli region.

Ipak nakon sastanka sa zvaničnicma u BiH, u prvom redu onim iz Republike Srpske, Bildt je rekao da je fokus razgovora bio na ekonomiji i da očekuje da BiH u neredne godinu ili dvije krene značajnim koracima ka evropskim integracijama. “Nismo mnogo razgovarali o transformaciji Kancelarije visokog predstavnika (OHR), više smo se fokusirali na ekonomiju i evopske integracije kao bitna pitanja za zemlju. Rekao sam svima da je potrebno da dođe do evolucije Ustava u BiH ali to nije zamjena za rješavanje bitnih pitanja a bitna pitanja su ekonomsija, stepen obrazovanja i da BiH ne izgubi korak sa ostalim zemljama u procesu evropskih integracija,” istakao je Bilt.

 

Šta se sprema?

Posjeta švedskog šefa diplomatije Bildta za mnoge analitičare u BiH pokazatelj je da se, kako kažu nešto iz brada valja. Očigledan je sve veći pritisak međunarodnih predstavnika, da se vlast u BiH što brže formira jer su nezadovoljni ovakvim stanjem, pa je kako kaže direktor Centra za međunarodne odnose Miloš Šolaja, Bilt pravo rješenje za to jer je odličan poznavalac balkanskih prilika:” Mislim da je to dio jedne sinhronizovane političke aktivnosti koja je programirana u EU, možda ne otvoreno ali se radi o tome da se bude više prisutno ovdje. To me podsjeća na vrijeme poslije Dejtonskog mirovnog sporazuma.”  Politički analitičar Ibrahim Prohić kaže da diplomastrka aktivnost koja je na sceni posljednjih dana, posebno posjeta Karla Bilta, predstavlja potvrdu da EU nije distancirana od BiH kao što se to ranije dalo zaključiti: “Po svemu sudeći SAD su prepustile u ovoj fazi inicijativu EU koju realizira njemačka kancelarka (Angela Merkel op.a)”.

 Moguće sankcije političarima

 

Prohić smatra da se iza scene rade određene stvari su smislu ublažavanja političkih stavova svih političara što bi trebalo dovesti konačno do rješenja za ovu zemlju. Istovrmeno Šolaja zbog tvrdih stavova političara ne isključuje mogućnost da Birsel zbog ovakve politike u BiH uvede određene sankcije političarima, što bi mogao biti i dio posjete Karla Bilta: “I to kada se desi to će biti jedna poruka da je i to moguće i onda je to upozorenjepolitičarima, ako ga shvate, da svoje ponašanje usmjere prema tome”.  Bilt je juče (26.01.) u Sarajevu razgovarao sa  ministrom inostranih poslova BiH Svenom Alkalajem, članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem i liderima političkih partija ali i sa visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inckom. Švedski ministar inostranih poslova izrazio je tokom tih razgovora zabrinutost EU zbog sporosti procesa provođenja  izbornih rezultata.  Bilt je  naglasio da Švedska i EU čine sve da pomognu BiH na njenom putu prema EU i NATO-u. (Kliker.info-DW)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku