hamburger-icon

Kliker.info

SDP: Sastanak u Beogradu je potpuni fijasko vanjske politike BiH

SDP: Sastanak u Beogradu je potpuni fijasko vanjske politike BiH

09 Oktobra
02:28 2019

Socijaldemokratska partija BiH današnji trilaterani sastanak čelnika Bosne i Hercegovine, Srbije i Turske smatra potpunim fijaskom vanjske politike naše države – poručili su putem saopštenja.

“Trilaterala, u kojoj su glavnu riječ vodili Aleksandar Vučić i Recep Tayyip Erdogan, dok su ih Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović nijemo posmatrali, dodatni je dokaz tome kako su članovi Predsjedništva BiH još jednom osramotili državu koju predstavljaju.

Odsutnost bilo kakvog dogovora, nepripremljeni projekti, nesuvisle šale, te još neukusnije fotografije, rezultat su toga da će u Srbiji biti izgrađeno šest fabrika sa turskim kapitalom, te započeta izgradnja modernog autoputa prema Bosni i Hercegovini”, navode u saopštenju iz SDP BiH.

Na ovaj način BIh ostaje svedena na “svojevrsno ekonomsko slijepo crijevo, kojoj će najveći uspjeh privrednih odnosa sa Turskom biti izvoz sirovog mesa”, navode iz stranke.

“Dodatnu sramotu predstavlja i Erdoganov diplomatski šamar, koji je rekao da je jedini način za napredak BiH što hitnija uspostava vlasti, što je javni prijekor nesposobnim domaćim političarima na koji smo već navikli.

Dodamo li tome raniju izjavu turskog ambasadora koja se poklapa sa Dodikovim stavovima o nepovredivosti Dejtonskog sporazuma, te Izetbegovićev poziv Vučiću za miješanje u unutrašnje stvari u BiH, što SDP BiH smatra i ozbiljnom povredom suvereniteta, jasno je da navodne patriotske snage vode slugansku politiku prema Turskoj i Srbiji, koje međusobno odlično sarađuju na partnerskim osnovama”, poručuje SDP.

SDP je ocijenio zanimljivim kako smo danas svjedočili odustvu bilo kakvih patriotskih i nacionalističkih poruka, kakvima se članovi Predsjedništva unutar BiH “stalno međusobno časte”, dok su konkretna rješenja i dogovori u potpunosti izostala.

SDP BiH poziva članove Predsjedništva BiH da se što hitnije pozabave uspostavom vlasti i nastave sa međusobnim koaliranjem njihovih matičnih stranaka, kako bi Bosna i Hercegovina što prije prekinula međunarodnu blamažu.

(Kliker.info-N1)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *