hamburger-icon

Kliker.info

SNSD suspendovan iz Socijalističke internacionale

SNSD suspendovan iz Socijalističke internacionale

02 Jula
19:28 2011

U Atini se održava sjednica Vijeća Socijalističke Internacionale (SI), najveće svjetske asocijacije političkih partija. Teme zasjedanja bile su ekonomska kriza u Grčkoj, politička kriza u arapskom svijetu, kao i pozicija socijaldemokrata kada je u pitanju nuklearna energija, ali i obnovljivi izvori energije, saopćio je SDP BiH.

Predsjednik SI i premijer Grčke George Papandreou kazao je da Grčka nije siromašna zemlja, ali da je katastrofalno vođena, što ju je dovelo u nezavidnu situaciju u kojoj se danas nalazi. On je istaknuo spremnost da vodi Grčku putem oporavka, te je poručio da će Grčka sigurno preživjeti i pobijediti i u ovoj bitci.

Zasjedanje je bilo posvećeno i reformama u radu Internacionale, što se, pored ostalog, odnosi i na pitanje socijaldemokratske vjerodostojnosti pojedinih članica SI. Tim povodom, Etički komitet Internacionale dao je niz preporuka, među kojima je i preporuka za suspenziju Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), a koja je usvojena od Vijeća SI.

Obraćajući se Vijeću SI, predsjednik Etičkog komiteta Maurice Braud istaknuo je da je proces monitoringa SNSD-a, i pored brojnih upozorenja svjetskih socijaldemokrata, pokazao izostanak bilo kakvog napretka u djelovanju i retorici, te da su "nacionalizam i ekstremizam i dalje prisutni u radu ove stranke".

Ukoliko se nešto značajnije ne promijeni u ponašanju i djelovanju SNSD-a, u vrlo kratkom vremenskom roku slijedi njihovo definitivno isključenje iz ove prestižne svjetske organizacije, kaže se u saopćenju.

Inače, delegacija SDP-a, koju predvode Damir Mašić i Saša Magazinović, tokom zasjedanja Vijeća SI imala je niz bilateralnih susreta sa delegacijama socijaldemokratskih partija iz okruženja, Evrope i drugih dijelova svijeta.

(Kliker.info/Agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku