hamburger-icon

Kliker.info

Silajdžić : U ovakvu situaciju su nas doveli oni koji su odbili investicije od 3,5 milijarde eura

Silajdžić : U ovakvu situaciju su nas doveli oni koji su odbili investicije od 3,5 milijarde eura

14 Aprila
14:58 2009

 O neslaganjima i ostavkama unutra Stranke za BiH Haris Silajdžić, gostujući u Političkom magazinu "60 minuta", izjavio je da je SzBiH asocijacija slobodnh ljudi koji rade onako kako im savjest nalaže i da funkcioniranje stranke nije ugroženo. Međutim, napominje da se politika ne može ozbiljno voditi na neformalnim sastancima. Nisam za to da se politika ministara vodi iz mog kabineta, poručuje Silajdžić.Komentarišući kampanju koja se protiv njega vodi u pojedinim medijima, u kojoj se naziva i "šefom mafije", Silajdžić ističe da o tome ne razmišlja i da je to posao za institucije države. "Kada su u pitanju ulaganja u energetski sektor, bilo bi dobro da čujemo rezultate istrage koju je vodilo Tužilaštvo BiH. Ukoliko postoji bilo šta nezakonito, spreman sam dati ostavku", kaže Silajdžić.Ističe da bi investicije u energetski sektor značile preporod za BiH i da je njihovo odbijanje oduzimanje prava građanima da žive normalno.

To nas je, kako kaže, dovelo u situaciju da nas sada svi zaobilaze. "U ovakvoj smo ekonomskoj situaciji isključivo krivicom onih koji su odbili investicije od 3,5 milijarde eura govoreći o nekakvoj korupciji i pljački stoljeća. Ako su Vlada FBiH i sve stranke podržale te projekte, a oni i pored toga nisu prošli, koji će onda investitor doći i razgovarati s tom vladom koja ne donosi odluke, već ih donosi neko drugi", kaže Silajdžić.

Stranka za BiH ne namjerava se povući iz vladajuće koalicije jer bismo u tome slučaju trebali vanredne izbore koje po ustavu ne možemo imati, tvrdi Silajdžić. "Postavlja se onda pitanje je li bolje s vladom ili bez nje – vlada može raditi i na tome treba insistirati."Ministri iz SzBiH tražili su informaciju o navodima o Razvojnoj banci FBiH, tražili su rezultate, jer su u njoj sredstva svih građana. Te informacije nisu dobili i zbog toga su, kaže Silajdžić, glasali protiv usvajanja finansijskoj izvještaja Razvojne banke. Silajdžić napominje da je Republika Srpska dejtonska kategorija i da treba poštovati Dejton, ali, kako kaže, ono što imamo danas u BiH nije nastalo poštivanjem nego kršenjem Dejtona. (Kliker.info-FTV)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku