hamburger-icon

Kliker.info

Sirijska tragedija : Stotine mrtvih tijela pronađeno u predgrađu Damaska

Sirijska tragedija : Stotine mrtvih tijela pronađeno u predgrađu Damaska

26 Avgusta
17:37 2012
 

"Sirijska opozicija okrivljuje vojsku za masakr u naselju Darayya, predgrađe Damaska. RT prenosi kako su osvanule video snimke na kojima se vide mrtva tijela, no, bez nezavisnih promatrača na terenu teško je ustvrditi što se zaista dogodilo. Darayya je većinom sunitsko pedgrađe, od kojih 200,000 ljudi, jugozapadno od Damaska. Osoba koja je napravila video snimke tvrdi kako se nalazi u sklopu džamije i kako se tamo nalazi "preko 150 žrtava". Članovi opozicije tvrde kako su većina smaknuti snajperima dok su drugi pogubljeni u vojnim racijama "od kuće do kuće".

Vladini izvori, kao što je list Ath-Thawra, ističu kako su ubijeni teroristi – "oružane snage očistile su grad Daraya od ostataka naoružanih terorističkih skupina koje su počinile zločine, traumatizirale narod i uništile javnu i privatnu imovinu". Reuters također prenosi informacije opozicije – ističe se kako je ukupno pronađeno oko 320 tijela. Neke žrtve su navodne ubijene po podrumima.Osim opozicionih izvora, nitko drugi do sada nije provjerio ove navode. Do prije nekoliko tjedana na terenu u Siriji su bili aktivni promatrači UN-a u sklopu mirovne promatračke misije, a prije njih aktivna je bila promatračka misija Arapske Lige. Zbog otkazivanja obje misije, ne postoji nezavisno tijelo na terenu u Siriji koje bi bilo u stanju provjeriti ovakve i slične navode.

Inače, tokom jučerašnjeg dana sirijska vojska preuzela je kontrolu nad gradskom četvrti Seif al-Dowla u Aleppu. Informacije govore kako je došlo do povlačenja pobunjenika iz te zone. Press TV prenosi kako je u sukobima ubijen jedan od vođa naoružanih pobunjenika, Mohammad Yasir Qarandal. Vojne operacije nastavljaju se i u drugim gradovima i lokacijama diljem zemlje, uništena su tri pobunjenička zapovjedna centra u blizini zapadnog grada Hama. Armenski list Tert prenosi kako su u posljednja dva dana u Aleppu izbili sukobi i pucnjava na prostorima gradskih četvrti gdje većinom žive Armenci. Jedna armenska djevojka stradala je jučer u eksploziji u blizini crkve Zvartnots u gradskoj četvrti Nor Gyugh. Informaciju je potvrdio i glasnogovornik armenske manjine, Zhirair Reisyan, koji se nalazi u Bejrutu.

Armenci u Aleppu i Siriji
 Oko 60 do 70 hiljada Armenaca živi u Siriji, mahom su stigli u vrijeme genocida kojeg su nad Armencima provodili Turci početkom prošlog vijeka. Prema pisanju armenskog lista 1in.am, brojni Armenci u Aleppu ne žele se vratiti u Armeniju i "smatraju Siriju drugom domovinom, a grad Aleppo drugim Jerevanom"."Sirijski Armenci jednoglasno podupiru državne vlasti, imaju velike privilegije u Siriji, svoje škole i crkve. Jedino Armenci u Siriji imaju pravo podučavati na svom materinjem jeziku", istaknuo je šef armenskog konzulata u Aleppu nakon izbijanja sirijske krize. (Kliker.info-Advance)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku