hamburger-icon

Kliker.info

SDA o Izboru članova Predsjedništva BiH: Za SDA su neprihvatljiva asimetrična rješenja

SDA o Izboru članova Predsjedništva BiH: Za SDA su neprihvatljiva asimetrična rješenja

13 Oktobra
15:06 2017

SDA odbacuje pokušaje nekih nedobronamjernih medija i nekih nebitnih političkih stranaka da se Stranci demokratske akcije podvali navodni pristanak na asimetrična rješenja kod izbora članova Predsjedništva BiH. SDA nikada nije promijenila stav po ovom pitanju, niti je bilo koji zvaničnik Stranke dao izjavu kakva se imputira, prenosi agencija Patria.

– Naprotiv, svaki put smo ukazivali na neprihvatljivost bilo kakvih asimetričnih rješenja. Bili smo spremni, kao uostalom i sve političke stranke u BiH, da se u okviru šire reforme Ustava BiH u aprilu 2006. godine, prihvati izbor sva tri člana Predsjedništva BiH u Državnom parlamentu.

Smatramo da danas nije realno promijeniti način izbora članova Predsjedništva BiH, te da će ostati na snazi dosadašnji direktan izbor. U ovom momentu očigledno nema spremnosti drugih političkih stranaka za širu reformu Ustava.

Političke stranke iz entiteta RS ne pristaju da se sva tri člana Predsjedništva BiH biraju u Državnom parlamentu, a za SDA je neprihvatljiva bilo kakva asimetrija.

HDZ BiH kod eventualnog indirektnog izbora u Državnom parlamentu insistira na dominantnoj ulozi Doma naroda što je, također, za SDA neprihvatljivo. U slučaju izbora u Državnom parlamentu odluka o izboru mora biti na Zastupničkom domu.

SDA je uvijek spremna nastaviti razgovore o reformi Ustava BiH i Izbornog zakona na bazi Fileovog modela tamo gdje se stalo.

Prema tome, za naredne Opće izbore ostaje direktan izbor članova Predsjedništva BiH, saopćeno je iz SDA.

(Kliker.info-NAP)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku