hamburger-icon

Kliker.info

Slobodna Dalmacija : Na nelegalne mirovine pripadnika HVO-a Hrvatska potrošila milijardu kuna

Slobodna Dalmacija : Na nelegalne mirovine pripadnika HVO-a Hrvatska potrošila milijardu kuna

21 Oktobra
01:10 2012

Tužbe 145 pripadnika HVO-a protiv Republike Hrvatske otvorile su Pandorinu kutiju nezakonitosti koje su se događale u Ministarstvu obrane Republike Hrvatske prije 2000. godine. Naime, pohlepa dijela vojnika HVO-a, koji od RH traže da im isplaćuje i invalidnine, uz mirovine koje primaju od 1998. godine, resorna ministarstva je angažirala u prekopavanju dokumentacije kojom se dokazivala pripadnost Hrvatskoj vojsci.Tako je otkrivena i nepostojeća u ratu ali stvorena u miru, na papiru 1998. godine „Specijalna postrojba MORH-a" koja broji čak 10.009 pripadnika, a čiji su članovi i tužitelji Lijepe naše zbog neisplaćivanja, po njihovu mišljenju pripadajućih im invalidnina. Rješenja o načinu stradavanju za svih 10.009 pripadnikafantomske Specijalne postrojbe MORH-a potpisao je tadašnji pomoćnik ministra obrane Ljubo Ćesić Rojs.

No, pripadnici nepostojeće Rojsove specijalne postrojbe bili su stvarni pripadnici HVO-a kao i Specijalne policije HR Herceg-Bosne. Stradali su u BiH gdje ostvaruju prava na invalidnine (100-postotni invalid HVO-a u BiH prima oko 10 tisuća kuna invalidnine), obiteljske naknade za poginulog branitelja …No, ova Specijalna postrojba MORH-a izmišljena je isključiov s ciljem da se pripadnicima „bratske" formacije osigura nesmetan ulaz u Hrvatski mirovinski sustav, jer kao komponenta HVO-a po Zakonu o hrvatskim braniteljima nisu imali pravo na umirovljenje. Osim pripadnosti Hrvatskoj vojsci, za potrebe umirovljenja, bilo je nužno da im MORH izda rješenje o načinu stradavanja. I prema rješenjima uglavnom su stradali na Južnom bojištu, a jedan manji dio i na Istočnom bojištu, a ne u BiH gdje su doista i stradali.

Inače, među ovih 10.009 pripadnika HVO-a ima oko 6500 poginulih. Da bi njihove obitelji ušle u Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, odnosno ostvarile mirovinu, oni su još jednom morali „poginuti" – na papiru. Rojs za svakog pojedinačno piše kako je stradao, „pala je granata na Južnom bojištu"… Ovo je najmorbidniji dio cijele nezakonite operacije umirovljenja više od 10 tisuća pripadnika HVO-a.Samoga generala Rojsa namjeravali smo pitati, ako je već postojala politička volja da se pripadnicima HVO-a i Specijalne policije Herceg-Bosne omogući pravo na umirovljenje u RH, zbog čega nisu promijenili Zakon o hrvatskim braniteljima, odnosno zašto nisu potpisali međudržavni ugovor s BiH o pravima stradalnika HVO-a kao što je to 2006. učinila vlada Ive Sanadera, no ni na jedan od četiri njegova mobitela koje smo dobili nije se javljao. Inače, u intervju na jednoj lokalnoj televizijskoj postaji, prošli tjedan, sam je potvrdio da je potpisao tih „10 tisuća rješenja na temelju usmenog naloga ministra Šuška".

A pripadnik HVO-a koji je na temelju lažnog Rojsova rješenja tužio RH i na hrvatskim sudovima već dobio milijunske naknade s kamatama, što na ime invalidnine što za „pretrpljene duševne boli zbog kojih uzima gastale", zapravo je ispisao kaznenu prijavu svojem "dobročinitelju", ali i ugrozio daljnju isplatu nelegalno stečenih mirovina, uključujući naravno i vlastitu. Naime, ovaj Širokobriježanin, s rješenjem o 70-postotnom invaliditetu i visokim činom, već 14 godina u našoj zemlji prima 9500 kuna mirovine.

Njegovo je ime posljednih dana najtraženija informacija u braniteljskim ali i novinarskim krugovima. Pojedini pripadnici HVO-a javno prijete da će se s njim obračunati, da će ga „likvidirati" jer je ugrozio i njihove "hrvatske mirovine", pa smo odlučili da mu za sada ne objavljujemo ime. Naime, on je prvi tužio Hrvatsku za neisplatu invalidnine. Međutim, već je takvih 30 pravomoćnih rješenja na hrvatskim sudovima, što hrvatski proračun košta 40 milijuna kuna.Inače, hrvatski sudovi donose odluku samo na temelju Rojsovih krivotvorenih rješenja, bez ulaska u meritum, odnosno utvrđivanja činjenica jesu li tužitelji RH doista i bili hrvatski branitelji. Stoga se u hrvatskoj izvršnoj vlasti očekuje da će nakon objave Registra hrvatskih branitelja ove tužbe pripadnika HVO-a postati irelevantne jer se njihova imena neće naći u Registru.

Predstavnici udruga HVO-a osuđuju postupke svojih članova koji su tužili RH, ističu da traže „kruha preko pogače" i da „režu granu na kojoj sjede". Istodobno od hrvatskih vlasti traže da legaliziraju njihove mirovine. Prosječna mirovina ovih 10.009 pripadnika HVO-a, koje u BH žargonu nazivaju Rojsovim mirovinama, iznosi oko 7 tisuća kuna. U proteklih 14 godina za te nelegalne mirovine hrvatski porezni obveznici izdvojili su oko milijardu kuna.No, osim ovih nelegalnih mirovina za pripadnike HVO-a naša zemlja isplaćuje i 6818 legalnih mirovina pripadnicima HVO-a, od 2006. godine na temelju međudržavnog ugovora s BiH. A tu su još i visokopozicionirani časnici HVO-a, koji su kroz proces podčinjavanja postali časnici HV-a iako u ratu nisu bili u Hrvatskoj vojsci, ali im iz HZMO-a svaki mjesec na račun sjedne oko 12 tisuća kuna.(Kliker.info-Slobodna Dalmacija)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku