hamburger-icon

Kliker.info

Serge Brammertz : Tužilaštvo nije pod političkim pritiskom

Serge Brammertz : Tužilaštvo nije pod političkim pritiskom

31 Jula
05:28 2012

Tužilaštvo Tribunala u Hagu 11. jula ove godine podnijelo je Sudu žalbu na međupresudu kojom se ratni zločinac Radovan Karadžić oslobađa tački optužnice koje ga terete za genocid u više od 10 bh. općina. S glavnim tužiocem ICTY-ja Seržom Bramercom (Serge Brammertz) razgovarali smo o detaljima žalbe, ali i burnim kritikama u dijelu bh. javnosti na račun Tužilaštva.

Nakon međupresude Karadžiću u javnosti u BiH došlo je do burnih reakcija. Kako odgovarate na kritike?

– Svjestan sam oštrih reakcija koje su uslijedile nakon nedavne odluke Sudskog vijeća. Tužilaštvo je uložilo žalbu jer mi smatramo da Karadžić mora argumentirano pobiti optužbe za genocid i da bi to trebalo preći u fazu dokaznog postupka odbrane, zajedno sa svim ostalim tačkama optužnice.

Kako odgovarate na kritike na račun Tužilaštva da OTP (Ured tužioca) nema jedinstven nastup pred sudom?

– Ne postoje osnovi za takve navode. Uprkos poteškoćama s kojima smo se susretali u ranim godinama, Tribunal je uspješno priveo pravdi visoko pozicionirane osobe koje su odgovorne za teške zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji. Navest ću vam nekoliko primjera. Dokazano je da se u Srebrenici desio genocid, da je Vojska RS zastrašivala stanovnike Sarajeva od 1992. do 1995. granatiranjem i snajperskim djelovanjem, da se u općinama BiH desila kampanja progona, da su zločini seksualnog nasilja bili sastavni dio sukoba i da su civili svih etničkih grupa bili zarobljavani i ubijani po raznim objektima za zatočenje širom BiH. Tokom prethodnih 19 godina mi smo sakupili značajnu količinu dokaza koja sada čini čvrsti osnov za suđenja Karadžiću i Mladiću.

Jedan od nekadašnjih tužilaca Džefri Najs (Geofrrey Nice) ustvrdio je da je Tužilaštvo često bilo pod političkim pritiskom…

– Tužilaštvo nije pod političkim pritiskom. To je sudski proces koji je, prema mom mišljenju, nepristrasan, pravedan i izbalansiran. To je teški proces gdje mi moramo da dokažemo izvan razumne sumnje da su optuženi krivi za teške zločine, često počinjene u toku dugog vremenskog raspona, na širokom geografskom prostoru.

Nemamo uvid u Mladićevo zdravlje

Primjedba je i da suđenja predugo traju i da će Mladić, čije je zdravlje prilično narušeno, umrijeti prije kraja procesa. Bojite li se takvog ishoda?

– Bilo je određenih pitanja u vezi s Mladićevim zdravstvenim stanjem kada je uhapšen nakon 16 godina skrivanja, jer je imao ograničen pristup odgovarajućoj zdravstvenoj njezi tokom tog perioda. On je otad djelovao mnogo krepkije kada smo ga gledali u sudnici. Iako Tužilaštvo nema uvid u njegov zdravstveni karton, Sekretarijat bliže prati njegovo zdravstveno stanje i stara se o tome. Suđenje je sada u toku i mi se nadamo da možemo završiti iznošenje dokaza u narednih 12 mjeseci.S. Numanović (Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku