hamburger-icon

Kliker.info

Slučajno otkriće može spasiti svijet : Napravili grešku i shvatili da plin koji uništava planet vrlo lako i jeftino postaje koristan

Slučajno otkriće može spasiti svijet : Napravili grešku i shvatili da plin koji uništava planet vrlo lako i jeftino postaje koristan

22 Oktobra
07:33 2016

dimnjak2Naučnici  iz laboratorija Oak Ridge National Laboratory u SAD-u “slučajno” su otkrili kako preokrenuti proces sagorijevanja, time pretvarajući ugljični dioksid nazad u gorivo, piše Independent.

Naučnici  su se prilikom procesa koristili nanotehnologijom, a zapravo su htjeli pretvoriti ugljični dioksid u metanol, a ne etanol. Kako su materijali korišteni u procesu vrlo jeftini, znanstvenici smatraju da bi se ovaj postupak mogao koristiti u industriji, na primjer u čuvanju viška energije stvorene u elektranama.

– Uzimamo ugljični dioksid, otpadni produkt sagorijevanja i zatim taj proces sagorijevanja okrećemo prema nazad kako bismo dobili korisno gorivo – kratko je objasnio proces dr. Adam Rondinone, glavni autor studije o ovom procesu koja je objavljena u časopisu ChemistrySelect.

Rondinone je također izložio sve pozitivne efekte ovog procesa:

– Etanol već danas možete koristit kao gorivo za vozila, bez modifikacija. S druge strane, ugljični dioksid je problem. Ako ga koristimo, onda sprječavamo da odlazi u atmosferu – smatra Rondinone.

Sam postupak tim iz laboratorija proveo je uz pomoć katalizatora napravljenog od ugljika, bakra i dušika, a kao okidač za reakciju korištena je struja.

– Očekivali smo da će proces biti kompliciraniji, a do otkrića smo donekle došli igrom slučaja. Pokušavali smo proučiti prvu fazu očekivane reakcije kad smo shvatili da katalizator provodi sasvim drugu reakciju. Etanol je za nas bio iznenađenje.

Otopina ugljičnog dioksida rastvorena u vodi pretvorena je u etanol u povratu između 63 i 70 posto, što znači da se većina CO2 i električne energije potrebne za njegovu proizvodnju ne gubi, nego pretvara u etanol, objasnili su znanstvenici kojima je sljedeći cilj dodatno pospješiti efikasnost procesa čija je praktična primjena potencijalno epohalno važna.

(Kliker.info-Jutarnji list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *