hamburger-icon

Kliker.info

Španija odlučila : “Monstrum s Grbavice” Veselin Vlahović će biti izručen BiH

Španija odlučila : “Monstrum s Grbavice” Veselin Vlahović će biti izručen BiH

23 Jula
15:31 2010

Vlada Kraljevine Španije danas je donijela odluku da Vlastima BiH izrući Veselina Vlahovića Batka.Veselin Vlahović Batko se sumnjiči za desetine ubistava, silovanja i protjerivanja nesrpskih građana u sarajevskim naseljima Grbavica, Kovačići i Vraca tokom 1992. i 1993. godine, kaže se u saopštenju.Izručenje Vlahovića, poznatog i kao monstrum s Grbavice, tražili su i pravosudni organi Crne Gore, jer protiv njega vode istragu zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva koji je počinjen u BiH. Vlasti te zemlje su potjernicu za Vlahovićem raspisale i zbog toga jer je 2001. godine pobjegao iz zatvora u Spužu, gdje je bio na odsluženju kazne zbog razbojništva i nasilničkog ponašanja.

Komšić uputio pismo zahvale Vladi Kraljevine Španije         Član Predsjedništva BiH Željko Komšić uputio je pismo zahvale Vladi Kraljevine Španije i premijeru Jose Luis Rodriguez Zapateru, povodom današnje odluke španske vlade da vlastima BiH isporuči Veselina Vlahovića, saopštio je Komšićev ured. -Ovim činom dodatno su potvrđeni prijateljski odnosi Bosne i Hercegovine i Kraljevine Španije, koja je na ovaj način pokazala razumijevanje značaja kažnjavanja počinitelja ratnih zločina u BiH, te uvažila navode i činjenice vezane za ovaj slučaj, koje je Komšić  naveo u  pismu upućenom španskom premijeru u maju ove godine", kaže se u saopštenju 

Kako se navodi, Komšić uputio je čestitke i ambasadorici BiH u Madridu Željani Zovko na izuzetno uspješnom i efikasnom profesionalnom i ličnom angažmanu u procesu postupka ekstradicije Vlahovića od početka marta ove godine, kada je on uhapšen u Alicanteu. Komšić je "posebno zadovoljan zbog dobre koordinacije svih nadležnih državnih institucija u našoj zemlji, koje su bile angažovane u ovom postupku, čime je još jednom demonstrirana odlučnost procesuiranja svih počinitelja ratnih zločina u BiH". (Kliker.info-Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku