hamburger-icon

Kliker.info

SDP traži odlazak Komšića iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine

SDP traži odlazak Komšića iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine

23 Jula
21:41 2012

U dopisu upućenom na ruke predsjednika Općinske organizacije Socijaldemokratske partije (SDP) Novo Sarajevo Faruka Efendića, hrvatski član Predsjedništva BiH i potpredsjednik SDP-a Željko Komšić zatražio je danas da, u skladu sa Statutom SDP-a, izvrše brisanje njegovog imena s evidencije članova SDP-a, „čime bi i formalno to prestao biti“. „Prethodno sam spreman izvršiti svoje obaveze u pogledu članarine, zaključno sa danom uručenja ovog akta“, ističe se u Komšićevom dopisu.
 
U kratkoj pisanoj izjavi za Federalnu televiziju (FTV) Komšić je obrazložio razloge odlaska iz SDP-a: "Nadam se da će ovaj moj potez pomoći da vrh SDP-a odustane od rješenja koja diskriminiraju ogroman broj Bosanaca i Hercegovaca i da će se vratiti favoriziranju rješenja koja garantuju ista prava svim građanima naše zemlje. Vrijeme je da se SDP vrati na onoi što je obećavao građanima 2010. godine. Svi moraju znati da ne može postojati partija i lični interes koji su bitniji od države. Ukoliko ne dođe do promjene, onda je vrijeme za neke nove političke procese i političke činjenice u BiH."Istovremeno oglasio se Kantonalni odbor SDP-a BiH Zeničko-dobojskog kantona, (KO SDP ZDK) dajući „punu podršku Predsjedništvu SDP BiH u iznalaženju najboljeg mogućeg ustavnog rješenja kada je u pitanju implementacija presude Suda za ljudska prava iz Strazburga u predmetu Sjedić – Finci“.
 
„Predsjedništvo KO SDP BiH ZDK odluku Željka Komšića o napuštanju SDP BiH smatra neprincipijelnim, nekorektnim i neodgovornim postupkom.  Posebno ističemo činjenicu da je Željko Komšić kao mlad čovjek stekao punu političku afirmaciju zahvaljujući SDP BiH. KO SDP BiH ZDK traži od Željka Komšića da konsekventno podnesenoj ostavci u članstvu SDP BiH postupi isto tako i kao član Predsjedništva BiH i podnese ostavku na tu funkciju na koju je došao zahvaljujući glasovima birača SDP BiH“, navodi se u saopćenju KO SDP-a ZDK, što se, ujedno, smatra i porukom stranačkog vrha Komšiću.Predsjedništvo KO SDP BiH ZDK daje punu podršku rukovodstvu SDP BiH kao i Glavnom odobru SDP BIH na dosada vođenim aktivnostima u cilju rekonstrukcije vlasti na svim razinama i na daljem ustrajavanju da se ovaj proces dovede do kraja.(Kliker.info-Anadolija)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku