hamburger-icon

Kliker.info

Slišković : Nikad nećemo uspjeti ako se budemo dijelili na Srbe, Bošnjake i Hrvate

Slišković : Nikad nećemo uspjeti ako se budemo dijelili na Srbe, Bošnjake i Hrvate

17 Marta
06:06 2011

Dva kvalifikacijska ciklusa je u "komadu" odradio, u trećem odustao. U dva navrata nogometna reprezentacija je pod njegovim vodstvom igrala "majstorice": prvi put sa Dancima na Koševu (1:1), potom i sa tadašnjom Srbijom i Crnom Gorom (0:1) na Marakani. Napustio je reprezentaciju kada je nastupilo vanredno stanje u bh. nogometu. O Blažu Sliškoviću je riječ. Po mnogima Baka je bio najuspješniji bh. selektor, po nekima je to Miroslav Blažević, koji je doveo naš tim do "baraža", iako su Sliškovića sekunde dijelile do EP u Portugalu 2004. godine.

Nakon odlaska Ive Ištuka sa Pecare, Slišković se spominje kao novi kormilar i spasioc momčadi iz Širokog Brijega. Kako je i danas u bh. nogometu vanredno stanje, zanimalo nas je kako na sva dešavanja oko reprezentacije i saveza gleda nekadašnji selektor i trener nekoliko inostranih i domaćih klubova.Iskreno, ne pratim svakodnevno stanje u našem nogometu, ali ne mogu baciti daljinski kada gledam da se nogometom bave politički magazini, emisije koje nemaju sportski karakter. Ponekad mi se čini da se ništa nije promijenilo godinama – kaže na početku razgovora za "San Sport" Blaž Slišković.Jučer je poslovno bio u Sarajevu. Ima ponudu Širokog, ali i neke inostrane varijante.

Da li će te na Pecaru ili negdje dalje?

– Ne radi mi se u našem nogometu. Kad kažem našem, mislim na region. Mogao sam uzeti nekog hrvatskog prvoligaša, zvali su me i kod nas, ali sve je to manje više isto. U Hrvatskoj nešto vrijede Hajduk i Dinamo, ostalo je prosjek. Razgovarao sam sa Mijom Jelićem, izrazio je želju da me dovede, ali sam zatražio "time out" desetak dana. Korektno smo razgovarali. Ipak, prioritet mi je inozemstvo. Uostalom, zato sam se zahvalio Safetu Sušiću, koji me želio u svom stručnom štabu.

Koliko može reprezentacija u kvalifikacijama?

– Mom prijatelju Sušiću želim sve najbolje, ali nisam optimista. Sadašnje stanje je slično kao i kada sam se spremao za meč sa Rumunima. Najmanje se pričalo o reprezentaciji, a više o savezu, o smjenama kojima su prijetili tadašnji moćnici. Bojim se da nikad nećemo uspjeti ako se budemo dijelili na Srbe, Bošnjake, Hrvate… Ni kao zemlja, niti bilo koja reprezentacija. Čini mi se da su se igrači izdigli iznad reprezentacije, da dres nije više svetinja kao nekad. U moje vrijeme, ja sam drhtao da se moje ime nađe na spisku selektora. Danas neki biraju utakmice, drugi ne žele igrati prijateljske, pojedini se bave sporednim stvarima, a ne igrama.

Zašto je to tako?

– Ja znam da sam i kao trener srcem čekao svaku utakmicu. Bila mi je čast biti suradnik Miše Smajlovića, od koga sam puno naučio. Zbog kulta reprezentacije ulazio sam u sukobe sa tada glavnim igračima, kako bih ukazao da se u reprezentaciji moraju ponašati kao u svojim klubovima. Danas igrači na okupljanje dolaze kako bi obišli rodbinu i prijatelje. Kao selektor radio sam najpoštenije i najbolje. I sada želim da Sušić ostvari ono što ja nisam mogao, da odvede naš tim na Evropsko prvenstvo – izjavio je za "San Sport" Blaž Slišković.

Dinamo je bolji od Hajduka              – Dinamo je sa Halilhodžićem i Mamićem za deset kopalja ispred Hajduka. U organizacijskom, igračkom, stručnom kadru, kako hoćete. Meni je, kao hajdukovcu žao to priznati, ali tako je.

O sporu sa Hajdukom?                  – Nisam ja u sporu sa Hajdukom. Na sudu smo jer nisu ispoštovali obaveze prema meni. Eto, danas bi na ročištu Igor Štimac trebao svjedočiti, ne u moju, već u korist istine. Ja nisam došao u Hajduk – a tada je bilo najteže – zbog pojedinaca već zbog Hajduka. A, sada niko neće da prizna dug.

O Prosinečkom?                                – Robert je u sličnoj poziciji u kakvoj sam ja bio kada sam došao u bh. reprezentaciju, koja se tada smatrala "muslimanskom". U sportskom smislu njemu je lakše, jer je došao u veliki klub. Međutim, meni je bilo neusporedivo teže, jer znate kakvi su bili sukobi u Mostaru, kako se gledalo na moj dolazak u Sarajevo – podsjetio je Baka. (Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku