hamburger-icon

Kliker.info

Sirijska drama : Sirijski ekstremisti proglasili “islamsku državu” u Alepu

Sirijska drama : Sirijski ekstremisti proglasili “islamsku državu” u Alepu

20 Novembra
15:07 2012

Ekstremne  islamističke oružane grupe proglasile su "islamsku državu" u Alepu u video poruci objavljenoj u ponedjeljak i odbacile opozicionu koaliciju stvorenu, kako tvrde, na poticaj Zapada, Turske i zaljevskih monarhija prije sedam dana u glavnom gradu Katara, Dohi, javio je Associated Press.U video snimci objavljenoj na internetskim stranicama islamističkih militanata, 14 radikalnih skupina, među kojima su i Jabhat al-Nusra (Nusra front) i Liwa al-Tawhid (Tawhid brigada), odgovorne za desetke bombaških napada i smrt stotina civila, islamisti odbacuju tzv. Sirijsku nacionalnu koaliciju opozicije i revolucionarnih snaga kao "strani projekt"."Mi, predstavnici borbenih formacija u gradu i provinciji Alepu jednoglasno odbacujemo zavjerenički projekt zvani nacionalna koalicija", kaže se u izjavi, koju prenosi AFP. "Objavljujemo svoju usuglašenost za uspostavu islamske države", priopćio je govornik na čelu konferencijskog stola oko kojeg je sjedilo tridesetak ljudi, s islamističkom crnom zastavom, kakvu koristi i Al-Qaeda, u pozadini."Odbacujemo bilo kakve koalicije i vijeća koja su nama (u Siriji) nametnuta od bilo koga (izvana)", rekao je govornik.

Nakon čitanja izjave, jedan od nazočnih držao je u ruci Kur'an i upadljivo doviknuo u kameru kako to treba biti "vaš ustav".Snimka je zaključena zajedničkim pokličem "Allahu akbar" svih prisutnih .Vjerodostojnost videa se ne može neovisno ispitati, no objavljen je na web-stranicama koje inače objavljuju priopćenja Al-Qaide i drugih militantnih skupina.Abdel Jabbar al-Okaidi, odbjegli pukovnik sirijske vojske, sada zapovjednik tzv. Slobodne sirijske vojske (FSA) u Alepu, najveće od pobunjeničkih skupina, rekao je AFP-u putem telefona kako izjava islamista ne odražava mišljenje svih pobunjeničkih skupina u provinciji."Vojno vijeće objavilo je svoju potporu Nacionalnoj koaliciji i surađuje s njom", rekao je Okaidi.Premda je Nacionalna koalicija za predsjednika izabrala Ahmada Mouaza al-Khatiba, bivšeg imama Umajadske džamije u Damasku, taj potez nije privukao ekstremne sunitske skupine da joj se pridruže."Slušat ćemo našu braću koja se nisu pridružila ovom savezu", rekao je al-Khatib u ponedjeljak u Kairu, gdje je sjedište koalicije, nakon sastanka s egipatskim ministrom vanjskih poslova Mohammedom Kamelom Amrom.

 Umanjujući značaj skupina koje odbacuju zajedničko zapovjedništvo, al-Khatib je rekao samo kako će "ostati u kontaktu s njima radi veće suradnje u interesu sirijskog naroda".Washington Post pisao je koncem oktobra kako je Nusra front narastao do 1.000 pripadnika, od prvotnih 50, koliko je brojao na proljeće.Prvi bombaški napad izveli su u Damasku 6. januara , kada je poginulo 26 ljudi, a potom su 10. februara izveli dvostruki bombaški napad u Aleppu, pri kojemu je poginulo 28 ljudi. Otada gotovo svakodnevno detoniraju auto-bombe i ubijaju zarobljene pripadnike postrojbi sirijske vojske. Posljednji veći masakr počinili su početkom studenog kod Saraqeba, kada su likvidirali 28 zarobljenih sirijskih vojnika.Za Tawhid brigadu, oružanu postrojbu Muslimanskog bratstva, smatra se kako je najjača borbena formacija u Alepu, dobro naoružana i financirana iz Katara. Zapovjednik Tawhida, Abdel Qader al-Saleh, rekao je AFP-u još u augustu kako Tawhid operira neovisno od Vojnog vijeća FSA, što je koncem listopada potvrdio i novinar Jerusalem Posta, u reportaži iz Alepa.Muslimansko bratstvo ima predstavnike u Nacionalnoj koaliciji, a glavni razlozi zašto je američka Državna tajnica Hillary Clinton inzistirala na zamjeni Sirijskog nacionalnog vijeća (SNC) drugom oporbenom organizacijom bili su – prevelik utjecaj Muslimanskog bratstva i nemogućnost nadzora SNC-a nad oružanim pobunjeničkim skupinama. (Kliker.info-Advance)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku