hamburger-icon

Kliker.info

Skupština Kantona Sarajevo: U fokusu smjena Fortine vlade

Skupština Kantona Sarajevo: U fokusu smjena Fortine vlade

29 Januara
15:52 2020

Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo (KS) danas na sjednici glasaju o nepovjerenju Vladi KS-a na inicijativu skupštinske većine koju čine zastupnici Stranke demokratske akcije (SDA), Saveza za bolju budućnost (SBB), Demokratske fronte (DF) i Bosanske stranke (BOSS).

Nakon usvajanja dnevnog reda zamjenik predsjedavajuće Mirza Čelik (SDA) kratko je rekao: “Prijedlog za glasanje nepovjerenja Vladi KS-a je 18 zastupnika svojim potpisom uputilo u proceduru i s tim u vezi nova parlamentarna većina je tražila da imenuje izvršnu vlast, tako da Vlada na čelu sa premijerom Fortom je izgubila povjerenje, kako građana, tako i zastupnika u Skupštini Kantona i tako danas raspravljamo o ovoj tačci, koju smo i usvojili.”

Potom je zastupnicima i građanima premijer Forto podnio Izvještaj o radu Vlade KS-a za period 2018–2020, prenosi agencija Fena.

Šest stranaka

Podsjetio je da su građani Kantona Sarajevo svojom izbornom voljom 26. decembra 2018. stvorili politički ambijent za formiranje drugačijeg saziva Vlade, koja je svoj rad zasnivala na konkretnom i ambicioznom programskom dokumentu pod nazivom #300mjera.

Dokument je kreiralo šest stranaka: Naša stranka (NS), Narod i pravda (NiP), Socijaldemokratska partija (SDP), Demokratska fronta, Savez za bolju budućnost i Nezavisna bosanskohercegovačka lista (NBL), koje su formirale skupštinsku većinu u Kantonu Sarajevo.

Rekao je da su uvijek bili pod lupom medija i opozicije, koji su kritizirali rad, te da su te kritike razmatrane ozbiljno.

“Shvatili smo da nagomilanim problemima moramo prići strateški i riješiti ih strukturno. To smo i učinili. Radili smo doista kao tim i, treba reći, konačno uspostavili sinergiju i koordinaciju među ministrima, ministarstvima, uredima, kako bismo korisnicima vratili povjerenje ne samo u Kanton već i u smisao političkog djelovanja”, kazao je Forto i dodao da je, uprkos otporima, jer ljudi ne žele promjene, stvoren ambijent za pozitivne promjene.

Podsjećanje na projekte

Resorni ministri u kratkom obraćanju podsjetili su zastupnike i građane na projekte predviđene dokumentom #300 mjera. Tako je u segmentu saobraćaja javnim prijevozom poboljšan kvalitet života građana time što je nabavljeno 70 vozila više, autobusa i minibusa, radnici GRAS-a redovno primaju plaću, uvedene su jedinstvene mjesečne karte za penzionere, đake i studente, a popravljeno je više od 5.000 metara saobraćajnica i izgrađeno 29 kilometara nove ceste.

U energetici i ekologiji u pogon je puštena plinska mreža Igman – Hadžići, utopljeno je 48 javnih objekata i tako su ostvarene uštede od 800.000 KM, uveden je prirodni plin u 370 objekata. Iako je problem s otpadom bio na kritičnom nivou s prijetnjom zaraza, preduzete su serije efikasnih mjera u okviru kojih su uklonjene 132 ilegalne deponije.

U segmentu socijalnih prava prvi put objedinjeno je 115 različitih socijalnih prava i usluga, izdvojeno je 100.000 KM za zdravstveno osiguranje trudnica i porodilja, a za jačanje nataliteta osigurano je 1.255.000 KM. Renovirano je porodilište, otvorena novoopremljena pedijatrija u Općoj bolnici, ukinuta lista čekanja u vrtićima za 682 mališana, a formiran je i Program za finansiranje liječenja teško oboljele djece.

Za borce je 2019. osigurano 16 stanova, zaposlena su 22 veterana, dok je u okviru sigurnosti donesen Zakon o unutrašnjim poslovima i policijskim službenicima KS-a.

Važni koraci učinjeni su u transparentnosti i borbi protiv korupcije, a u tom segmentu Kanton Sarajevo prvi je u regiji objavio registar zaposlenih u javnom sektoru s podacima o plaćama i učešću u komisijama.

Moralna neodgovornost

Donesena je i Uredba o kontroli javnih nabavki u institucijama, osigurana je potpuna neovisnost u radu Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS-a, a donesena je i odluka i pokrenuta revizija diploma zaposlenih u javnom sektoru u KS-u, koja bi trebala biti okončana u drugom kvartalu 2020, dok je za rad pravosudnih institucija u KS-u osigurano 6,4 miliona KM.

“Na kraju, u ime cijele Vlade KS-a želim naglasiti da smo u samo godinu dana zbirno učinili takve strukturne promjene da smo, ako ništa drugo, trajno promijenili okvir vladanja i političkog ponašanja. Prostor za korupciju, nepotizam, pogodovanje, arbitrarna riješenja, udaljenost javne uprave i poduzeća od građana te opšte fiskalne, ekonomske i moralne neodgovornosti znatno smo suzili”, zaključio je Forto.

Premijer i resorni ministri izrazili su nadu da će buduća vlada ići zacrtanim putem, a kojim se građanima stvaraju bolji uvjeti za život, a u tom smislu ministrica pravde i uprave KS-a Lejla Brčić na kraju je podsjetila građane da od javnih funkcionera očekuju i insistiraju na odgovornosti i da kritiziraju, jer se jedino tako poboljšava sistem.

Nakon izlaganja premijera i resornih ministara danas će na sjednici zastupnici glasati o nepovjerenju Vladi KS-a.

(Kliker.info-AJB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku