hamburger-icon

Kliker.info

Spektakularnim skokovima uz baklje završeni 449. skokovi sa Starog mosta

Spektakularnim skokovima uz baklje završeni 449. skokovi sa Starog mosta

27 Jula
00:37 2015

Bakljadom uz akrobatske skokove svečano je završena manifestacija tradicionalnih 449. visinskih skokova sa Starog mosta u Mostaru, gdje je prestižnu titulu prve laste po deveti put osvojio Lorens Listo, a titulu šampiona u skokovima na noge Adis Boškailo koji se prvi put natjecao (D.Marić - Anadolu Ajansı)

Bakljadom uz akrobatske skokove svečano je završena manifestacija tradicionalnih 449. visinskih skokova sa Starog mosta u Mostaru, gdje je prestižnu titulu prve laste po deveti put osvojio Lorens Listo, a titulu šampiona u skokovima na noge Adis Boškailo koji se prvi put natjecao.

Spektakularna završnica manifestacije, kako ističe član organizacijskog odbora Saša Oručević, jedinstvena je i veoma složena.Tri najhrabrija skakača s bakljama u ruci skočili su smaragdnu ljepoticu Neretvu okupanu noći, nakon čega su bačene i ostale zapaljene baklje koje su napravile veličanstven ugođaj Starog mosta.

“Trebala je posebna hrabrost i smjelost da se izvede jedan ovakav skok u noći sa bakljama nakon čitavog dana punog uzbuđenja, a ova završnica je točka na ‘i’ ovogodišnje manifestacije”, kazao je Oručević.

Ispijanje kafe, tavla i skokovi juniora

Ovim događajem grad na Neretvi, ali i cijela BiH, danas su bili su središtu domaće i svjetske javnosti. Da se radi o nadaleko poznatoj manifestaciji svjedoči činjenica da je stara gradska jezgra od ranih jutarnjih sati bila prepuna domaćih i stranih turista koji su uživali u cjelodnevnom programu.

Ispijeno je više od 6.000 kafa iz najveće džezve na svijetu, pomno se pratio turnir tavle, ali i popularna šlaufijada te skokovi juniora koji su se izvodili sa male skakaone ‘Duradžik'u blizini starog mosta.Čak ni obilne kišne padaline, praćene grmljavinom svega nekoliko sati prije samih skokova, nisu ugođaj ni najmanje poremetili, jer se znalo da skokove ništa ne može odgoditi.

Nekoliko hiljada gledalaca

Na platou ispod Starog mostra uživalo je više hiljada gledalaca, dok je putem medija spektakl iz Mostara, kao i ranijih godina, pratio milijunski auditorij. Ovogodišnji skokovi sa jednog od najpoznatijih mostova i najljepše skakaonice na svijetu imali su humanitarni karakter i to za domaću proizvodnju fabrike Dita.

Kako organizatori ističu, dogodine sa Starog mosta koji je nedavno obilježio i deset godina pod UNESCO-vom zaštitom, jubilarni 450. skokovi bit će  u potpunosti posvećeni  kandidaturi na UNESCO-ovu listu nematerijalne kulturne baštine.

(Kliker.info-AA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku