hamburger-icon

Kliker.info

Saša Magazinović : Schmidt je Bosnu i Hercegovinu vratio godine unazad

Saša Magazinović : Schmidt je Bosnu i Hercegovinu vratio godine unazad

17 Oktobra
19:16 2022

Gost prvog ovosedmičnog izdanja Rezimea bio je Saša Magazinović, novoizabrani zastupnik SDP-a BiH u Parlamentu FBiH.

Kaže da ne može da ne bude zadovoljan činjenicom da je svaki drugi glasač SDP-a poklonio povjerenje i njemu.

“Ja sam jedan od onih koji nije imao klasičnu izbornu kampanju. Na ulicama Sarajeva niste mogli vidjeti veliki broj mojih plakata. Ono što sam radio u prethodne četiri godine me preporučilo ljudima da mi ukažu povjerenje.”

O rezultatu SDP-a kaže da se, prije svega, moraju sačekati rezultati izbora.

“Značajan je broj biračkih mjesta i sredina gdje fali dosta glasova. Recimo KS je jedna od tih regija. U ovom trenutku mogu reći da možemo biti zadovoljni sjajnim uspjehom predsjedničkog kandidata Denisa Bećirovića. SDP je tu dao veoma značajan doprinos. S druge strane, u Sarajevu je SDP napravio iskorak koji je značajan u broju mandata. Ima sredina gdje je ili ponovljen rezultat ili je mandat manje, ali u konačnici smatram da će rezultat biti tu negdje kao na prethodnim izborima, iako je nešto manje glasača izašlo. Lično smatram da je ono što SDP predstavlja za BiH, politička partija koja treba da ima značajno veći broj glasova.”

Magazinović ističe da trenutno tri-četiri stranke čekaju da vide da li će uopšte biti parlamentarne.

“U toj mjeri je važno sačekati da se završi ovaj proces koji je nedopustivo spor. Odham ćemo morati ponovo predložiti zakon o elektronskom glasanju. Volio bih da to bude dio nekog koalicionog sporazuma, ko god bude tu koaliciju radio.”

Podsjeća da je prije dvije godine dao ostavku na mjesto predsjednika Glavnog odbora stranke.

“Od tada nisam dio užeg rukovodstva. Kao šef Kluba poslanika SDP-a u državnom Parlamentu, vjerovatno u određenoj fazi razgovora ću imati neku ulogu.”

Postoje pitanja koja nadilaze stranačke interese i tu treba svi da sarađuju

Magazinović smatra da je ovo trenutak kada možemo vidjeti da li je Bakir Izetbegović dosljedan ili nije.

“Ako je tačno ono što su o nama govorili i on i njegovi saradnici u kampanji, ono što ovi dana govore također, onda SDP ni na koji način nije prihvatljiv za SDA. S druge strane, smatram da se prerano krenulo u matematiku, s obzirom da nisu prebrojani glasova. Treća stvar, insistirat ću na nekoliko važnih tema oko kojih se treba okupljati.”

Kaže da bi sa DF bilo dobro da napravi korak unazad i odmakne se od SDA.

“Mislim da im je u proteklom periodu to bio veći teret nego korist.”

O nametnuti izmjenama Izbornog zakona kaže da da je to, prije svega, jedna štetna odluka.

“Ta odluka je nezapamćena. Drugo, gospodin Schmidt je to uradio u tijesnoj saradnji sa Vladom Republike Hrvatske. Pitanje na koje čekamo odgovor je šta je gospodin Schmidt i od koga dobio da jednu takvu odluku donese. U komunikaciji sa predstavnicima međunarodne zajednice vidim ogromno nezadovoljstvo i čuđenje ponašanjem gospodina Schmidta i tom odlukom. On je BiH ovu odluku gurnuo daleko od uređenja kakvom stremimo i kakva je EU. Vratio nas je godinama unazad. Bez obzira da li će neko biti vlast ili opozicija, postoje pitanja koja nadilaze stranačke interese i tu treba svi da sarađuju.”

Za ukidanje akciza se čeka SNSD

Magazinović ističe da se često dešavaju ubistva koja imaju sve karakteristike femicida i da ne vidi razlog zašto se Vijeće ministara do sada nije željelo baviti ovim pitanjem.

“To je jedna od tema koja ne poznaje entitetske granice, razlike među strankama. To je jedan univerzalni problem i želim da vjerujem da će biti podrške i želje da se radi na unaprjeđenju našeg Krivičnog zakona.”

Kada je riječ o ukidanju akciza kaže da se čeka SNSD.

“Sve je završeno, usaglašen zakon, ako zakažu sjednicu imat ćemo gorivo jefitnije do pola marke, ako ne zakažu nećemo.”

Smatra da je BiH često imala uslove koje nije ispunjavala, a onda je bivala “nagrađivana” i dobijala nešto.

“SSP je stupio na snagu iako nismo istupili uslove. Dobili smo MAP iako nismo uknjižili vojnu imovinu. Sada dobijamo kandidatski status iako nismo ispunili uslove. Mislim da nećemo ovako dogurati do EU. Mislim da su građani zaslužili da se taj proces ubrza, ali na jedan drugačiji način treba konzumirati političke mandate.”

(FTV)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku