hamburger-icon

Kliker.info

Slavoj Žižek : Neoliberalni projekt doveo EU u krizu, potrebna promjena političkih sistema

Slavoj Žižek : Neoliberalni projekt doveo EU u krizu, potrebna promjena političkih sistema

14 Maja
03:56 2012

Neoliberalni projekt doveo je u tešku krizu Europsku uniju, kojoj budućnost može osigurati samo promjena dominantnih političkih sustava, istaknuto je na okruglom stolu kojim je u Zagrebu i započeo drugi, konferencijski dio Subversive Festivala. Sudionici okruglog stola »Kriza Europe«, slovenski filozof Slavoj Žižek i istaknuti britanski ljevičar Tariq Ali europsku su krizu ocijenili agonijom neoliberalnog kapitalizma, koji je, ovisan o fiktivnom novcu, uništio obrazovni i zdravstveni sustav u Europi i u kojemu šačica bogataša živi na račun siromašne većine.

Odgovore na diktaturu banaka, nove mjere štednje i uspon ekstremne desnice Žižek i Ali ponudili su u povezivanju ljevice i pokreta otpora poput onih u Grčkoj, Španjolskoj i Portugalu, složni u ocjeni da parlamentarna demokracija nije dovoljno jaka da se suprotstavi razmjerima sadašnje krize. U svrhu zaustavljanja daljnje razgradnje socijalne države, okupaciju javnog prostora treba zamijeniti okupacijom političkog sustava, dovodeći u pitanje vjerodostojnost vodećih političkih stranaka, istaknuo je Ali.

Žižek je pak naveo primjer Grčke kao dokaz da sadašnji izborni sustav ne rješava problem, te naglasio potrebu stvaranja zajedničkog prostora za ujedinjenu borbu koja će uključiti sve društvene sile.Pozvavši na stvaranje novih oblika demokracija, upozorio je da će, u suprotnom, odgovor na krizu biti dolazak totalitarizma na vlast.Konferenciju »Budućnost Europe« na kojoj će se, u sklopu Subversive Festivala, raspravljati o ekonomskoj, socijalnoj i ideološkoj krizi Staroga kontinenta, otvorila je ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, zahvalivši svim sudionicima koji će sljedećih dana s građanima podijeliti svoja razmišljanja o budućnosti europskog projekta. Nadam se da će nam ove diskusije vratiti vjeru u to da rješenje ipak postoji i da na njega možemo aktivno utjecati, poručila je ministrica.

Konferencijski dio festivala »Budućnost Europe« trajat će od 13. do 19. maja, a osim stalnih gostiju poput Slavoja Žižeka, Tariqa Alija, Gayatri Spivak i Samira Amina, predavanja će imati i drugi vodeći intelektualci današnjice, Stephan Hessel, Michael Hardt, Saskia Sassen, Renata Salecl.Posebna novost konferencije je Subversive Forum, platforma za alternativne društvene mobilizacije, koji će imati nekoliko tematskih blokova – »Kriza Europe«, »Borba za zajednička dobra« i »Prema Balkanskom socijalnom forumu«. Taj program odvijat će se u ZKM-u, uz sudjelovanje više od stotinu predstavnika raznih društvenih pokreta, sindikata i aktivista iz cijeloga svijeta.(Kliker.info-Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku