hamburger-icon

Kliker.info

Snažna podrška nove vlasti : Skočile dionice privatnih zatvora u SAD-u

Snažna podrška nove vlasti : Skočile dionice privatnih zatvora u SAD-u

Februar 24
08:31 2017

Američki ministar pravde Jeff Sessions najavio je snažnu podršku federalne vlade nastavku korištenja privatnih zatvora, čime se poništava direktiva prethodne administracije o postepenom napuštanju takve prakse.

Kako prenosi AP, dionice kompanija koje vode privatne zatvore odmah su skočile na tu vijest.Ona je tada poslala uputstvo saveznom Birou za zatvore da počne da ograničava svoje oslanjanje na privatne zatvore, kao i da na kraju sa time prestane.

To je uslijedilo nakon što su kontrole ministarstva pravde pokazale da privatno vođeni zatvori imaju više sigurnosnih problema nego državni.

Yatesova je dodala da, s obzirom na pad zatvorske populacije u federalnim ustanovama, privatni zatvori su manje potrebni.

Prenatrpani državni zatvori

Sessions, međutim, u svom memorandumu, konstatuje da je njena direktiva suprotna dugogodišnjoj politici i praksi ministarstva i da slabi sposobnost Biroa da odgovori budućim potrebama.On je zato naložio da se Biro “vrati ranijem pristupu”.

Populacija američkih federalnim zatvora trenutno je ispod 190.000, i u padu je dijelom i zbog izmjena u kaznenoj politici na saveznom nivou u posljednje tri godine. Od tog broja, u privatnim zatvorima je oko 22.100 zatvorenika, ili 12 posto.

Američka savezna vlada je počela da se oslanja na privatne zatvore od kraja 1990-ih godina zbog prenatrpanosti državnih zatvora.Borci za ljudska prava već duže vrijeme iznose zamjerke na uslove u privatnim zatvorima.

(Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *