hamburger-icon

Kliker.info

Senad Agić : Iracionalni strah Amerike od islama se nastavlja

Senad Agić : Iracionalni strah Amerike od islama se nastavlja

30 Septembra
20:05 2010

 Piše : Senad Agić

Kada su Amerikance strašili katolicima, protestanti su im govorili kako Papa stoji iza zavjere da preuzme kontrolu nad vladom SAD. Ubistvo prvog katolika predsjednika Johna Kennedyja, došlo je kao posljedica takvog sramnog zastrašivanja. Predsjednik SAD-a danas je Barack Hussain Obama, kojeg se neopravdano želi povezati sa projektom gradnje Islamskog centra na Manhattanu, nedaleko od tačke Ground  Zero. Mnogi životi ili većina ljudskih života na zemlji nisu, hvala Bogu, ispunjeni grijesima, ali nemaju ni uporišta u Istini koja je objavljena od Boga. Za ljudsku dušu nema ništa pogubnije od življenja i umiranja bez pravoga cilja i svrhe.

Ali, šta tek reći za one koji svjesno Istinu skrivaju ili je prikazuju u iskrivljenome obliku. Nedavna euforija koju je generirao 9/11 potakao je mnoge kršćanske autore da pišu o islamu i da tako svojim istovjernicima ponude informaciju o islamu. Umjesto da odgovore zadatku, mnogi su se utrkivali ko će bolje istaknuti “teološke, historijske i moralne nedostatke vjere” koju oni smatraju glavnim krivcem zbog porasta političke nestabilnosti u svijetu. Većina ovakvih autora je evangelističke provenijencije.

Nažalost, čak i za objektivne kršćane koji se bave islamom, mnoge od ovih publikacija intoniranih evangelističkim polemikama historijski su netačne, teološki neutemeljene i zarad promocije svoje evangelističke misije, zavodljive. Cilj je izazvati netrpeljivost prema islamu i njegovim sljedbenicima.Kada god se jedna pojava podvrgava kritici potrebno je sačuvati objektivnost, ispravnost u potupku dolaženja do zaključaka i pravednost. Pogotovo je to danas potrebno, kada se dvije vjere nalaze u procjepu historijskih tenzija. Zahtjev je da se tenzije razrješe i pomire (theology of reconciliation) upotrebom rigoroznih historijskih analiza. Umjesto toga, imamo proizvoljne ocjene koje samo zbunjuju čitaoca, knjige koje vrve od mržnje i netrpeljivosti.

Gdje je koncept “kršćanske ljubavi” kada su posrijedi tumačenja i predstavljanja islama?

Izvanredno educirani i staloženi Imam Feisal Abdul Rauf je na čelu projekta izgradnje Islamskog kulturnog centra u New Yorku, nedaleko od mjesta rušenja zgrada 11. septembra, 2001, koja je podijelila Ameriku na one koji su ZA i one koji su PROTIV. Upravo smo od ovog imama darovani knjigom,  koja bi se morala svakako nabaviti i od korice do korice pročitati. Knjigu pod naslovom “Ono što je ispravno za islam ispravno je i za Ameriku” (What’s Right With Islam Is What’s Right With America) objavio je HarperSanFrancisco 2004. godine, sa predgovorom čuvene Karen Armstrong. Christian Science Monitor je knjigu proglasio kao jednu od 5 najboljih, koje su se pojavile u 2004. godini. Preporučujem je svakom onom ko je zabrinut za odnose među sljedbenicima islama i Zapada. Tu se mogu naći odgovori kako razumjeti islam u ovovremenom kontekstu i kako postati most razumijevanja između muslimana i Zapada. Svi svjetski stručnjaci za religiju o knjizi su se najpohvalnije izrazili. Ovo djelo je napisano da  pomogne generacijama savremenoga doba da se bolje snađu u svijetu u kojem živimo i djelujemo i da ublaži tenzije koje opasno prijete da poremete odnose među civilizacijama.

Da bi se stvari u glavama i srcima ljudi promijenile, potrebno je čitati. Ne čitati bilo što, nego ono što će nam pomoći da shvatimo svoju ulogu na zemlji, cilj života, smisao življenja, kako da razvijamo i usavršavamo svoju duhovnost i sl. Da shvatimo šta to Bog od nas traži. Zašto nas je stvorio? Dakle, da spoznamo fundamentalne odgovore na pitanja života i smrti, ovoga i onoga svijeta, dobra i zla. Mnogi ispravno vjeruju i ispravno prakticiraju, pa su ipak duhovno mrtvi. Zašto? Kod uleme postoje odgovori. Ako se nema vremena provesti vrijeme sa ulemom, onda se moraju čitati njihova djela. Uprotivnom, nikada nećemo osjetiti slast vjere tj. života i zauvjek ćemo ostati siromasi duha.

S obzirom da se je većina knjiga i članaka sa negativnim pristupom islamu pojavila u posljednjih nekoliko godina, ne možemo se oteti utisku da se je ovakvom tematikom željelo pažnju kršćana odvratiti od čitanja kontraverznog i za savremenu kršćansku ortodoksiju kompromitirajućeg i štetnog romana Da Vinčijev kod. A Knjiga imama Abdul Raufa pravo je osvježenje, u pravo vrijeme i pada na srce kao lijek na ranu. Islam je opstajao i širio se uprkos svojim neprijateljima, ne zbog muslimana i njihovoga sistematskoga rada da ga se zaštiti i promovira, već zbog jednostavne činjenice da je islam prirođen čovjeku. On je njegova prirodna potreba.Ko se presvuče ‘odjećom’ koju je Allah za njeg skrojio, nikada neće biti prevaziđen i nikada neće biti izvan vremena i prostora. Ni u Kairu, ni u Sarajevu, a ni u New Yorku.

/Autor teksta je glavni imam Zajednice Bošnjaka u Sjevernoj Americi)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku