hamburger-icon

Kliker.info

Selektivno izvještavanje : Zapadni mediji kriju da je pakistanska heroidna Malala marksistkinja

Selektivno izvještavanje : Zapadni mediji kriju da je pakistanska heroidna Malala marksistkinja

25 Oktobra
23:54 2012

Tokom proteklih dana svi su imali priliku u medijima u više navrata pročitati priču o hrabroj pakistanskoj djevojčici Malali Yousafzai (14) koju su brutalno napali Talibani i pucali joj u glavu. Malala se trenutačno uspješno oporavlja od ranjavanja u Britaniji, njen otac istaknuo je kako bi se već ove sedmice  trebala vratiti u Pakistan nakon rehabilitacije.
Zapadni mediji od Malale stvorili su idealan materijal – prototip putem kojega prikazuju pakistansku djevojčicu kao žrtvu koja je nastradala boreći se za svoje ideale koji su – prema njihovom pisanju – direktno komplementarni s idealima "Zapada".
Da, Malala je zaista stradala boreći se za ideale, ali njeni ideali daleko su napredniji i progresivniji no što nam zapadna štampa otkriva. Malala je bila simpatizer IMT-a (Internacionalna Marksistička Tendencija) i sudjelovala je te održala govor za vrijeme trajanja Marksističke škole ovog ljeta u dolini SWATaj detalj neće nam biti otkriven u "mainstream" medijima iz više no jasnog razloga. Mediji su oportunistički "skočili" na njenu priču i nastojali je pretvoriti u personaliziranu emotivnu kampanju koja – ako bismo bili zaista direktni – služi ponajviše za stvaranje konsenzusa glede kontinuirane agresije američkim bespilotnim letjelicama na Pakistan, naročito u vrijeme kada se Obama bori za drugi termin, a ovi zračni napadi jedna su od najgorih točaka njegove vanjske politike. No, nije to jedini razlog zašto se Malaline prave političke tendencije ne otkrivaju u medijima . Na  temelju ove priče želi se stvoriti "slika" kako pakistanski narod nije sposoban sam se izboriti za svoju bolju sudbinu tako da bi danas/sutra kada imperijalistička želja ponovno sazrije, odobrili i eventualnu eskalaciju agresije imperijalizma na Pakistan.
 
Hrabra Malala Yousafzai još je jedan dokaz kako situacije diljem svijeta nisu onakve kakve nam se prikazuju. Progresivne i revolucionarne ideje itekako su prisutne u Pakistanu  i jedino one imaju snagu slomiti imperijalističku agresiju, političko prodanu nomenklaturu i reakcionaran i nazadan talibanski srednjovjekovni režim. Borba i otpor postoje, ali ne prolaze kroz filter zapadnih medija. No, kada je riječ o mladoj Malali, onda bi svi oni koji osjećaju i znaju što je "klasna svijest" trebali mainstream medijima proučiti ovo: Malala nije vaša, nego je naša ! Malala Yousafzai nije birala "manje zlo" već je otvoreno ustala protiv talibanskog nazadnog režima i zapadnog imperijalizma . Podsjetimo se Malalinog heroizma – 9. oktobra  vraćala se kući iz škole i brutalno je napadnuta od strane Talibana koji su prvo zaustavili autobus, ušli unutra i pucali joj u glavu. Očito je da su itekako znali koga traže i zašto traže. Da ne bi bilo nikakve zabune, Talibani su preuzeli odgovornost za ovaj odvratan i neljudski čin protiv 14-godišnje djevojčice, štoviše, zavjetovali su se da će nastaviti s ovakvim brutalnostima. Da li to znači da trebamo biti sretni što Obama i njegovi dronovi povremeno uklanjaju ovakve ubojice? Ne, Obama i njegovi dronovi nisu ti koji će zaustaviti ove reakcionarne spodobe, Malala i njoj slične jedina su šansa za oslobođenje Pakistana od ovakvih nehumanih barbara.
 
Malala je za Obamu "opasna" isto, ako ne i više, od pakistanskih Talibana. Ona je borac protiv imperijalizma, kapitalizma i svih drugih oblika izrabljivanja pakistanskog naroda. Kada smo već pri tome – tzv. Obamina "crna lista" sadrži imena koje američki predsjednik direktno želi mrtve, na popisu su također i djevojčice Malalinih godina. O tome je opširno pisao The New York Times u jednom tekstu, ali ova saznanja o dobitniku Nobelove nagrade za mir poprilično su slabo popraćena u drugim medijima (opširnije: Veliko istraživanje lista The New York Times: Obama ima tajni "popis osoba koje treba ubiti", na listi i djevojka od svega 17 godina).Vratimo se natrag heroini Malali. Prema pisanju lista marxist.com, Malala je za vrijeme održavanja Marksističke ljetne škole u julu  ove godine održala govor i sudjelovala u debatama. Ovom političkom skupu prisustvovalo je 225 osoba iz cijele zemlje, uključujući i neke vojnike. Oni koji su prisustvovali  njenom govoru ističu kako je svoje stavove iznosila s velikim samopouzdanjem i entuzijazmom, ističući pravičnu borbu čiji je i ona dio. Činjenica da se radi o djevojčici koja ima svega 14 godina samo je jedan od razloga zbog kojih Malala zaista jest heroina – moramo uzeti u obzir prostor na kojem je ona ovako otvoreno politički djelovala. Dolina SWAT bila je jedno od glavnih uporišta Talibana sve do vojne ofenzive, no, njihova prisutnost i dalje je visoka.
 
U vrijeme okupacije doline SWAT, 2009, Malala je imala svega 11 godina i već tada počela je otvoreno progovarati protiv nove talibanske kontrole. Talibani su zatvorili žensku školu i Malala je o tome intenzivno pisala pod pseudonimom na svom internetskom blogu. Njen identitet kasnije je otkriven, no, unatoč brojnim prijetnjama koje je dobivala, nije se pokolebala i nastavila je progovarati protiv talibanskog režima koji je poznat po brutalnoj diskriminaciji prava žena. Prije nego su se Talibani odlučili na atentat, njihovi vođe pokušali su izvrnuti njenu priču pa su krenuli s propagandom da je Malala "pro-zapadno orijentirana" i "pro-Obama" – spomenimo kako američki predsjednik Barack Obama svakako nije omiljena figura u pakistanskom narodu. No, kako piše Alan Woods za marxist.com, radilo se o običnim lažima. Ne samo da Malala nije bila "pro-Obama", već se – unatoč činjenici da je bila i protiv Talibana – protivila svakom obliku američkog imperijalizma i korupcijske buržoazije u Pakistanu. Njene smjernice sasvim su jasne: revolucionarni socijalizam i internacionalizam, baš kao što je zaključeno po održavanju Marksističke škole u dolini SWAT: "Ova škola dala nam je energiju i snagu za borbu, za ideale znanstvenog socijalizma koji može biti alternativa religijskom fundamentalizmu i buržujskom liberalizmu".
 
Ono što se desilo Malali velika je tragedija, ali ono što od nje nastoje stvoriti zapadni mediji također je jedna nepravda. Njena priča – prava priča – može i mora biti inspiracija svima, ne samo pakistanskim žrtvama opresije, već cijeloj globalnoj radničkoj klasi koja je uvijek – manjim ili većim intenzitetom – izrabljivana. Nije tajna kako je eksploatacija radnika u Pakistanu jedna od najbrutalnijih na svijetu, do te mjere da je te ljude teško nazivati radnicima, prije bi ih se moglo nazvati robljem (vidi jedan od primjera: Rezultat brutalne prakse u Pakistanu: u požaru tvornice poginulo 264 radnika, bili zaključani i nisu mogli pobjeći). Ali iz te brutalne eksploatacije mora izaći revolucionarni naboj i neće ga moći zaustaviti niti nazadni Talibani niti imperijalističke zapadne
 sile.Malala Yousafzai je simbol hrabrosti i internacionalističke borbe. Njena hrabrost zaista je vrijedna poštovanja. Mi koji živimo na "demokratskom i razvijem zapadu" često se bojimo otvoreno reći što mislimo i kakve političke stavove zastupamo, a ova mlada 14-godišnja djevojčica to je činila u dolini SWAT. Yousafzai zaslužuje da se njena priča čuje, zaslužuje da postane međunarodni simbol i primjer svima, ali njena prava priča, priča o tinjanju revolucionarne misli u najtežim i najbrutalnijim uvjetima, a ne neka kvazi-elitistička melodrama o kojoj će naricati Madonna, Angelina Jolie i drugi kripto-glasnogovornici američke administracije. (Kliker.info-Advance)
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku