hamburger-icon

Kliker.info

Sarajevo : Ratni neprijatelji zajedno protestvovali ispred sjedišta nesposobne vlasti

Sarajevo : Ratni neprijatelji zajedno protestvovali ispred sjedišta nesposobne vlasti

16 Februara
18:56 2011

 Završen je protest vojnika otpuštenih iz službe u Oružanim snagama, koji su se okupili danas ispred zgrade institucija BiH u Sarajevu. Otpušteni vojnici su protestvovali zbog toga što ministar finansija i trezora BiH Dragan Vrankić nije potpisao protokol o refundiranju novca za njihovo penzionisanje. Zamjenik ministra finansija Fuad Kasumović kazao je da Ministarstvo odbrane, koje još nije dostavilo zvanični spisak vojnika koji treba da prime penzije, to treba da uradi do 18. februara u 15 sati.

"U dogovoru sa Ministarstvom pravde, odlučeno je da svi oni koji se penzionišu imaju pravo na otpremnine, koje treba da isplati Ministarstvo odbrane",  naveo je on, te dodao da će Ministarstvo finansija proslijediti zvanične i konačne spiskove, koje im dostavi Ministarstvo odbrane, u kancelariju predsjedavajućeg Vijeća ministara Nikoli Špiriću jer “kod njega već tri mjeseca nezakonski i nelegalno stoji budžet”.

Podsjećajući da je Zakon o dopunama Zakona o službi u OS BiH validan, legalan i objavljen u službenim novinama u BiH, Kasumović je naveo da "nije pošteno od Stranke nezavisnih socijaldemokrata da nestabilnost prebacuje u Federaciju BiH, zato što ovdje nije implementirana vlast. Oni su ti koji koče primjenu ovog zakona". Prisutnim se obratio bivši vojnik Šemsudin Pojata, zahvaljujući im što su, mirnim protestima, iskazali nezadovoljstvo. "Ovi skupom smo pokazali da smo dostojanstveni.

Ovaj sastanak je jedan korak naprijed u iznalaženju rješenja", naveo Pojata. Predstavnik otpuštenih vojnika iz RS-a Rade Dželatović je objasnio da će, nakon što se usaglasi kompletan spisak bivših vojnika, biti usvojen amandman da se taj spisak preda Skupštini. "Dali smo rok do 18. februara da se dostave spiskovi bivših pripadnika OS koji ispunjavaju uslove za penzionisanje", kazao je prisutnima otpušteni vojnik Senad Hubjer, dodajući da će se poslije 18. februara dogovoriti o narednim aktivnostima. (Kliker.info'FTV)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku