hamburger-icon

Kliker.info

Špririć danas potpisuje SSP

Špririć danas potpisuje SSP

16 Juna
15:27 2008

U Luksemburgu u 16 sati biti potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju BiH s EU-om. Bh. delegaciju u Luksemburgu predvodit će predsjedavajući Predsjedništva BiH  Haris Silajdžić, ministar vanjskih poslova Sven Alkalaj i predsjedavajući Vijeća ministara Nikola Špirić, koji će uime naše zemlje i potpisati sporazum. U delegaciji će još biti i ministri u Vijeću ministara Dragan Vrankić i Bariša Čolak, zatim delegacija državnog Parlamenta, predsjednici entiteta, članovi Direkcije za Evropske integracije i potpredsjednica Vlade Republike Srpske.

Put Bosne i Hercegovine do ovog značajnog momenta bio je dug, a mnogi ocjenjuju i prilično spor. Proglašavanje naše zemlje nezavisnom 1992. godine može se reći da je označilo pravac prema Evropi. Konkretniji signal je stigao dobijanjem bescarinskog pristupa naših proizvoda na tržište Evropske unije. Ustvari, Unija nikada nije odustajala od namjere da BiH primi u svoje članstvo, pa je u maju 1999. godine u Zagrebu okupila zemlje iz regije, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Crnu Goru, Makedoniju i Albaniju, i ponudila im jasnu mogućnost integracije u veliku evropsku porodicu. Nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju bitno će se promijeniti uvjeti privređivanja u Bosni i Hercegovini.

Država će, istina, ubirati manje budžetskih prihoda od carina, ali će privreda biti oslobođena značajnih izdataka na uvoz. Mišljenja su jedinstvena – svi očekuju više pozitivnih učinaka.

– To najvažniji dokument za BiH poslije Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji predstavlja otvorena vrata za prosperitetnu budućnost građana BiH, ali i svojevrstan poziv političkim liderima da izađu iz prošlosti i posvete se izgradnji budućnosti ove zemlje – poručio je u izjavi za Fenu predsjedavajući VM.
 
On je, međutim, upozorio da nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koji BiH izvlači iz političkog i pozicionira u formalnopravno ugovorni odnos s EU, pred institucijama vlasti stoje ozbiljne obaveze.
 
– Da bismo definitivno uspjeli, moramo pojačati unutrašnju komunikaciju u zemlji, zasnovanu na kompromisu i konsenzusu – kazao je Špirić za Fenu.

 

 

 

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku