hamburger-icon

Kliker.info

Slamarica kao sudbina : Za još crnje dane Bosanci “zaštekali” 7,4 milijarde KM

Slamarica kao sudbina : Za još crnje dane Bosanci “zaštekali” 7,4 milijarde KM

10 Novembra
16:55 2012

Ukupni depoziti stanovništva kod komercijalnih banaka u BiH na kraju septembra ove godine iznosili su 7,4 milijarde KM, što je najveći zabilježeni iznos depozita do sada. U poređenju sa stanjem na kraju decembra 2011., štednja stanovništva veća je za 345 miliona KM (pet posto), a u odnosu na kraj prošlogodišnjeg septembra veća je za 524 miliona maraka (7,5 posto).

Opća besparica               Prema podacima Centralne banke BiH (CBBiH), najveće učešće u kontinuiranom porastu štednje stanovništva, posmatrano po ročnoj strukturi, imaju dugoročni depoziti. Oročeni i štedni depoziti iznose 4,56 milijardi KM, dok su depoziti po viđenju dosegli sumu od 2,84 milijarde maraka. – Štednja stanovništva u domaćoj valuti iznosi 2,63 milijarde KM, u euro valuti 4,25 milijardi KM, a u ostalim stranim valutama oko 520 miliona maraka – podaci su CBBiH. Na našu molbu da prokomentira razloge zbog kojih, unatoč ekonomskoj krizi i općoj besparici, građani više štede, ekonomski analitičar Damir Miljević nas ispravlja, te objašnjava da se ne štedi "unatoč", već "zbog" krize. – Ljudi se uzdržavaju od kupovine. Neizvjesna su vremena, ne zna se šta nas čeka, pa većina građana se uzdržava od potrošnje i počinje da štedi. Kupovina se svodi na najosnovnije potrepštine, i to je faktički osnov zbog kojeg rastu depoziti, a razlog nije višak novca. To dokazuju podaci o padu prometa u maloprodaji, padu uvoza i izvoza, stanje s kupovinom automobila i stanova… – objasnio je Miljević.

Svjetlija budućnost            Tako bi se, slikovito objašnjava on, moglo zaključiti da građani BiH štede "za još crnje dane". Kako kaže, štediše su svjesne potpune besperspektivnosti, a situacija je s njihovog stanovišta opasna. S općeg društvenog i ekonomskog stanovišta, ovakve tendencije nisu povoljne, jer je vode "ka dolje".- Ako novac ne trošite, oni koji nešto proizvode to ne mogu prodati… Međutim, u situaciji u kojoj se ne nazire nikakvo svjetlo na kraju tunela, ne možete ljudima savjetovati da troše bez bojazni. Kada bi država uvjerila građane da ih vodi u svjetliju budućnost, to bi relaksiralo ljude i oni bi počeli da troše – objasnio je Miljević. Zaključio je da su i u bh. susjedstvu prisutni isti trendovi – da štedni ulozi ili rastu ili ne padaju, ali da nema smanjenja štednje. – Zbog toga s aspekta potrošnje svugdje u regionu, uslovno rečeno, imamo katastrofu – potcrtao je Miljević.  (Kliker.info-Avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku