hamburger-icon

Kliker.info

Sarajevo: U “pilećem naresku” svinjetina

Sarajevo: U “pilećem naresku” svinjetina

16 Jula
22:42 2008

Među proizvodima hrvatske tvrke "Koka" Varaždin, koju je prije skoro pet godina preuzela kompanija "Vindija", na bh. tržištu je moguće kupiti i konzervirani proizvod pod nazivom "delikates pileći narezak".

Pile na ambalaži i tri puta krupnim slovima napisani naziv kod većine kupaca stvara dojam da je riječ o pilećem proizvodu. Ali, nije tako. Na deklaraciji piše da je u sastav proizvoda osim pilećeg, uključeno i svinjsko meso.

Na konzervi, koju je sarajevskom dnevnom listu AS dostavio jedan čitatelj, stoji i da je proizvedena u prosincu 2003. godine, a rok trajanja je do kraja ove godine, što znači da su ovi proizvodi najmanje četiri i po godine na  tržištu BiH.

Zato se nameće pitanje, koliko je građana, koji iz vjerskih razloga ne konzumiraju svinjske proizvode, pod nazivom pileći narezak, ustvari kupilo ovu "mješavinu" i u neznanju je pojelo? U predstavništvu "Vindije" u Sarajevu ne vide ništa sporno u navedenom proizvodu i kažu da je proizvođač istakao deklaraciju na kojoj je jasno naznačen sastav.

– Sastav ni od koga nije sakriven, a naši prodavači uvijek upozore ljude na sastav takvog proizvoda. Dominira pileće meso i zato se zove pileći narezak – kažew direktor predstavništva "Vindije" u Sarajevu Amir Šehagić.

Iako na konzervi nije naveden pojedinačan udio pilećeg i svinjskog mesa, koji bi potvrdio Šehagićeve riječi kupcima, islamskim vjernicima je to svejedno. Jer svinjsko meso im uopće nije dozvoljeno jesti. -Ono što takvi kupci očekuju u ovakvim slučajevima barem je da u nazivu proizvoda stoji "svinjsko-pileći" ili "narezak od miješanog mesa", zaključuje AS.

(Kliker.info/AS)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku