hamburger-icon

Kliker.info

Srbija se opredjelila : Tomislav Nikolić novi predsjednik Srbije, Tadić priznao poraz!

Srbija se opredjelila : Tomislav Nikolić novi predsjednik Srbije, Tadić priznao poraz!

20 Maja
20:15 2012

Tomislav Nikolić, prema još nezvaničnim rezultatima, pobijedio je na predsjedničkim izborima u Srbiji. CeSID je objavio da je prema rezultatima sa 99 posto biračkih mjesta – Nikolić osvojio 49,8%, dok Tadić ima 47,0%.IPSOS: Poslije 95,6% pregledanih biračkih mjesta: Nikolić 49,0%; Tadić 47,9%
 
RIK: Tadić 46,77%, Nikolić 50,25%
 
Procjena je da će izlaznost biti između 45 i 46 odsto.Zamjenik predsjednika SNS-a Aleksandar Vučić izjavio da je Tomislav Nikolić pobijedio na predsjedničkim izborima. Vučić je euforično izjavio da Srbija od danas ima novog predsjednika.Aleksandar Vučić je rekao da je na osnovu 100 posto urađenog uzorka "prednost Tomislava Nikolića jedan i po posto, bez Kosova, gde očekujemo dodatnih 1 posto prednosti". On je dodao da je u svim mjestima SNS imala neuporedivo bolji rezultat, a da je tamo gdje je izgubila – manja razlika."Čestitam Tomislavu Nikoliću i Srbiji", rekao je Vučić čije je obraćanje novinara pratio gromoglasan aplauz pristalica SNS i uzvici "pobeda, pobeda".Reporter B92 sa lica mjesta javlja da je u sjedištu SNS-a slavljenička atmosfera i da vlada prava euforija.- Više puta sam čestitao onima koji su me pobedili, pa i ja sada očekujem da dobijem čestitke – izjavio je Nikolić oko 21 čas.Uz ocjenu da su izbori protekli veličanstveno, "srpski kako dolikuje", Nikolić je ponovio svoje predizborno obećanje da želi da bude predsjednik svih građana i da ne pripada više nijednoj političkoj stranci.
 
– Ovo je vrhunac moje političke karijere i jedan od najsrećnijih dana. Ovaj dan je prekretnica za Srbiju. Želim da Srbija više nikada ne doživi kampanju kakva je bila usmerena protiv mene – rekao je Nikolić koji je naglasio da više neće biti lider SNS.Srbija neće skrenuti sa evropskog puta. Izbori su pokazali i da Srbija želi da zaštiti svoj narod na KiM. Ovi izbori su rešavali unutrašnje probleme koje su napravili DS i Bori Tadić – rekao je Nikolić, što su propratili uzvici "Tomo, Srbine".Pobjedu Nikoliću, čestitao je i dosadašnji predsjednik Srbije i protivkandidat na izborima – Boris Tadić.- Žao je što mnogi građani nisu glasali. Izbori su protekli u fer atmosferi. Nije bilo krađe izbora, što će utvrditi i nadležne institucije – rekao je lider DS i čestitao Nikoliću na pobjedi.Želim mu sreću, to je teška dužnost – izjavio je Boris Tadić u prvom obraćanju.Živeli smo u teškim uslovima u ove poslednje četiri godine. Teško je zamisliti nekog ko je u EU obavljao vlast u protekle četiri godine i da je dobio većinsku podršku. Mislim da bi bila tragična greška ako bi Srbija promenila evropsku orjentaciju – rekao je Tadić i dodao:- Moj savet Tomislavu Nikoliću je da razmisli o situacijama kada će biti sam u političkim odlukama. Nisam pravio analizu rezultata. Kada odlučim da budem "tumač stvarnosti" mislim da ću oduzeti posao mnogim političkim analitičarima.
 
Na pitanje da li će biti kohabitacije, Boris Tadić je odgovorio:
– Ovoga trenutka to ne mogu da kažem, jer DS ne odlučuje sama kako će se formirati vlada. Ovaj put u kohabitaciji neću učestvovati. Ona priošla mi je bila dovoljna za čitav život.Građani su danas birali i poslanike za Skupštinu Vojvodine po proporcionalnom sistemu, a ponavljeni su izbori i na lokalu – Beograđani su glasali na 16 izbornih mkesta, a Novosađani na pet.
 
Dačić: Rezultati ne menjaju dogovor
 
Predsjednik SPS Ivica Dačić kaže da je dogovor o parlamentarnoj većini postignut i da ga će neće promijeniti rezultat predsjedničkih izbora.Dačić kaže da bi rad na formiranju buduće vlade trebalo da počne od sutra kako bi se što pijre konstituisala Skupština Srbije. "To je bitno zbog toga što nas očekuju velike obaveze u pogledu socijalne i ekonomske situacije i državnih i nacionalnih pitanja, jer se praznina koja ne postoji formalno, već suštinski štetno odražava na nacionalne i državne interese", rekao je Dačić.Dačić je rekao da pobeda na predsjedničkim izborima nije uslov za koaliciju socijalista sa Demokratskom strankom, koja je već dogovorena. Kako je Dačić istakao, on nije zainteresovan za premijersko mjesto, ali je će tražiti da se poštuju rezultati parlamentarnih izbora, odnosno broj glasova koji je osvojila koalicija SPS-PUPS-JS.On je pozvao da se pazi da ne dodje do destabilizacije na političkoj sceni zbog rezultata predsjedničkih izbora.Dačić je rekao da je neophodno poštovati izbornu volju građana i da se ne treba ljutiti, bez obzira na to kakva je ta odluka. (Kliker.info-NN)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku