hamburger-icon

Kliker.info

Spor dug 20 godina : Njemački sud preuzima slučaj “Ljubljanske banke”

Spor dug 20 godina : Njemački sud preuzima slučaj “Ljubljanske banke”

12 Oktobra
06:37 2012

Spor dug 20 godina, u kojem Slovenija na sve načine izbjegava isplatiti staru deviznu štednju građanima u BiH (1,2 milijarde KM), ali i drugih zemalja, konačno bi trebao dobiti epilog zahvaljujući njemačkom pravosuđu koje bi trebalo preuzeti slučaj "Ljubljanske banke" i staviti tačku na višegodišnju agoniju štediša, ekskluzivno saznaje "Dnevni avaz".

Velika kampanja

Saznajemo da iza ove kampanje stoje predstavnici ugledne advokatske kuće "Fuchsgruber KG" iz Njemačke, koji ujedno i zastupaju bh. štediše u toj zemlji. Rješenje o preuzimanju spora protiv Slovenije, "Ljubljanske banke" i "Nove Ljubljanske banke" trebalo bi biti doneseno u narednih nekoliko dana. Predstavnik njemačke firme "Fuchsgruber KG" Safet Alimehaj potvrdio je za "Dnevni avaz" da ova advokatska kuća već mjesecima vodi veliku medijsku kampanju u Njemačkoj, Austriji, Švicarskoj da bi se javnost upoznala s problemom stare devizne štednje, ali i uvidjelo da Slovenija, kao članica Evropske unije, godinama ne ispunjava svoje obaveze.- Nama je sada glavni cilj da se Njemačka proglasi nadležnom u rješavanju tog spora sa Slovenijom, jer Nijemci to mogu uraditi s obzirom na to da je "Ljubljanska banka" u toj zemlji prije rata, također, preuzimala štednju, a pare prebacivala u Sloveniju – pojašnjava Alimehaj.On je ustvrdio da je sada samo važno da Nijemci preuzmu slučaj "Ljubljanske banke", jer im je nelogično da već 20 godina traje spor BiH i Slovenije, a da nikada nije okončan. – Oni su spremni sve preuzeti. Ako do toga dođe, a sve ukazuje na to da hoće, Slovenija će biti prisiljena da kao zemlja EU isplati sva dugovanja Bosni i Hercegovini, jer će je onda Njemačka tužiti. Sud u Njemačkoj treba donijeti odluku kako će proces ići, prema zakonu Njemačke ili Slovenije. Rješenje će biti doneseno vrlo brzo – kaže Alimehaj.

Evropa bruji

Medijska kampanja koja se prebacila u zemlje EU, kaže Alimehaj, već je urodila plodom jer se mediji u Beču, Minhenu, Berlinu, Bazelu i Cirihu već danima u udarnim terminima bave starom deviznom štednjom.- Svi bruje o tome. Nejasno im je da je Slovenija pred bankrotom, a da nikada nije isplatila ni svoje obaveze prema susjedima. Nijemce ne zanima sukcesija. Oni traže da se poštuje zakon – rekao je on.

Protesti u Berlinu

Alimehaj kaže da će sredinom novembra u Berlinu biti održani protesti starih deviznih štediša ispred zgrade lovenske  ambasade. – Cilj je da skrenemo pažnju na problem "Ljubljanske banke". Berlin je idealan za proteste, jer je nekoliko metara dalje sjedište njemačke vlade. Želimo da svi vide da Slovenija godinama ne ispunjava svoje obaveze – kaže Alimehaj. (Kliker.info-Avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku