hamburger-icon

Kliker.info

Srđa Popović : Srbi su ljuti na Miloševića što je izgubio ratove, a ne što ih je vodio

Srđa Popović : Srbi su ljuti na Miloševića što je izgubio ratove, a ne što ih je vodio

16 Decembra
21:46 2012

Beogradski advokat i borac za ljudska prava Srđa Popović smatra da se u posljednjih deset godina u Srbiji ništa nije bitno promijenilo. ‘Većina građana Srbije ljuta e na Miloševića zato što je izgubio sve ratove, a ne zato što ih je vodio’, ustvrdio je Popović gostujući u emisiji ‘Nedjeljom u 2'.'Problemi Srbije nisu politički. Imamo društvo koje je zapušteno i obeshrabreno i ta nacionalistička ideologija i danas je osnovna ideologija društva. Dok se to ne promijeni, neće biti bolje’, dodao je. Za razliku od Njemačke koja je doživjela katarzu, za to u Srbiji ne postoje realni uvjeti, smatra Popović.

Komentirajući rad Haaškog suda, Popović je rekao da taj sud ima pozitivnu ocjenu, ali je napravio i mnogo grešaka. Jedna od grešaka Haaškog suda, prema Popoviću, jest oslobađajuća presuda Gotovini i Markaču.'Kada imate brijunske zapisnike u kojima stoji volja da se Srbi u Krajini protjeraju, kad vidite da tome prisustvuju Markač i Gotovina i time sudjeluju u tom planu i kad se na kraju to i dogodi na terenu, a oni su gospodari situacije, onda shvaćate da se samo sudskom akrobatikom moglo doći do oslobađajuće presude’, smatra Popović . Osvrnuo se i na reakcije koje je presuda izazvala u Srbiji i Hrvatskoj. ‘Reakcije srpske vlasti bile su očekivane jer podilaze nacionalističkoj javnosti.

Presudu je donio Haaški sud, a ljute se na Hrvatsku i Europsku uniju, to je iracionalno i nelogično. Sad se iskoristila prilika da se ti odnose pokvare. U Hrvatskoj postoji osjećaj da se u Oluji ništa nije ni dogodilo. Postupci u Hrvatskoj su se mogli voditi, a nisu’, rekao je  Popović. Smatra da u Srbiji postoji ‘kultura poniženja’, osjećaj poraza, bankrota i potopa što kod ljudi samo stvara potrebu da se osvećuju i nanesu štetu drugima. ‘To ide dotle da vidim kako shvaćaju uspjehe Novaka Đokovića. On je valjda neki osvetnik. Kakve on ima veze sa statusom Srbije?’ pita se Popović. I Đoković kao da počinje vjerovati da je njegova dužnost da osveti Srbiju za sve nepravde koje su se dogodile.'Hrvatska je ostvarila sve svoje političke ciljeve i bila je pobjednik tih ratova’, zaključio je Popović, dodajući da je Dačićeva izjava o gubitku svih ratova razumna.  (Kliker.info-Tportal)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku