hamburger-icon

Kliker.info

Slučaj Pukanić :Joca Amsterdam uhapšen u Miloševićevoj vili na Dedinju

Slučaj Pukanić :Joca Amsterdam uhapšen u Miloševićevoj vili na Dedinju

27 Aprila
18:28 2009

 Sreten Jocić, poznatiji kao Joca Amsterdam, uhapšen je danas nakon zajedničke akcije policije i tužilaštva, rečeno je Tanjugu u MUP-u.Na osnovu iskaza tajnog svjedoka u Županijskom sudu u Zagrebu, hrvatska policija za ubistvo suvlasnika hrvatskog "Nacionala" Ive Pukanića, sumnjiči kao naručioca ili organizatora atentata Sretena Jocića – Jocu Amsterdama.   Beogradski advokat Zdenko Tomanovć, zastupnik Sterena Jocića, osumnjičenog da je umiješan u ubistvo vlasnika hrvatskog nedjeljnika "Nacional" Ive Pukanića, kazao je večeras da policija još pretresa stan njegovog klijenta. Tomanović je agenciji Beta kazao da se Sreten Jocić još nalazi u svom stanu što, kako je naveo, znači da njegovo ispitivanje još nije počelo. Njemu je oko pola tri uručen poziv za saslušanje i ubrzo nakon toga je počelo pretresanja stana, koje još traje. Niti je išao u policiju, niti mu je uručivano bilo kakvo rješenje o lišenju slobode, o zadržavanju, o pritvaranju, što znači da nije počelo njegovo ispitivanje", rekao je Tomanović. Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić ranije danas je rekao agenciji Beta da je Jocić uhapšen po nalogu tužilaštva u koordiniranoj akciji policije.
Dačić: Uhapšen zbog ubistva Pukanića               Zamjenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić potvrdio je da je Sreten Jocić, poznatiji kao Joca Amsterdam, uhapšen danas zbog osnovane sumnje da je umiješan u ubistvo vlasnika "Nacionala" Ive Pukanića."Po nalogu Specijalnog tužilaštva Ministarstvo unutrašnjih poslova lišilo je slobode Jocića zbog osnovane sumnje da je umiješan u ubistvo vlasnika "Nacionala" Ive Pukanića", rekao je Dačić.Kako saznaje B92, Jocić je uhapšen u kući Slobodana Miloševića u Tolstojevoj ulici, koju je iznajmljivao. Oko kuće raspoređeni su pripadnici specijalnih policijskih snaga. Nekoliko policijskih džipova trenutno se nalazi ispred kuće, a Jocićev advokat Zdenko Tomanović kratko je rekao da policija pretresa kuću njegovog klijenta.Direktor policije Milorad Veljović rekao je da je u koordinisanoj akciji MUP-a i Specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal uhapšen Sreten Jocić, zbog navodne umiješanosti u ubistvo Pukanića.Hapšenje je uslijedilo nakon što je jedan od svjedoka saradnika u istrazi koja se vodi povodom ubistva Pukanića, u iskazu hrvatskoj policiji optužio Jocića da je naručio ovo ubistvo.

Hrvatska je, tim povodom, najavila da će Jocića "osumnjičiti ili kao naručioca ili kao organizatora ubistva" i za njim raspisati međunarodnu potjernicu.U iskazu tajnog svjedoka datog zagrebačkom Županijskom sudu, navodi se da je ubistvo Pukanića naručio i organizovao Joca Amsterdam, koji je za to angažovao Slobodana Đurovića i Roberta Matanića, a u cijelu priču je bio upleten i Milenko Kuzmanović, koji je pušten nakon jednomjesečnog pritvora zbog nedostatka dokaza. Svjedok je potvrdio medijske tvrdnje iz novembra prošle godine o postojanju rezervnog plana za likvidaciju Pukanića po kome ga je trebao upucati snajperista. Matanić je, prema tvrdnjama svjedoka, za Jocu Amsterdama odrađivao poslove i po Bugarskoj, a osim Pukanića, trebao je da ubije i Novicu Petrača i njegovog brata Hrvoja. Pukanić je, sa svojim saradnikom Nikom Franićem, ubijen u centru Zagreba 23. oktobra prošle godine aktiviranjem eksploziva u mopedu postavljenom kod Pukanićevog automobila.U narednih nekoliko dana uhapšeni su rođaci Robert i Luka Matanić, Amir Mafalani, Slobodan Đurović i Milenko Kuzmanović, koji je jedini pušten. Policije zemalja regiona tragaju za Bojanom Gudurićem i Željkom Milovanovićem, za kojima su raspisale i nagradu od po 100.000 kuna (oko 13.500 eura).Za postavljanje bombe osumnjičen je Željko Milovanović iz Doboja, koji se nalazi u bjekstvu, koji je bivši pripadnik Jedinice za specijalne operacije Državne bezbjednosti Srbije i višestruki bjegunac iz zatvora, koji se tereti i za više kivičnih djela u Srbiji.

Jocić u roku od 48 sati kod sudije Specijalnog suda             Sreten Jocić, poznatiji kao Joca Amsterdam biće priveden na saslušanje kod istražnog sudije Posebnog odjeljenja Okružnog suda u Beogradu (Specijalnog suda) povodom sumnji da je umiješan u ubistvo vlasnika "Nacionala" Ive Pukanića.Policija mu je poslije informativnog razgovora odredila policijsko zadržavanje do 48 sati, u kom roku će biti priveden istražnom sudiji.U zavisnosti od prijedloga tužilaštva za određivanje pritvora, Jocić bi, i pored jemstva za odbranu sa slobode od 300.000 eura koji stoje u depozitu Okružnog suda, ponovo mogao da se nađe "iza rešetaka".

Joca Amsterdam i ranije povezivan sa nizom likvidacija        Jocić, za koga mediji navode da je kontraverzni biznismen porijeklom iz Male Krsne, koji sada živi u nekadašnjoj rezidenciji Slobodana Miloševića, u Tolstojevoj 33 na Dedinju, više decenija proveo je van Srbije živeći, radeći, ali i često boraveći po inostranim zatvorima, zbog sumnji da je trgovao drogom i da je naručilac brojnih ubistava.U Holandiji je boravio tokom 80-tih godina prošlog vijeka, dok je u Bugarskoj, gdje je poznat kao "kralj kokaina", živio tokom 90- tih pod zaštitom tamošnjih službi bezbjednosti.Od kad ponovo boravi u Beogradu, Jocić je u više navrata pokušao da kupi preduzeća u procesu privatizacije, što mu nije pošlo za rukom, pa je, kako mediji pretpostavljaju, odlučio da kupuje na tuđa imena.Pred Beogradskim Okružnim sudom, Jociću se sudi zbog podstrekavanje na ubistvo Gorana Marjanovića zvanog "Goksi Bombaš" u julu 1995. godine.Jocić se branio sa slobode, jer je položio sudu jemstvo od 300.000 eura i uredno se odazivao na sve sudske pozive.Interpolova potjernica raspisana je za njim 2001, pa pošto nije bio dostupan pravosudnim organima Srbije, Jocić je naredne godine uhapšen u akciji bugarske policije.Izručen je Holandiji, gdje je 19. marta 2004. odslužio zatvorsku kaznu na koju je ranije bio osuđen.Zbog nekoliko istraga koje su u međuvremenu pokrenute protiv njega u holandskom zatvoru "Vuht", zadržan je do marta 2006. godine, kada je izručen Srbiji i sproveden u Okružni zatvor.Iz pritvora je izašao poslije dva mjeseca uz položeno jemstvo.   (Kliker.info-Tanjug-Srna)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku